ONLINE MAGAZIN

Pavol Barabáš uvedie na HORY A MESTO v premiére svoj najnovší film Polárnik

V štádiu takmer uzavretého programu HORY A MESTO prišiel jeden z našich najúspešnejších  režisérov Pavol Barabáš s ponukou odpremiérovať na 15. ročníku medzinárodného  festivalu svoj najnovší film s názvom Polárnik. Snímka o významnom polárnikovi Petrovi Valušiakovi  je v týchto dňoch ešte len v záverečnej fáze postprodukcie. Svetová premiéra za osobnej účasti oboch pánov je naplánovaná na nedeľu 6. apríla 2014, o 16.00 v najväčšej sále Cinema City v bratislavskom Auparku. Festival, ktorý uvedie 45 filmov z 13 krajín, 17 hostí, 21 prednášok cestovateľov a sedem výstav, sa začne budúcu stredu 2. apríla.

Polarnik__2_

„Paľo nás oslovil už v štádiu, kedy bol program prakticky uzavretý. Nemohli sme odolať, pretože film sa nám veľmi páčil a navyše jednoznačne patrí do kontextu festivalu a tak sme sa rozhodli vytvoriť mu miesto v programe a uviesť ho v svetovej premiére,“ povedala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Slovenský polárnik svetového formátu Peter Valušiak má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. V roku 1998 sa mu s troma Rusmi podaril, ako prvým v histórii, výkon z kategórie snov: prejsť bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady. Práve túto významnú udalosť zaznamenal  Pavol Barabáš v dokumente 118 dní v zajatí ľadu. Petra Valušiaka dlhé roky vábi ďalšia výzva, o ktorú sa už niekoľkokrát pokúšal. Chce prejsť naprieč Antarktídou cez Južný pól. Film Polárnik je portrétom človeka, ktorý sa pokúša prežiť sám na najchladnejšom kontinente.

Pavol Barabáš, ktorý vo svojej tvorbe často zobrazuje Vysoké Tatry, uvedie na festivale ešte jeden film – Stopy na hrebeni. Snímka zachytáva mimoriadne náročný zimný prechod hrebeňa Západných, Vysokých a Belianskych Tatier. Michal Sabovčík a Adam Kadlečík si naň trúfli ako prví po 34 rokoch. V ťažkých podmienkach a neľútostnej zime im to trvalo celých 15 dní.V rámci programu festivalu vystúpia obaja horolezci s prednáškou, ktorá priblíži návštevníkom tento jedinečný výkon.

Festival každoročne oslovuje a inšpiruje tisíce mestských ľudí všetkých generácií, ktorým ponúka inšpirácie, ako zmysluplne tráviť voľný čas.

Po skončení v Bratislave sa vybraný program festivalu Hory a mesto ďalej uvedie v Česku, Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku ho uvidia aj nadšenci pre hory v mestách: Prešov, Dolný Kubín, Žilina a Zvolen.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej