ONLINE MAGAZIN

Ulthera – svet bez skalpela?

O svetovej novinke v estetickej medicíne sa rozprávame s MUDr. Janou Šrámekovou, riaditeľkou 1. laserového dermatokozmetického centra v Bratislave.

Mnoho žien sníva o tom, aby sa dali aj výraznejšie známky starnutia riešiť bez chirurgického faceliftingu. Zostane takáto predstava navždy iba snom?

Medicínsky prístroj Ulthera priblížil míľovými krokmi sen o svete, v ktorom sa pokles obočia, spojený s poklesom horných viečok, ochabnuté kontúry líc a uvoľnený podbradok riešia bez jediného rezu skalpelom. Ide o skutočný, nechirurgický facelift.

Nechcem byť zlá, ale článkov o ambulantnom či nechirurgickom facelifte bolo za posledné roky uverejnených v rôznych časopisoch na desiatky. Takže, aká novinka?

Ulthera je jediný neinvazívny prístroj na svete, ktorý americká FDA schválila pre indikáciu „lifting“, pretože pracuje a spôsobuje spevnenie na úrovni SMAS-u (SMAS = povrchový svalový aponeurotický systém), čo je tkanivo, ktoré chirurgovia spevňujú počas estetickej operácie. Všetky ostatné neinvazívne prístroje schválila americká FDA len pre „skin thigtining“, čo je spevnenie kože, pretože hlbšie ich účinok nejde.

Na akom princípe Ulthera pracuje?

Ulthera (skratka pre ultrasound therapy = ultrazvuková terapia) používa mikrofokusovaný ultrazvuk vysokej frekvencie, ktorý vytvorí bez toho, aby porušil horné vrstvy kože, tzv. body tepelnej koagulácie, zjednodušene povedané, kontrolované tepelné poškodenia. Pri prvej časti ošetrenia sa tepelné poškodenia vytvárajú na úrovni SMAS-u, následne počas hojenia prichádza k ich kontrakcii (stiahnutiu), čo má za následok skrátenie SMAS-u a skutočný liftingový efekt. SMAS si môžeme veľmi zjednodušene predstaviť ako akúsi blanu, na ktorej sú pripevnené svaly tváre. Preto jeho skrátením dochádza i k zdvihnutiu ochabnutých svalov tváre. V druhej časti ošetrenia sa celá tvár prechádza ešte raz, a to na úrovni spodnej časti kože (retikulárna derma) a cielené tepelné poškodenie v tejto vrstve vedie k remodelácii a novotvorbe kolagénu, výsledkom čoho je i spevnenie kože.

Pochopila som dobre, že pri jednom sedení robíte naraz dve ošetrenia?

Áno, postupujeme rovnako ako plastický chirurg pri tzv. SMAS-liftingu. Aj ten najprv spevní SMAS, a tým svalstvo a následne odstráni nadbytočnú kožu. Okrem toho celý zákrok prebieha pod prísnou vizuálnou kontrolou pomocou obrazovky (ultrazvukový imaging mode), kde lekár vidí celý prierez kože, podkožia až po svalstvo a teda presne počas celého zákroku kontroluje svoju prácu. Žiadny iný neinvazívny prístroj túto výhodu zobrazenia nemá.

Čo všetko možno týmto prístrojom vylepšiť?

Pri ošetrení celej tváre dosiahneme tzv. browlift, t. j. vytiahnutie poklesnutého obočia, a tým aj zdvihnutie poklesnutých horných viečok, ďalej zdvihnutie poklesnutých líc a spevnenie podbradku, čo vedie k vyrysovaniu okrajov sánky. Minulý rok som bola zaškolená aj na telové ošetrenia, ktorými sa dá dosiahnuť spevnenie krku, dekoltu a uvoľnenej kože okolo pupku po pôrode. Okrem toho máme k dispozícii aj nové hlavice, špeciálne vyvinuté na ošetrenie oblastí okolo úst a dolných viečok.

Je zákrok bolestivý?

Klientky, ktoré majú skúsenosť s laserom či IPL (intenzívne pulzné svetlo) a sú zvyknuté na určitý diskomfort počas zákroku, znášajú ošetrenie veľmi dobre. Citlivejšie sú klientky, ktoré tieto skúsenosti nemajú, pretože u nich sa výraznejšie prejavuje aj strach z nepoznaného. To je však možné vyriešiť podaním tabletky proti bolesti či natretím znecitlivujúceho krému pred zákrokom. Ja sama som absolvovala zákrok bez tabletky a znecitlivenia a zvládla som to úplne v pohode. Veľkou výhodou je, že po zákroku už nič nebolí, vyzeráte úplne normálne a môžete okamžite pokračovať v bežnom pracovnom a sociálnom živote. Akurát, keď som si silnejšie potlačila líca alebo podbradok, cítila som v hĺbke miernu tupú bolesť, ktorá v priebehu týždňa vymizla.

Koľkokrát treba zákrok opakovať a kedy sa dostaví výsledok ošetrenia?

Spravidla stačí jedno ošetrenie, výsledok začína byť viditeľný už po 4 týždňoch a maximálny efekt je viditeľný po 3, 4 mesiacoch. Čo sa týka dĺžky efektu, výrobcovia udávajú až do 5 rokov.

Pre koho je zákrok vhodný?

Rozhodne sú to 4 skupiny klientov: Dámy, ktoré medzi 40 – 50-tkou už pozorujú mierne uvoľnenie podbradku a líc, ale na chirurgický lifting je ešte trochu skoro.

Dámy, ktoré už chirurgický lifting mali, ale po 5 rokoch sa efekt začína strácať.

Dámy, aj staršie ako 55 rokov, ktoré z akýchkoľvek dôvodov chirurgický zákrok jednoznačne odmietajú.

Vhodný je aj pre všetkých pánov, ktorí bez modrín, opuchov a jazvičiek nadobudnú prirodzený, mladistvý vzhľad.

V súčasnosti zákrok prístrojom Ulthera ponúka už viacero medicínskych centier, prečo si vybrať práve to vaše?

Pretože máme už viac ako 2-ročne skúsenosti a spokojných klientov. V našom centre sme od decembra 2011 ošetrili takmer 200 klientov a z nich len piati uviedli, že napriek tomu, že efekt vidia, očakávali od zákroku viac. A to je vynikajúca bilancia.

pred zákrokom

Pac.1 po Ultherepo zákroku

pred zákrokom

po zákroku

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej