ONLINE MAGAZIN

Ostrovy Mataking a Sipadan – podmorské klenoty Bornea

“Videl som take miesta…..pred 45 rokmi.  Znova sa nám podarilo  objaviť  nedotknutý kus raja.”

Toto boli slová Jeacquesa Couseaova,  svetoznámeho  prieskumníka a bojovníka za ochranu podmorského sveta, po tom, čo prvý krát navštívil ostrov Sipadan. Podmorský život v okolí ostrova ho uchvátil nakoľko, že so svojou loďou Calipso a tímom  potápačov  strávili šesť mesiacov výskumom a zaznamenávaním jeho veľkolepej  podmorskej fauny a flóry. Jacques Yves Cousteau nominoval ostrov Sipadan na jeden z piatich najlepších scuba diving destinácií na svete.

Maličký, len 12 hektárový ostrovček je jediným oceánickým ostrovom v Malajzii. Z morského dna stúpa na hladinu vo výške 600 metrov. O jeho vznik sa zaslúžili živé koraly, ktoré rástli na povrchu vyhasnutej podmorskej sopky tisice rokov. Sipadan sa nachádza v srdci Indopacifickej panvy, v centre jednej z najbohatšch morských lokalít na svete. V jeho okolí sa vyskytuje viac ako tri tisic druhov morských živočíchov a v jeho ekosystéme boli objavené stovky druhov koralov.

Potápanie na Sipadane je dynamické a stále sa meniace. Tým, že ostrov je domovom viac ako tisíc korytnačiek, stretnutie s týmito fascinujúcimi živičíchmi je samozrejmosťou nielen pri potápaní, ale aj pri šnorchlovaní. Jeden z nevšedných objavov, ktorý Costau a jeho tým urobili, bola „ Korytnačia hrobka –  jaskyňa, v ktorej sa našlo viac ako 20 kostier obrovských morských korytnačiek. Jaskyňa je súčasťou podvodného labyrintu tunelov, chodieb a siení. Predpokladá sa, že korytnačky v ňom zablúdili a utopili sa predtým, ako našli cestu na hladinu. So špeciálnym povolením a za asistencie miestnych sprievodcov, sa do nej dá ponoriť aj v súčasnosti.

Okolie ostrova ponúka trinásť ponorových lokalít.  Jednou z najvzrušujúcejších je „ Drop off . Len 9 metrov od pláže s jemnučkým bielym pieskom sa morské dno prepadne z jedného metra na šesťsto. Táto lokalita je všeobecne považovaná za najlepšie plážové potápanie na svete. Už po niekoľkých minútach vstupu do vody máte nad sebou hejná rybičiek. Majestátna stena vzbudzuje rešpekt aj u skúsených potápačov. Ak si nájdete čas a zblízka sa si ju prezriete, objavíte nesmierne bohatý macro život a množstvo druhov morských živočíchov. Táto príležitosť však býva často krát prehliadaná, pretože vašu pozornosť zaujmú mnohé iné atraktívne lokality, ktorými je Sipadan tak známy.

„Coral garden „ ponúka obrovské farebné koralové vejáre a čierne koralové stromy. Atramentovo modré jemné koraly sú domovom oranžovo-červených  karovanych tzv. Hawkfish, ktoré sa cez koraly elegantne preťahujú a vytvárajú nádherne farebnú mozaiku.  Skupiny zelených korytnačiek plávajú popri majestátnej stene, jedna hrá naháňačku s rybami, druhá má Remoru prilepenú k pancieru.

„ South point“ je ponorová lokalita typicka pre Sipadan – farbami prekypujúce steny, žraloky,  korytnačky, obrovské množstvo morských živočíchov. A to všetko pri možnosti zažiť niečo unikátne,  ako žralok kladivohlavý alebo útesový  žralok. Ani nebudete vedieť čo skôr, zamerať sa na pestrofarebnú faunu a flóru, alebo sa zamerať na „niečo väčšie“ . Rovnako ako pri iných sipadanských lokalitách, ani tu nebudete chcieť strácať čas nudnými „ safety stops“. Naopak, využiť budete chcieť každý nádych kyslíku, každú minútu,  vznášajúc sa nad nádhernými koralovými záhradami.

„Barakuda point“ je jedna z naobľúbenejšich lokalít. Naskytne sa vám tu aj príležitosť vidieť rôzne druhy žralokov. Hlavnými hviezdami pri tejto show sú ale barakudy a húfy korytnačiek.  Ocitnúť sa v tornáde barakud je zážitok na ktorý sa nezabúda.

V roku 2004 malajská vláda vydala zákon na ochranu ostrova. Zopár chatiek, ktoré predtým na ostrove boli sa muselo vysťahovat. Ubytovanie teraz ponúkaju rezorty na blízkych ostrovoch. Pre čitateľov, ktorí majú radi kvalitu a pohodlie, spojené s nádherným bielym pieskom, odporúčame Reef rezort na ostrove Mataking.

Na rozdiel od iných ostrovov, nachádzajúcich sa v blízkosti Sipadanu, súkromné vlastníctvo ostrova Mataking zaručuje romantiku, súkromie a pohodlie. Rezort tvori len 24 izieb a 8 chatiek a 6 novopostavených viliek.  Ostrov sa nachádza 40 minút plavby loďkou z prístavu v meste Semporna. Po krátkom brífingu, kde sa dozviete „ ako to na ostrove chodi“ sa môžete ubytovať  a začať si užívať dovolenku v raji. Kým izby a chatky sa nachádzajú na ľavej  strane recepcie, luxusné vilky su umiestnené priamo na pláži na pravej strane, co zaručuje ešte väčšie súkromie. Súčasťou každej vilky je záhradka so súkromným jacuzzy a altánkom,  z ktorého majú hostia príležitosť pozorovať romantický západ slnka nad obzorom.

Pri rezervácii dovolenky majú hostia možnosť vybrať si z dvoch balíčkov. Potápačský a rezortový. Súčasťou potápačského balička je ponor 3 krát denne so skúseným inštruktorom v okolí ostrova. Potápanie z pláže ostrova je bez limitu, takže vášnivý potápač si tu naozaj pride na svoje. Rezort tiež organizuje každodenné výlety za potápaním na ostrov Sipadan, ktorý od Matakingu deli 100 metrov hlboky : „Alice Channel“.

Ale ani nepotápači sa na ostrove nebudú nudit. Okrem šnorchľovania a lenošenia na bornejskom slniečku rezort ponúka aktivity ako plážový volejbal, minigolf, prenájom kajakov a podobne. K dovolenke v Ázii tradične patrí aj návšteva Spa a oddych pri masážach a terapiach z bohatej ponuky. Pred wellnessom sa tiež nachádza priestranné jacuzzy pre 12 ľudi, slúžiace všetkým hosťom.

Mataking tvoria dva ostrovy, ktoré spája pieskový nános. Veľmi obľúbené sú prechádzky z jedného ostrova na druhý v azúrovo modrej krištáľovej vode siahajúcej len po členky. Na hlavnom ostrove sa tiež nachádza vyhliadková veža, z ktorej je krásny výhľad na celé okolie. Kým časť ostrova, na ktorej sa nachádza rezort zdobia udržiavané tropické záhrady, zvyšná časť ostrova je pokrytá hustým dažďovým pralesom. Odvážnejší hostia sa môžu vybrať na prieskum. Ak sa vyberiete na  romantickú prechádzku po pláži, celý ostrov prejdete za jednu hodinu. Obľúbené sú tiež organizované prechádzky so sprievodcom, pri ktorých sa dozviete zaujimave informácie o mietsnej flóre a faune. Zabudnúť nesmieme na nočne prechádzky, počas ktorých majú hostia možnosť pozorovať nielen obrovské kokosové kraby, ale aj  korytnacky kladúce vajička. O tieto bude neskôr dobre postarané v maličkej korytnačej rezervácii, umiestnenej v rezortovej časti ostrova. Hostia majú možnosť adoptovať si čerstvo vyliahnuté mláďatko. Certifikát a fotka zaiste prinesie príjemne spomienky na tento raj na zemi.

 

Cestovná kancelária pre ľudí, ktorým záleží na kvalite.

http://www.pan-asia.sk/

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej