ONLINE MAGAZIN

Váš pracovný život bude iný. Pozrite si ako ho zmenia technológie.

Mobilné a digitálne technológie prenikajú do spoločnosti, biznisu aj súkromného života, výrazne však menia aj ten pracovný

Výskum Ericsson Networked Society Lab ukazuje, že zamestnanci a zamestnávatelia sa sústreďujú viac na vytváranie hodnôt a na výsledok, ako na to, akým spôsobom, kde a kedy bola práca vykonaná
Vnímanie práce ako poslanie priťahuje talentovaných ľudí stále viac

Pracovný život sa mení stále viac. Mobilné a digitálne technológie prenikajú do spoločnosti, do súkromného života, biznisu a menia spôsob našej práce, jej organizáciu, spoluprácu a zdieľanie. Tento vývoj prináša zo sebou výrazné inovácie. V štúdii „Pracovný život ďalšej generácie“, Ericsson skúmal tieto zmeny a zameral sa na dôležité trendy. Výskumu sa zúčastnili medzinárodní experti a inovátori z viacerých oblastí, napríklad ľudských zdrojov, TOP manažmentov, špecialistov na procesy a podobne.

Nové spôsoby a možnosti komunikácie ovplyvňujú pracovný život na všetkých úrovniach. Tým, že sa ľudia stávajú viac „mobilní“, očakávajú aj väčšiu flexibilitu svojej práce a kladú väčší dôraz na svoje pracovné prostredie.

Zmeny v pracovnom živote prináša najmä  zasieťovaná spoločnosť.  Tým, že budeme môcť pracovať odkiaľkoľvek a kedykoľvek, sa budú stále viac stierať hranice medzi pracovným a súkromným životom. Väčší dôraz budeme klásť na osobný networking. Technológie nám prinesú flexibilný pracovný čas a miesto odkiaľ pracujeme, spolupráca sa presunie ešte viac do virtuálneho prostredia. Nový systém práce vyprodukuje viac freelancerov a projektovú prácu.

Mikael Eriksson Björling, expert na spotrebiteľské správanie výskumného centra Ericsson ConsumerLab hovorí: „Každá historická epocha má svoj hlavný zdroj vytvárania hodnôt. Počas historického obdobia „lovu a zberu“ to zahŕňalo hľadanie jedla, založenie ohňa a výroby oblečenia. Dnes organizáciu našej práce menia nové vzory správania sa a technológie. V Ericssone veríme, že tým hlavným motorom tejto transformácie budú práve info-komunikačné technológie. Je pre nás dôležité vidieť tieto príležitosti a byť súčasťou tejto transformácie.“

 

8 trendov, ktoré štúdia identifikovala:

Vnímanie práce ako poslania – Okrem odmeny za prácu a osobné benefity, či pozícia uvedená na vizitke, bude stále dôležitejší prínos našej práce pre spoločnosť.

Od úloh k misiám – Veľkou zmenou v pracovnom živote je aj posun k vytváraniu hodnôt a orientácia na výsledky. Zamestnávateľov a zamestnancov to zaujíma a viac ako to kedy, kde a ako bola práca odvedená.

Kultúrna príťažlivosť – Ľudia stále viac začínajú hľadať zamestnávateľov, ktoré vytvárajú určité konkrétne hodnoty, komunitu a kultúru, s ktorou sa identifikujú.

Obojstranná flexibilita – Zamestnanci dnes očakávajú flexibilitu pracovného času, ale aj miesta práce. Keďže dnes je možné plnohodnotne a bezpečne sa pripojiť z „officu“ rovnako ako z domu alebo trebárs z pláže, firmy to stále viac umožňujú, dokonca vítajú. Pomáha im to šetriť náklady napríklad na energie, či prenájom priestorov.

Uvedomovanie si zodpovednosti – Ľudia proaktívne berú na svoje plecia väčšiu osobnú zodpovednosť za riešenie problémov a dosahovanie cieľov. Zamestnávatelia ich na druhej strane k tomu motivujú. Je to prospešné pre obidve strany.

Sila nekonvenčnosti – Organizácie stále viac experimentujú so skladbou zamestnancov. Tí často pochádzajú z rôznych prostredí, s rôznym vzdelaním, skúsenosťami či pohľadom na konkrétne veci. Takto chcú vytvoriť priestor pre vznik nových inovatívnych nápadov v mysliach, ktoré majú svieži a neopozeraný pohľad na vec.

The Exchange Place – Zamestnanci už nebudú nevyhnutne musieť sedieť spoločne na jednom mieste, aby mohli byť pod kontrolou zamestnávateľa. Tí sa začínajú skôr zameriavať na to, či je ich spolupráca zmysluplná a prospešná. Pracovné prostredie by malo byť primárne dizajnované pre ľudí, podľa ich predstáv, čo pozitívne ovplyvní ich pracovné výkony.

Konzumerizácia – Ľudia chcú mať svoje pracovné prostredie prispôsobené ich individuálnym potrebám a návykom. Stále viac očakávajú, že preferencie a skúsenosti zo svojho súkromného života budú aplikované aj v ich práci.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej