ONLINE MAGAZIN

10 rád, ako si vybrať správny tablet

Tenký a ľahký? Taký je tablet dnešnej doby. Svojej popularite sa teší u stále väčšieho počtu ľudí. Dospelí si ho obľúbili najmä kvôli práci s internetom, programom a aplikáciám. Deti ho zas využívajú na hranie hier či pozeranie rozprávok.
Ako si však vybrať ideálny model pre vás a zorientovať sa v širokej ponuke tabletov, ktoré trh ponúka? Pripravili sme pre vás desať tipov, ktorými sa pri výbere riadiť.

 

GoGEN TA 11400 QUAD_obr. image 4

 

  1. Koľko chcete investovať

V prvom rade by ste mali zamyslieť, koľko ste ochotní do vášho nového tabletu investovať. Ak v tablete hľadáte praktického pomocníka, ktorého budete využívať dennodenne k bežným úkonom, oplatí sa nešetriť. Modely v rozpätí cien od 140,- do 600,- eur sú ideálnym kompromisom medzi kvalitou a cenou a splnia očakávania väčšiny kupujúcich.

 

  1. Na čo ho budete využívať

Zamysleli ste sa reálne nad tým, prečo tablet potrebujete? Plánujete si ho zaobstarať kvôli práci, alebo škole, cestovaniu, deťom, internetu, alebo len tak pre zábavu? Petr Šimek, brand manažér tabletov GoGEN, radí: „Ak ste často na cestách, budú pre vás dôležité predovšetkým výdrž batérie a kvalitné ochranné puzdro. Pevná konštrukcia a obal prístroja sa hodia aj v prípade, že tablet budete požičiavať deťom. Keď plánujete na tablete hrať hry a pozerať filmy, potom sú rozhodujúce výkonný procesor, veľkosť operačnej pamäte, kvalita grafickej karty a rozlíšenie displeja. Model na pracovné či študijné účely by mal jednoznačne umožňovať pripojenie pre myšku, klávesnicu, flash disk alebo 3G modem.“

 

  1. Dizajn

Či už ste zástancom kovového alebo plastového prevedenia, dnešný trh vám dokáže ponúknuť naozaj širokú škálu dizajnov a farieb. Ak o sebe viete, že sa vaše oči dokážu rýchlo nasýtiť a radi vymýšľate nové veci, pre výbere tabletu sa radšej informujte, či sú k vami vybranému modelu k dispozícií aj rôzne praktické obaly. Pomocou nich dokážete vzhľad tabletu v okamžiku premeniť.

 

  1. Sedem palcov pre cestovateľov, desať palcov na doma

Najobľúbenejšími uhlopriečkami displeja sú 7, 9 a 10-palcové. Heslom „čím menší, tým lepší“ by sa mali riadiť tí, ktorí chcú mať tablet stále po ruke a nosiť ho pravidelne pri sebe. Pre takých odporúčame tablet so 7-palcovou uhlopriečkou displeja. Modely s 10-palcovou sú zas vhodné do domácností. Často krát slúžia i ako náhrada notebooku. Vďaka tejto veľkosti poskytujú značný komfort pri pozeraní filmov či prehliadaní fotografií. Ideálne na surfovanie po internete sú tablety s 9,7“ displejom, vďaka príjemnému pomeru strán 4:3.

 

  1. Rozlíšenie displeja

Keď chcete váš tablet využívať na pozeranie filmov, videí či prácu s fotografiami, kritériom pre vás bude rozlíšenie displeja a obraz v HD kvalite. Vo všeobecnosti platí, čím vyššie rozlíšenie a väčšia uhlopriečka displeja, tým príjemnejší zážitok z pozerania prakticky čohokoľvek. Ideálnou voľbou sú preto 10-palcové tablety s  rozlíšením 1280 x 800.

 

  1. Váha tabletu

Aj váha hrá dôležitú úlohu pri rozhodovaní. Treba si poriadne zvážiť, či budete tablet so sebou nosiť každý deň do práce, školy, alebo či zostane doma. V prvom prípade jednoznačne odporúčame model s čo možnou najnižšou hmotnosť a najtenším spracovaním. „Domáce“ tablety môžu byť aj ťažšie a širšie.

 

  1. Dáta a pripojenie

V dnešnej dobe sú snáď už všetky tablety vybavené Wi-Fi modulom a podporujú pripojenie externého 3G modemu, do ktorého je možné vložiť SIM kartu s následnou možnosťou využitia dátových prenosov operátora.  Ak radi cestujete a často sa nachádzate na miestach, kde bezdrôtové siete nie sú k dispozícii, oceníte samostatný slot na SIM kartu priamo v tablete.

