ONLINE MAGAZIN

Pár tipov ako sa brániť chrípke

Chrípka každoročne zaútočí na desaťtisíce Slovákov a určite tomu nebude inak ani tento rok. Jej nástup býva pomerne rýchly. Nezriedka sa napríklad ešte ráno zobudíte a cítite sa OK, ale už o pár hodín sa prejaví naplno zimnica, zvýšená teplota, suchý kašeľ, bolesti hlavy, kĺbov a celková slabosť, ktorá vás pripúta k posteli.

Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré u mnohých ľudí máva zvyčajne veľmi ťažký priebeh. Vo svete sa každoročne infikuje týmto vírusom viac ako 1,5 miliardy ľudí. Toto ochorenie je pomerne bežné a preto je často veľmi podceňované, no faktom je, že aj taká „obyčajná“ chrípka dokáže zabíjať! Alebo aspoň vážne poškodiť vaše zdravie. Vedeli ste napríklad, že ak chrípku dostatočne nevyležíte, môže zasadnúť aj na Vaše srdce a spôsobiť zápal srdcového svalu? A čo takto hluchota? Chrípkové vírusy produkujú toxíny, ktoré môžu poškodiť nervové bunky vo vnútornom uchu a dôsledky sa môžu prejaviť na vašom sluchu. Z chrípky tak môže pomerne ľahko vzniknúť jednostranná až obojstranná hluchota.

Snáď najobávanejším je chrípkový vírus H1N1, známy najmä pod označením „prasacia chrípka“. Na tento vírus sú náchylnejšie najmä menšie deti vo veku do 2 rokov, tehotné ženy a osoby so zdravotnými problémami ako sú napríklad ochorenie srdca, cukrovka alebo astma. Naopak starší ľudia bez závažných zdravotných problémov sú proti tomuto typu vírusu chrípky najodolnejší.

Dá sa chrípke nejako vyhnúť? Skúsme sa spoločne pozrieť na zopár užitočných tipov.

Tri T = Teplo, Tekutiny, Ticho

Vhodne volené oblečenie v chladným mesiacoch zabráni podchladeniu nášho organizmu, pretože pri podchladení je náchylnejší ku vzniku infekcií. Teplé oblečenie preto rozhodne nepodceňujte najmä v zimnom období.

Ďalšou z hlavných zásad prevencie (a aj samotnej liečby) je pravidelný príjem tekutín. Voda sa do nášho organizmu dostáva najľahšie a zároveň ju dokážeme veľmi ľahko vylučovať. Spolu s ňou však z tela vyplavíme aj rôzne toxické a škodlivé látky, vďaka čomu sa telo dokáže ľahšie brániť prípadnému vírusu. Najlepšie je piť čistú vodu alebo ovocné šťavy, ktoré zriedite vodou. Nezabúdajte ani, že horúce nápoje naozaj pomáhajú a sú veľmi účinné pri samotnej liečbe choroby. Prinášajú okamžitú úľavu od kašľa, kýchania, bolesti hrdla, zimomriavok, ale aj od únavy. Opatrne však s rôznymi nápojmi z lekární! Sú to totiž lieky a nie je ideálne v rámci prevencie zaplavovať telo predčasne liekmi.

Vraví sa, že ticho lieči. Je známe, že naša duševná pohoda sa odráža aj na tej fyzickej, preto treba najmä v chrípkovom období trochu zvoľniť životné tempo a dopriať si aj trochu relaxu. Správna životospráva je základom v boji s každou chorobou. Zvýšený príjem prirodzených vitamínov v podobe ovocia a zeleniny, dostatok nerušeného spánku (viac ako 7 hodín denne) a pravidelný pohyb (cvičenie) na čerstvom vzduchu výrazne znižujú riziko chrípky. Pri dodržaní istých zásad sa budete určite cítiť a aj vyzerať oveľa lepšie.

Čerstvý vzduch

V zime otvárame okno zriedkavejšie, aby nám neunikalo drahocenné teplo. Práve tým však nahrávame chrípke. Častejšie a krátke vetrania sú viac ako dôležité, pretože sa tým vymení v miestnosti vzduch a ani strata tepla nebude taká hrozivá. V malých vykúrených priestoroch sa chrípke darí najlepšie. Typický chrípkový vírus môže v bežnom prostredí prežiť aspoň 24 hodín.

Obmedzte kontakt s davom

V čase zvýšeného výskytu chrípkového ochorenia sa vyhýbajte veľkým podujatiam, s veľkou koncentráciou ľudí (napr. nákupné centrá, obchody, kiná, koncerty, diskotéky). Chrípka sa prenáša vzduchom a ľudia sa nezriedka správajú veľmi nezodpovedne. Napriek tomu, že už pociťujú prvé príznaky, alebo nebodaj u nich už chrípka prepukla aj naplno, nebráni im to ísť do spoločnosti a šíriť vírus ďalej. Vznikajú tak epidémie a preto je vhodné vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. V prípade, že na cestovanie do práce využívate preplnenú MHD, je vhodné radšej si privstať a prísť do práce skôr, keď autobusy ešte nie sú tak plné. Ideálne je, pokiaľ si môžete posunúť pracovnú dobu, alebo prejsť (aspoň na chvíľu) do režimu Home Office.

Čistota pol života

Účinnou obranou pred chrípkou je dodržiavanie základných hygienických návykov. Časté a dôkladné umývanie rúk mydlom je základným predpokladom v prevencii.

Ruky sú totiž v chrípkovom období zbraňou, pretože sa na nich nachádzajú baktérie, ktoré okom nevidno. Potom aj také priateľské gesto, akým je napríklad podanie rúk, dostáva úplne nový rozmer. Je pritom hlavnou formou medziľudského kontaktu. Odborníci zistili, že podávanie rúk je nebezpečnejší pozdrav ako bozk na líce. Nikdy neviete, čoho sa dotýkala osoba, s ktorou sa práve pozdravujete. Možno si pri zakašľaní zakryla ústa práve tou rukou, ktorú vám podáva.

Čistým rukám skrátka treba venovať zvýšenú pozornosť a nielen im. Počas dňa sa dotýkame rôznych predmetov, na ktorých dokáže chrípkový vírus prežiť až 48 hodín. Je vhodné dezinfikovať napr. kľučky na dverách, na chladničke, alebo napr. počítačovú klávesnicu, ktorá je obvykle jedným z najšpinavších miest vo vašom okolí.

 800x800_k310_enviro

Logitech Washable Keyboard K310 je jediná klávesnica, ktorá naozaj miluje kúpeľ. Dokonale „vodeodolná“ klávesnica, ktorú môžete nielen obliať, ale aj ponoriť až 30 cm pod vodu a vyčistiť. Tým pochopiteľne, podobne ako pri umývaní rúk, zlikvidujete aj vírusy a baktérie, ktoré sa nachádzajú na jej povrchu. Klávesnice K310 vďaka svojej konštrukcii a odtokovým kanálikom ľahko vysychá, takže kúpeľ nie je problém. Laserová potlač s UV poťahom zaisťujú, že si ani pri častom umývaní nezmyjete písmenka (potlač kláves).

Očkovanie pomáha

Všetko má svoje pre aj proti, no jednoznačne najúčinnejšou prevenciou je očkovanie. Zaočkovať by sa mali najmä ľudia, ktorí sa pohybujú v kolektívoch a denne prichádzajú do kontaktu s veľkým množstvom ľudí. Už za 14 dní po očkovaní sa u vás vytvorí imunita, ktorá pretrváva 6 až 12 mesiacov.

Ak už chrípka prepukla

V prípade, že u Vás už chrípka prepukla, nesnažte sa ju prechodiť. Zarobíte si tým na problémy v budúcnosti. Dôležité je obmedziť kontakt s inými osobami, aby sa infekcia ďalej nešírila a začať ihneď s liečbou.

Liečba chrípky spočíva v zmierňovaní jej príznakov. To znamená, že pri vysokej teplote, ju môžeme znižovať pomocou vhodných antipyretík. Nezabúdajte však, že horúčka je obranným mechanizmom organizmu a nemala by sa umelo znižovať pri hodnotách do 38-38,5°C. Pri veľmi vysokých horúčkach hrozí ďalšie komplikácie a preto je dôležité pravidelné meranie teploty.

 Thermoval-duo-scan_teplomer-s-obalom

Foto: Thermoval duo scan – meranie rýchlosťou 37,5°C / sekundu

V tomto smere dokáže pomôcť infračervený teplomer, ktorý vie zmerať telesnú teplotu už behom 3 sekúnd po priložení na čelo alebo spánok a za sekundu po vložení do ucha. Rýchlosť iste oceníte aj pri neposedných deťoch a netrpezlivých starých rodičoch. Ovládanie jediným tlačidlom, pamäť na hodnotu posledného merania a batéria na 1000 meraní. Teplomery tohto typu nájdete už bežne v lekárňach, v obchodoch a aj v internetových e-shopoch.

Dôležité je vždy dodržiavať vyššie spomínané zásady, ako napr. pitný režim, aby nedošlo k dehydratácii organizmu, teplo, vetranie a hygienu…

One thought on “Pár tipov ako sa brániť chrípke”

  1. posilnit ju co najviac – hliva, rakytnik, citrusy a tenoros pastilky pharmaselect – u nas vrazedne kombo proti chripke – tento rok sme sa s nou nestretli 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Health Tlačová správa Zdravie

Nadácia MiddleCap Help a sieť očných optík FOKUS štartujú charitatívny projekt FOKUS pre seniorov

Sieť očných optík FOKUS v spolupráci s nadáciou MiddleCap Help štartujú projekt so zameraním na zlepšenie zraku pre seniorov. Cieľom projektu s názvom FOKUS pre seniorov je priniesť lepší a jasnejší zrak do života seniorov, ktorí si zaslúžia žiť s väčším komfortom a dôstojnosťou v domovoch pre seniorov po celom Slovensku. V rámci pilotného dielu […]

Čítať ďalej
Tlačová správa Zdravie

Produktivitu Slovákov zabíjajú nevhodné okuliare

Nenaleťte lacným riešeniam, ktoré stav len zhoršujú, radia odborníci Okuliare, či už dioptrické, čítacie alebo číre s ochranou proti modrému svetlu sú pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou života. Poskytujú riešenie pre problémy so zrakom a umožňujú nám prekonať pracovné dni strávené za počítačom bez toho, aby sme sa cítili unavení. Podľa posledných štatistík totiž trávime […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Novinky Príroda Radíme Vám Tlačová správa Umenie a kultúra Zdravie

Zlínsky kraj láka turistov na relax i aktivitu

CzechTourism zahraničné zastúpenie Slovensko spoločne so Zlínskym krajom predstavili v Bratislave novinky jesennej i zimnej turistickej sezóny tejto východnej časti Moravy susediacej so Slovenskom. S nastupujúcou jeseňou je hlavným lákadlom najmä wellness v Luhačoviciach ale i v rezortoch na Valašsku, ktorý dopĺňa pestrá ponuka aktívnej turistiky. „Sektor cestovného ruchu sa dynamicky vyvíja a my s […]

Čítať ďalej