ONLINE MAGAZIN

V lone prírody

V Malinove neďaleko Bratislavy vyrastá nový rezidenčný komplex. Aké je to žiť v náruči prírody a zároveň v tesnej blízkosti hlavného mesta? O netradičnom bývaní nám porozprával developer projektu Tri vody Malinovo, Juraj Mészáros.

Mohli by ste stručne predstaviť tento projekt?

Tri umelé vodné plochy s rozlohou 0,5 ha, 450 rodinných domov, 360 bytov v nádherných nízkopodlažných bytových vilách, úžasná príroda povodia Malého Dunaja, dobré dopravné napojenie, komplexná vybavenosť a infraštruktúra. Zaujímavé benefity pre rezidentov, najmodernejšie stavebné postupy a technológie, netradičné urbanistické riešenie. Toľko v skratke. Ale hádam sa k tomu dostaneme aj podrobnejšie (smiech).

Pre akú klientelu je tento rezidenčný projekt určený?

Pre všetkých, ktorí chcú po práci vypnúť a užívať si pokojný rodinný život. Obyvatelia – ľudovo povedané – nemusia vytiahnuť päty z Malinova, všetko nájdu priamo tam. Tri vody ponúkajú výborné možnosti pre mladé rodiny s deťmi, ale aj pre ľudí v strednom či zrelom veku. Sú výbornou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi dizajn, inovácie či pocit luxusu, avšak za bežné ceny.

Kedy vznikla myšlienka vybudovať novú časť obce Malinovo?

Zrodila sa okolo roku 2007. Po analýze možností a prieskume trhu sme usúdili, že toto územie má z viacerých hľadísk veľmi silný potenciál. Pustili sme sa do prípravy projektu a zadefinovali jeho jednotlivé fázy. Prvé stavebné práce, terénne úpravy a príprava podmienok na inštaláciu inžinierskych sietí začali v septembri 2010. Prvou fázou boli terénne úpravy, budovanie inžinierskych sietí a osvetlenia, výstavba chodníkov, lokálnych komunikácií a príjazdovej cesty. Na jar 2012 bol spustený predaj stavebných pozemkov. Momentálne dopredávame druhú etapu. Od septembra, resp. októbra tohto roku, začíname s výstavbou bytových víl a štartujeme predpredaj prvých 160 bytov. Nasledovať bude výstavba polyfunkcie. Doterajší záujem naznačuje, že sme snáď našli to správne riešenie (smiech).

Čo je teda tým správnym riešením?

V prvom rade to, že sme sa vyvarovali chýb, s ktorými bojovali a bojujú niektoré konkurenčné projekty. V druhom rade to, že sme sa vžili do situácie našich budúcich klientov a definovali ich potreby a očakávania. V silnom konkurenčnom prostredí sa nové developerské projekty rodia ako huby po daždi. Šancu na úspech má len taký, ktorý prináša vysokú pridanú hodnotu pre svojich budúcich užívateľov.

Akým chybám ste sa snažili vyhnúť?

V nedávnej minulosti sa vystavalo množstvo rodinných domov a bytoviek v satelitných mestečkách a obciach blízko Bratislavy. Počiatočný boom bývania mimo hlavného mesta mierne opadol. Ľudia totiž začali pociťovať aj jeho nevýhody či už je to komplikovaná dopravná situácia, absencia občianskej vybavenosti, nižšia kvalita samotného projektu alebo remeselného spracovania. Týka sa to najmä prvých, živelne budovaných projektov. Niektorí developeri mali problém s financovaním a termínmi, čo vrhlo tieň pochybnosti aj na ostatných. Preto kladieme veľký dôraz na vlastnú dôveryhodnosť. Trh sa však postupne na vlastných chybách a nedostatkoch poučil a dnes sa pristupuje inak k tvorbe väčších urbanistických celkov, akým sú aj Tri vody Malinovo. Záujemcovia už nesiahajú po prvých ponúkaných možnostiach, ale naučili sa vyberať a byť nároční. Pripravili sme teda projekt, ktorý týmto zvýšeným nárokom vyhovuje.