 

  1. Rozlíšenie kamery a jej umiestnenie

Využívate na komunikáciu s priateľmi video hovory? Potom by ste si mali vybrať tablet vybavený prednou kamerou, ktorá vám umožní vzájomný „face-to-face“ kontakt. A ak je fotografovanie jednou z vašich vášní, rozhodnite sa pre tablet, ktorý disponuje aj zadnou kamerou, pokiaľ možno s čo najväčším rozlíšením.

 

  1. Pamäť a procesor

Čo sa týka procesoru, na väčšinu aktivít postačí dvojjadrový procesor. Štvorjadrový procesor zas využijete napríklad pri hraní niektorých náročných hier. Operačnú pamäť zvoľte aspoň takú s veľkosťou 512 MB, štandardom je však 1024 MB. Interná pamäť predstavuje priestor na ukladanie dát. Ak si do tabletu budete ukladať veľké súbory, napríklad filmy, odporúčame aspoň kapacitu na 32 GB dát. Na sťahovanie dát z internetu a príležitostné hranie hier postačia 4 GB. Múdrym počinom je zaobstarať si tablet, ktorý dovoľuje rozšírenie kapacity internej pamäte pomocou pamäťových kariet.

 

  1. Batéria

Batériu najviac zaťažuje intenzívne hranie hier, pozeranie filmov a povolenie Wi-Fi alebo 3G. Premyslite si, na čo a ako často budete váš tablet používať a tomu prispôsobte i kapacitu batérie.

 

Uvažujete nad kúpou tabletu? Ponúkame zopár tipov…

 

Štýlový dotykový tablet GoGEN TA 10300 QUAD predstavuje všestranného pomocníka vďaka svojej nadštandardnej výbave. Medzi jeho prednosti patria displej s vysokým rozlíšením, dlhá výdrž batérie a pamäť s veľkou kapacitou. O výkon sa stará 4-jadrový procesor Rockchip ARM Cortex A9, podporený 2 GB operačnej pamäte. Súčasťou tabletu je najaktuálnejší operačný systém Android 4.2 Jelly Bean. Popýšiť sa ďalej môže najmä svojim IPS 3 displejom s vysokým rozlíšením 2048 x 1536 pxl, ktorý zabezpečí kvalitu obrazu, farieb a dobré pozorovacie uhly. Samozrejmosťou je zabudovaná Wi-Fi, vstup pre MicroSD karty, zabudovaný reproduktor a mikrofón, Bluetooth, mikro HDMI výstup, USB vstup a možnosť pripojenia slúchadiel. Tablet je vybavený aj prednou, aj zadnou kamerou. To všetko ukrýva GoGEN TA 10300 QUAD za cenu, ktorú si môže dovoliť každý. Cena od: 218,- eur (hej.sk)

Tablet pre nežné pohlavie

Štatistiky hovoria, že dámy a slečny pri výbere tabletu často siahajú práve po čistom bielom dizajne. Odporúčame vám tablet GoGEN TA11400 QUAD v bielo-striebornom prevedení s uhlopriečkou 10,1“ a rozlíšením 1280 x 800 pxl. Užívateľsky príjemný operačný systém Android 4.2 Jelly Bean ponúka množstvo aplikácií. Poteší vás aj dlhá výdrž batérie, 4-jadrový procesor, pamäť s veľkou kapacitou a kvalitný HD IPS displej, vďaka ktorému budete môcť pohodlne pozorovať obrazovku z rôznych uhlov.  Nechýba ani predná a zadná kamera, slot pre MicroSD kartu, zabudovaný reproduktor a mikrofón, mini HDMI výstup, USB vstup a slúchadlový výstup. Cena od: 181,- eur (hej.sk)

 

Na cesty to najlepšie

 

Hľadáte tablet, ktorý splní vaše cestovateľské nároky? Siahnite po modeli TA 8500 QUAD značky GoGEN s uhlopriečkou displeja 7,9“ a najaktuálnejším operačným systémom Android 4.2 Jelly Bean. Cez Wi-Fi s ním môžete surfovať po internete a batériu rýchlo dobijete. Štvorjadrový procesor sa postará o bezproblémové pozeranie filmov v HD kvalite a hranie graficky náročnejších hier. Ak radi fotografujete všetko, čo vidíte, poteší vás zadná kamera. Tablet disponuje však aj prednou kamerou. Nechýba ani mini HDMI výstup, Bluetooth, slot pre MicroSD kartu, zabudovaný reproduktor a mikrofón, slúchadlový výstup a USB vstup. Cena od: 145,- eur (hej.sk)

 

Mohlo by vás zaujímať:

Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej