ONLINE MAGAZIN

Prvý automobil na svete s 9-stupňovou automatickou prevodovkou.

Jeden z najúspešnejších modelov automobilky Land Rover  – Range Rover Evoque, sa vďaka množstvu nových technológií posúva o ďalší skok vpred. Vďaka týmto vylepšeniam dosahuje až o 11,4 percenta nižšiu spotrebu paliva a o 9,5 percenta nižšie emisie CO2 .

Range Rover Evoque  modelového roka 2014 sa začal na Slovensku predávať práve v týchto dňoch ponúka svojim majiteľom viacero noviniek. Najvýznamnejšou je predstavenie novej 9-stupňovej automatickej prevodovky ZF, ktorá je prvýkrát montovaná práve v modeli Evoque.

Automatická prevodovka ZF-9HP bola prvýkrát predstavená v marci tohto roka na ženevskom autosalóne. Vyznačuje sa ultrarýchlymi reakčnými časmi, ktoré výrobca ZF opisuje ako „pod prahom vnímateľnosti“, a má adaptívny program radenia, ktorý sa dokáže rýchlo prispôsobiť štýlu jazdy. Vďaka širokému rozsahu prevodových stupňov a vylepšenej účinnosti nová prevodovka znižuje spotrebu paliva a emisie a zvyšuje výkon a komfort.

Na želanie je k dispozícii systém Active Driveline, prvý systém pohonu všetkých štyroch kolies na svete, ktorý sa aktivuje v prípade potreby  a zvyšuje pružnosť jazdy. Zároveň však umožňuje dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva, pretože pri stabilnej jazde rýchlosťou nad 35 km/h sú poháňané iba predné kolesá. Tento nový systém monitoruje dynamiku vozidla a v prípade potreby do 300 milisekúnd automaticky pripojí pohon zadnej nápravy.

Range Rover Evoque pre rok 2014 ponúka vodičovi výrazne väčšiu podporu vďaka obohateniu výbavy o technológie ako Park Exit (automatické vychádzanie z pozdĺžnych parkovacích miest), Perpendicular Park (zaparkovanie vozidla na stred kolmého parkovacieho miesta), Closing Vehicle Sensing (detekcia približujúcich sa vozidiel) a Reverse Traffic Detection (detekcia premávky pri cúvaní), Lane Departure Warning (varovanie pred vybočením z jazdného pruhu), Traffic Sign Recognition (rozpoznávanie dopravných značiek) a Wade Sensing (snímanie hĺbky pri brodení).

Vďaka novej 9-stupňovej automatickej prevodovke a hnacej sústave Active Driveline sa spotrebu paliva (v prípade vozidiel spĺňajúcich normu EU-5) podarilo znížiť až o 11,4 percenta a emisie CO2 o 9,5 percenta. Vozidlá pre rok 2014 sú schopné jazdiť s kombinovanou spotrebou len 4,9 l/100 km pri emisiách CO2 už od 129 g/km.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Automobily Náš tip Radíme Vám

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prečo by ste mali pred cestou autom myslieť na reaktiváciu airbagov a opravu ABS

Bezpečnosť na ceste je dôležitá pre každého vodiča. A aj keď naše schopnosti a zdravý rozum zohrávajú pri správnom riadení veľkú úlohu, existujú technológie slúžiace na zvýšenie našej ochrany v prípade nehôd. Patria medzi ne airbagy a systém ABS, ktoré výrazne prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Prečo by ste ich mali nielen pred cestou […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prinášajú pokoj mysli a starajú sa o vaše bezpečie počas cestovania

V dnešnej dobe je vozidlo pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou. Je to prostriedok, vďaka ktorému si môžete skrátiť cestu do práce, obchodu alebo školy, ale aj spôsob, ako spoznávať nové miesta a zažívať v nich príjemné dobrodružstvá. Pri tom všetkom však veľmi často zabúdame na jednu dôležitú vec, ktorou je kvalitný servis a údržba konkrétneho vozidla. […]

Čítať ďalej