ONLINE MAGAZIN

Martinus.sk pomáha vydávať e-knihy

Autori kníh môžu vydávať sami seba. Elektronicky. Self-publishing sa rozbieha už aj na Slovensku. Vydávanie knihy autorom je odteraz jednoduchšie.

Nový projekt s účasťou kníhkupectva Martinus.sk s názvom Publico pomáha autorom vydať e-knihy vo vlastnej réžii. Autorom odpadajú starosti s editovaním, grafickou úpravou či skladovaním a distribúciou, ako v prípade tlačených kníh. Vo všetkom im pomôže Publico, stačí poslať len textový dokument a kniha môže byť na svete aj doniekoľkých dní.

Najväčšie internetové kníhkupectvo Martinus.sk ponúka viac ako štyri a pol tisíc e–knižných titulov v slovenčine a češtine.  Ako reakcia na zahraničné trendy, ale  aj na základe požiadaviek mnohých autorov,tu vznikol projekt, ktorý prináša úplne nový pohľad na vydávanie kníh. Publico pomáha autorom vydávať knihy v elektronickej podobe a zvyšuje ich šance na úspech. Takto prerazili už svetoznámi autori ako E. L. James s trilógiou 50 odtieňov sivej či William P. Young s bestsellerom Chatrč.
Publico reaguje na častý problém, keď získanie podpory vydavateľstva v tvrdej autorskej konkurencii nie je vôbec jednoduché. Nech už je dôvodom odmietnutý rukopis,  alebo túžba po maximálnej autorskej slobode, riešenie prináša práve samostatné vydanie knihy, vo svete známe ako self-publishing.

Aj self-publishing sa postupne vyvíjal a môže mať rôzne formy, avšak skutočnú revolúciu priniesli až moderné technológie, predovšetkým nástup elektronických kníh a čítačiek.
V prípade vydania e-knihy totiž odpadajú mnohé problémy, súvisiace s klasickou knihou, tedanemalé náklady na tlač, riešenie uskladnenia a komplikovanej distribúcie. Elektronicky to ide výrazne jednoduchšie, rýchlejšiea neporovnateľne lacnejšie – doslova pár klikmi môže autor knihu v priebehu niekoľkých dní predávať po celom svete a komunikovať so svojimi čitateľmi prostredníctvom svojho webu či sociálnych médií.

Autor, ktorý publikuje svoju knihu sám, má plnú kontrolu nad celým kreatívnym  i distribučným procesom. „Slobodu však určite netreba preceniť. V prípade self-publishingu je ešte dôležitejšie dať si záležať na kvalite obsahu i formy vydanej knihy, aby mohla konkurovať knihám od tradičného vydavateľa.“ upresňuje Radovan Ščibrany, manažér e–kníh v Martinus.sk.

Autor rozhoduje o dizajne, má posledné slovo pri redakčných úpravách, určuje cenu a zároveň má niekoľkonásobne väčší podiel na zisku z jej predaja. To už je motiváciou aj pre úspešných autorov, aby opustili bezpečný prístav vydavateľstiev a rozhodli sa konať na vlastnú päsť. Skvelým príkladom je svetoznáma autorka J. K. Rowlingová – tá sa rozhodla elektronické verzie svojich kníh o Harrym Potterovi vydať sama a predávať ich výhradne na svojom webe.

Projekt Publico má potenciál pomôcť domácim autorom vydávať vlastné knihy a v priebehu niekoľkých rokov presadiť zahraničné trendy aj na Slovensku.

 

 

One thought on “Martinus.sk pomáha vydávať e-knihy”

  1. Dobrý deň,
    chcela by som vedieť za akých podmienok môžem u Vás vydať knihu, chcela by som vedieť kde si môžem vytvoriť cenovú kalkuláciu. Ďakujem za odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej