ONLINE MAGAZIN

Testovali sme: Spínaná zásuvka

Rýchlo sme si zvykli na najrôznejšie bezdrôtové zariadenia. Nikoho netreba presviedčať aké sú ich praktické výhody a napríklad taký televízor bez diaľkového ovládača si už dnes ani nedokážeme predstaviť.

Dnes je úplne bežné ovládať všetko na diaľku. Akékoľvek zariadenie, ktoré sa pripája do elektrickej siete dokážeme na diaľku zapnúť alebo vypnúť. Niekedy vám stačí aj obyčajný vypínač umiestnený na stene, alebo nábytku, lenže nie vždy je možné alebo jednoduché natiahnuť káble, vŕtať do stien a spraviť vypínač.

Vyskúšali sme prakticky spínanú zásuvku iNELS RFSC-11, resp. základný set zásuvky s bielym vypínačom RFWB-20G spolu označovaný ako RFSET-SWC-Z1 – ten najzákladnejší model. Vo svojej podstate je to len jednoduchý bezdrôtový vypínač pre bezdrôtové ovládanie spotrebičov do zásuvky, kedy sa spínaná zásuvka zapojí medzi existujúcu zásuvku a ovládaný spotrebič. Má spínací výkon až 4000 VA, čo dovoľuje použiť aj výkonnejší spotrebič.

Vypínač má dosah do 200 m na otvorenom priestranstve, čo znamená bezproblémové použitie kdekoľvek v dome, či priľahlej budove aj cez steny. Na čelnom paneli zásuvky je umiestnený manuálny spínač, ktorý slúži zároveň aj na signalizáciu aktuálneho stavu. Vypínač je napájaný klasickou malou gombíkovou batériou RS3025.

Spinana-zasuvka-1

Kde všade sa dá niečo takéto použiť v domácnosti?

Počas pár týždňov testovania sme vyskúšali niekoľko miest, kde sa dá využiť. Tak napríklad malú lampu pri sledovaní televízie, ktorá je umiestnená na opačnom konci miestnosti. Zásuvku tiež možno použiť na bežnú úsporu elektrickej energie. Dnes je „zelená“ technika jedným z kľúčových parametrov pri rozhodovaní o kúpe, lenže pár rokov dozadu to tak nebolo. Ak máte doma televízor, hernú konzolu, tlačiareň, počítač,… – proste akúkoľvek techniku, spotrebúva vám energiu aj keď je vypnutá. A nemusí ísť o malú spotrebu!

Iste máte aj vy doma niekoľko „žrútov“. Pomôže vytiahnuť ich pri nečinnosti z elektrickej zásuvky, lenže nie vždy sa nám chce. Napr. televízor nebudete každý deň odpájať. Detto počítač, ktorý máte pod stolom má pravdepodobne umiestnené zásuvky niekde vzadu dole a je dosť nepohodlné ho neustále odpájať a zapájať. Nuž a presne toto sú prípady, kde vám môže pomôcť spínaná zásuvka. Jej spotrebe je totiž výrazne pod 1 Watt a nie je problém pri rozumnom zapojení v kombinácii napr. s predlžovačkou, na ktorej máte PC, monitor, nejaký sieťový router/modem, tlačiareň a pod., usporiť zaujímavé množstvo energie pri nečinnosti.

Tým, že môžete umiestniť vypínač kamkoľvek, dá sa aj bez vŕtania niekam prilepiť – napríklad zo spodnej strany stola (balenie obsahuje okrem iného malú obojstrannú penovú pásku s veľmi dobrou priľnavosťou).

Občas je rozumné zvážiť, koľko by sa dalo ušetriť a nájsť riešenie, kde má niečo podobné naozaj zmysel. Veď len taký zdroj pri staršom PC vám dokáže aj vo „vypnutom“ stave požierať 30-40 Watt – to je asi akoby ste nechali nonstop svietiť 3-4 úsporné žiarovky. Pokiaľ teda zmýšľate EKOnomicky a EKOlogicky, spínaná zásuvka môže byť zaujímavým doplnkom pre množstvo zariadení v domácnosti, či kancelárii. Úspora za pár rokov pri jej rozumnom využití môže niekedy dosť prekvapiť.

Spinana-zasuvka-nastenny-ovladac_03 (1)

Viac informácií nájdete na stránkach výrobcu: www.inels.sk, www.inels.cz, www.elkoep.cz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej