ONLINE MAGAZIN

Aký bude svet televízorov v roku 2014?

Veľtrh spotrebnej elektroniky CES 2014 v Las Vegas zo začiatku januára poodhalil, akým smerom sa budú uberať trendy vo svete televízorov tento rok. Pozrite si aké to sú.

Zakrivené TV

Jedným z posledných hitov, ktoré zažili boom aj na tohtoročnom CESe, sú zakrivené televízory, ktoré z domácností urobia skutočné domáce kino. Už sa síce o nich hovorí nejaký ten piatok, zdá sa však, že práve krivky budú v najbližšom období hrať prím. Zatiaľ sa to bude týkať zrejme len solventnejších zákazníkov, to sme však nedávno hovorili aj o 4K televízoroch, ktoré je dnes možné už aj u nás dostať za veľmi agresívne ceny.
Každopádne veľkoformátové zakrivené televízory sú dnes vlajkovými loďami všetkých významných hráčov na poli spotrebnej elektroniky. Spájajú v sebe to najlepšie pre dokonalý zážitok zo sledovania filmu či hrania hier.

Kvalitnejšie obrazovky

Jeden z najdôležitejších trendov, ktorý zrejme už tento rok naberie viac na obrátkach je zobrazovanie technológiou Ultra HD, ktorú možno poznáte pod názvom 4K. Je to relatívne nový štandard, ktorý má štyrikrát viac zobrazovacích bodov ako u Full HD obrazovky. Tomu zodpovedá aj kvalita obrazu.

Ich väčšej popularite doteraz bránila pomerne vysoká cena. Dnes sú však tieto televízory oveľa dostupnejšie. Napríklad jeden z najväčších svetových výrobcov televízorov, čínsky Changhong aj na slovenskom trhu predáva 4K televízor za ľudovejšiu cenu. 4K prijímač so špičkovým obrazom tak dostanete za cenu Full HD televízora.

Plazmy na ústupe

Ešte nedávno sme si pri kúpe nového televízora kládli otázku či to bude plazma alebo LCD televízor. Túto otázku si však budeme klásť čoraz menej. Kým ešte pred pár rokmi plazmové televízory ťažili najmä zo svojho kvalitného obrazu, dnes túto výhodu dobehli a predbehli LED či OLED technológie. Týka sa to najmä kvality obrazu, zobrazovania čiernej farby a dynamiky obrázkov, ktorými sa plazmové televízory pýšili.

Viacerí veľkí výrobcovia v poslednej dobe ohlásili znižovanie počtu kusov dodaných na trh alebo dokonca definitívny koniec výroby plaziem. Rok 2014 podľa všetkého tento trend len potvrdí.

Naše televízory budú viac „smart“

Tento rok pribudne do našich domácností viac televízorov so Smart funkciami, hracími možnosťami, ponukou aplikácií a samozrejme pripojením na internet a iné zariadenia. Dôvod je jednoduchý – ich ceny klesajú, naopak rastú možnosti ich využitia. Predovšetkým nás však čaká boom sledovania videa na internete. Švédska spoločnosť Ericsson odhaduje, že v najbližšom období by sledovanie videa na internete malo narásť každý rok o 60 %. To podľa všetkého zmení aj spôsob fungovania vizuálnych médií.

 

Trend sa posúva smerom k aktívnejšiemu divákovi. Ten už nebude pasívnym recipientom televízneho programu. Bude si vyberať čo a kedy chce sledovať – to znamená rozmach služieb ako Video-on-demand. VoD oceníte doma, keď práve v televízii nedávajú nič zaujímavé alebo keď ste neustále v pohybe a nemáte čas svoj obľúbený program dopozerať. „V takom prípade ho jednoducho zastavíte a dopozeráte neskôr na svojom tablete trebárs vo vlaku či na letisku. Stačí mať internetové pripojenie a predplatenú príslušnú on-demand službu,“ upozorňuje
Jiří Mrkvička zo spoločnosti Changhong.

A tých je aj u nás už teraz niekoľko – HBO Go, Filmbox Live, rôzne služby káblových a mobilných operátorov. A ktovie, možno čoskoro aj na slovenské obrazovky dorazí z Ameriky najobľúbenejšia VoD služba sveta Netflix. Nechajme sa prekvapiť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej