ONLINE MAGAZIN

Fínska Veľká noc s Fiskars

Veľkonočné sviatky sú spojené s celou radou tradícií a typickými jedlami. U nás si Veľkú noc nevieme predstaviť bez šunky, vajíčok, mazanca či veľkonočného baránka. Zjednodušte si veľkonočné pečenie či varenie s výrobkami Fiskars a nechajte sa inšpirovať tradičnými fínskymi veľkonočnými receptami.

Fínska značka Fiskars je na trhu už neuveriteľných 365 rokov a roky inovácií prinášajú nadčasový dizajn a dokonalú funkčnosť do kuchynských potrieb, ktoré sa stávajú vynikajúcim pomocníkom v každej domácnosti.

Rad výrobkov Fiskars FunctionalForm zahŕňa mnoho inovatívnych produktov navrhnutých tak, aby spĺňali rozmanité potreby modernej kuchyne. Na ich výrobu sa používajú vysoko funkčné materiály ako napríklad nekĺzavý povrch Softgrip™, nerezová oceľ, silikón odolný proti vysokým teplotám či nylon vystužený sklenenými vláknami.

Pri veľkonočnom pečení sa žiadna gazdinka nezaobíde bez nepriľnavého valčeka na cesto, ktorý svojím ergonomickým tvarom predchádza únave rúk. Veľmi nápomocná bude aj metlička, ktorá nepoškriabe žiadny hrniec, alebo teplovzdorná stierka na cesto či praktické skladacie strúhadlo. Na potretie mazanca sa hodí nastaviteľná mašľovačka so silikónovými vláknami a na miešanie a servírovanie jedál sú ideálne teplovzdorné lyžice. Pre nečakané návštevy je potrebné mať po ruke vývrtku od Jakoba Heideberga, aby bolo čím uvítať hostí alebo odmeniť seba pohárom dobrého vína.

 

Valček na cesto s nepriľnavým povrchom (17,90 Eur)

 

 

 

Už žiadne lepenie cesta na valček – oceľový valček Fiskars je pokrytý nepriľnavým povrchom, ktorý zabraňuje nalepenie cesta na jeho povrch. Ergonomicky tvarované držadlá zaručujú pohodlie pri práci. Valček bol ocenený Red Dot design award 2010 a navrhol ho uznávaný dizajnér Jakob Heiberg. Parametre: 31 cm, 394 g.

 

 

Metlička (7,10 Eur)

 

 

 

 

Metlička s drôtmi z nerezovej ocele potiahnutými silikónom sa okamžite stane vašou najlepšou kamarátkou pri príprave plnky alebo omáčky. Nepoškodí ani riad s nepriľnavým povrchom a bez problémov sa s ňou dostanete i do okrajov panvíc a hrncov. Opäť z dielne Jakoba Heiberga. Parametre: 29,7 cm, 90 g.

 

Stierka na cesto (4,50 Eur)

 

 

Stierka na cesto má asymetrickú pracovnú časť zo silikónu vo výraznej oranžovej farbe, ktorá je pre Fiskars typická. Stierka vydrží teploty do 180°C. Asymetrický tvar umožňuje ľahký prístup do rôznych miest, ani kvapka cesta nevyjde nazmar! Design stierky navrhol Tobias Wandrup. Parametre: 26,5 cm, 50 g.

 

Mašľovačka so silikónovými vláknami (7,10 Eur)

 

 

 

 

Silikónová mašľovačka má nastaviteľnú pracovnú časť na tri polohy. Vlákna majú špeciálny tvar na zachytenie väčšieho množstva oleja. Pohodlné držadlo zaručuje maximálny komfort pri práci. Design: Jakob Heiberg. Parametre: 18,5 cm, 48 g.
Jemné skladacie strúhadlo (11,90 Eur)

 

 

 

 

Strúhadlo má tri polohy: plno otvorené na strúhanie priamo na jedlo; čiastočne otvorené, kde držadlo tvorí opierku na strúhanie na tanier; a zložené strúhadlo na jednoduché uskladnenie. Veľmi ostré britvy sú určené na jednoduché strúhanie zázvoru, cesnaku, parmezánu, čokolády alebo citrónovej kôry. Strúhadlo získalo cenu IF Product design award 2010 a je dielom dizajnéra  Jakoba Heiberga. Parametre: 26,8 cm, 100 g.

 

Kuchárska špicatá lyžica FunctionalForm (7,10 Eur)

 

 

Lyžica je vyrobená z nylonu vystuženého sklenými vláknami a s okrajmi z tepelne odolného silikónu. Plochá hrana špičky umožňuje lepšiu manipuláciu a pohodlie pri varení alebo podávanie jedla. Dizajnérom lyžice je Jakob Heiberg. Parametre: 29,2 cm, 92 g.

 

Lopatka (7,10 Eur)

 

 

Lopatka je vyrobená z nylonu vystuženého sklenými vláknami a má okraje z tepelne odolného silikónu pre lepšiu manipuláciu a pohodlie pri varení a podávaní jedla. Design Jakob Heiberg. Parametre: 28,2 cm, 80 g.

 

Vývrtka (12,80 Eur)

 

 

 

 

Po náročnom dni plnom pečenia si zaslúžite pokojný večer s dobrou knihou a pohárom kvalitného vína. S pomocou vývrtky Fiskars fľašu odkorkujete ľahko a rýchlo. Design Jacoba Heiberga. Parametre: 13,5 cm, 86 g.

 

 

FÍNSKE RECEPTY

Fínska Veľká noc – vyskúšajte tradičnú kašu mämmi!

Príprava tohoto severského pokrmu je časovo náročnejšia, ale nezameniteľná chuť tejto kaše vám námahu vynahradí. Mämmi je naviac ideálnym jedlom počas jarnej diéty – 100 gramov tejto fínskej pochúťky obsahuje len 115 kalórií a veľa vlákniny, železa a bielkovín!

 

 

 

 

 

 

 

Čo budete potrebovať na 4 litre mämmi (cca 8 porcií):
2,5 – 3 litre vody, 500 g žitného sladu, 750 g žitnej múky, 100 ml melasového sirupu, ½ kávové lyžičky soli, 1 kávová lyžička pomarančovej kôry

Mämmi sa pripravuje v troch krokoch: varenie, pečenie a chladenie.

Príprava:

Pripravte si hrniec s objemom aspoň 5 litrov (na konci prípravy budete kašu variť, je teda potrebný veľký hrniec). Zmiešajte 100 gramov žitného sladu a 150 gramov žitnej múky. Túto zmes vložte do 500 ml vody s teplotou 60 – 70°C, nie však do vriacej vody! Miešajte, dokým nevznikne hladká zmes. Posypte na vrch trochou žitnej múky, potom zakryte hrniec viekom alebo čistou pevnou látkou. Na teplom mieste nechajte 2 hodiny odstáť.

Opakujte proces v novom hrnci (teraz postačí menší), potom pridajte novú zmes k už hotovej kaši a opäť nechajte na teplom mieste 2 hodiny. Takto postupujte, až pokým nespracujete všetky ingrediencie.

Nakoniec pridajte soľ, melasu, nastrúhanú pomarančovú kôru a 10 minút povarte na silnom ohni.

Pečenie:

Kašu vlejte do hlinenej formy alebo vymasteného pekáča – naplňte však max. z dvoch tretín, kaša pečením zväčší objem! Zmiešajte 2 až 3 lyžice cukru s 1 litrom vody, touto zmesou zalejte kašu na povrchu pomocou lyžice. Táto sladká vrstva ochráni mämmi pred popraskaním. Pečte 3 hodiny v rúre predhriatej na 125°C.

Záver:

Čerstvú mämmi nechajte 4 až 5 dní v ľadničke alebo na chladom mieste. Počas pobytu v chlade získa svoju špecifickú chuť. Servírujte v miske s plnotučným mliekom, smotanou alebo vanilkovou omáčkou a posypte práškovým cukrom. Užite si oranžové veľkonočné sviatky s Fiskars!

 

Fínsky veľkonočný chlieb

Slovenský mazanec je vyskúšaná klasika, ale čo tak si upiecť tento rok napríklad fínsky veľkonočný chlieb Pääsiäisleipä? Tradične je chlieb podávaný s krémovou nátierkou, zvanou pashka. Pokiaľ máte v rodine spor medzi milovníkmi suchého a plneného pečiva, tento recept splní požiadavky oboch skupín.

 

 

 

 

 

 

Ingrediencie:

Cesto

Chlebová múka – 2,5 až 3 hrnčeky, Aktívne sušené droždie – 4,5 kávových lyžičiek , Cukor – 2 lyžice, Soľ -1/4 kávové lyžičky, Voda – 1/2 hrnčeka, Mäkké maslo alebo tuk na pečenie – 1/4 hrnček, Vajce – 3 celé

Strúhaná citrónová kôra – 1 kávová lyžička, Strúhaná pomarančová kôra – 1 kávová lyžička, Hrozienka – 1/2 hrnčeka, Nasekané mandle – 1/2 hrnčeka, Cukor – 1/4 hrnčeka

Krémová nátierka                    

Mäkký smotanový syr (napr. mascarpone) – 1 balenie (230 gramov), Mlieko – 2 lyžice, Vanilka – 1/2 kávové lyžičky alebo 1 vanilkový cukor, Soľ – 1/8 kávové lyžičky, Práškový cukor  – 2 hrnčeky

Príprava cesta:

V malej miske vyšľahajte z vaječných bielok sneh a postupne pridajte ¼ hrnčeka cukru. Vo veľkej mise vhodnej na mixovanie zmiešajte 1 hrnček múky, droždia, 2 lyžice cukru a soľ a dobre vyšľahajte. Pridajte vodu teploty cca 50°C, maslo a vaječné žĺtka. Šľahajte nízkou rýchlosťou do zvlhnutia, potom 3 minúty na strednej rýchlosti. Ručne vmiešajte pomarančovú a citrónovú kôru, hrozienka a mandle. Dôkladne vmiešajte vyšľahané bielka a vytvorte mäkké cesto. Premiestnite cesto na pomúčenú dosku a vypracujte ho, pokým nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minút. Cesto dajte do ľahko olejom vymastenej misy. Zakryte a nechajte kysnúť, dokým nezdvojnásobí svoj objem.

Vyberte cesto. Na pomúčenej doske z cesta vytvorte obdĺžnik. Zarovnajte okraje a cesto dajte do vymazanej chlebovej nádoby s rozmermi cca 23×13 cm. Ostrým nožom vytvorte pozdĺžny rez asi 6 mm hlboký stredom bochníka. Prikryte a nechajte odstáť na teplom mieste až pokým nebude rez takmer neviditeľný. Pečte 35 až 40 minút v rúre  predhriatej na 180°C, dokým nebude bochník zlatohnedý. Vyberte z formy a podávajte teplý alebo studený.

Príprava nátierky:

V malej miske zmiešajte smotanový syr, mlieko, vanilku a soľ. Vyšľahajte do hladka. Podľa chuti pridajte práškový cukor a šľahajte až kým nátierka nebude nadýchaná.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

Jesenná turistika v Dolnom Rakúsku

Jeseň konečne prináša úľavu od horúceho slnka a všetci, ktorí majú radi prírodu a turistiku si prídu v tomto farebnom období na svoje. Mimochodom vedeli ste že Dolné Rakúsko, nemecky Niederösterreich, kedysi známe ako Rakúsko pod Enžou – Österreich unter der Enns, je rakúskou spolkovou krajinou, obklopujúcou svojím územím rakúske hlavné mesto Viedeň? Je to […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Film Náš tip outdoor Umenie a kultúra

Hrady a zámky Plzeňského kraja

Prijmite video pozvánku na návštevu historických skvostov Plzeňského kraja, v Českej republike. Plzeňský kraj leží na juhozápade Čiech, v južnej časti bývalého Západočeského kraja. Na severozápade susedí s Karlovarským krajom, na severe má kratučký úsek spoločnéj hranice s Ústeckým krajom, na severovýchode hraničí so Stredočeským krajom, na juhovýchode s Juhočeským krajom. Najdlhší úsek spoločnej hranice […]

Čítať ďalej
Gastronómia

Extrémna kuchyňa: Baluta je príšerne jedlo ktoré si Filipínci zamilovali

Na prvý pohľad vyzerá skoro ako obyčajné vajcia. Len možno trošku väčšie. V skutočnosti ide o chuťovku s prekvapením, ktorá mnohým obráti žalúdok hore dnom. Asi nám dáte za pravdu, že vajcia sú jednou z najrozšírenejších raňajkových pochutín. Pripraviť si ich totiž môžeme v celej rade obmien – od tých smažených cez miešané až po […]

Čítať ďalej