Spomínali ste dôveryhodnosť a transparentnosť financovania. To je veľmi dôležitý moment…

Všetky úvodné práce, terénne úpravy, pokládku inžinierskych sietí, osvetlenia, chodníkov, komunikácií a príjazdovej cesty sme financovali z vlastných zdrojov. Nemáme žiadne neuhradené záväzky voči dodávateľom a všetky peňažné toky sú nastavené tak, aby sa výstavba nezdržala kvôli platobnej neschopnosti. V októbri spúšťame predpredaj bytov v bytových vilách. Peniaze nebudú prichádzať na náš účet, ale budú v notárskej zábezpeke až do momentu odovzdania stavby.

V čom spočívajú konkurenčné výhody vášho projektu?

Ako som už načrtol, hlavnú konkurenčnú výhodu vidíme v dôkladne premyslenom a komplexnom urbanistickom riešení. Ďalšími výhodami sú serióznosť, dôveryhodnosť a transparentnosť financovania jednotlivých fáz výstavby, lokalita, technológie, a pod. Obrovskou konkurenčnou výhodou je aj tím ľudí, ktorý sa na projekte podieľal: urbanisti, environmentalisti, dopravní inžinieri a architekt Ján Révaj, ktorý má napriek mladému veku veľké medzinárodné skúsenosti, reputáciu a na konte aj niekoľko významných ocenení.

Hlavná výhoda je netradičné urbanistické riešenie. Čím je výnimočné?

Netradičné je z niekoľkých dôvodov. Ide o náročný. projekt s veľkým počtom stavebných pozemkov na predaj a následnú výstavbu rodinných domov, ale aj s pomerne veľkým počtom bytov v bytových vilách. Preto bolo potrebné dôkladne naprojektovať rozdelenie do jednotlivých zón. Netradičné je určite aj vybudovanie troch umelých vodných plôch. Tie budú rozdelené ostrovom, na ktorom nájdete polyfunkčné objekty a rôzne prevádzky, napríklad reštauráciu či kaviareň s vonkajšími terasami a nádherným výhľadom na vodnú hladinu. Jazerá budú môcť rezidenti využívať aj na plávanie, relax či vodné športy. Okolo jazier budú stáť bytové vily a na vonkajšom okraji areálu sú situované pozemky na individuálnu výstavbu. Netradičný je prístup využívajúci prácu s rôznymi výškovými úrovňami terénu, takže centrálna časť môže pripomínať golfové ihrisko. Netradičné je takisto riešenie ulíc a cestných komunikácií, pri ktorých nepoužívame pravé uhly, ale oblúky. Za netradičnú sa dá označiť aj nadštandardná šírka chodníkov a ciest či skutočnosť, že každý jeden byt v bytových vilách bude mať minimálne jeden balkón. Netradičné budú aj niektoré technológie, napríklad spôsob vykurovania. Naozaj veľký dôraz sme kládli nielen na dizajn územia, polyfunkcie a bytových víl, ale aj na komfort a vysokú úžitkovú hodnotu, ktorú bývanie v Troch vodách prinesie svojim obyvateľom.

Čo Tri vody Malinovo svojim budúcim obyvateľom ponúkajú?

Ponúkajú zdravé bývanie v krásnom zelenom prostredí, mimo hektiky hlavného mesta, ale zároveň v jeho bezprostrednej blízkosti. Záujemcovia si podľa vlastných preferencií a finančných možností môžu vybrať bývanie v rodinnom dome alebo v byte. Máme na predaj stavebné pozemky s rozlohou od 400 m2 do 1000 m2. Sú pripravené k okamžitej výstavbe, klienti si ich však môžu kúpiť aj ako výhodnú investíciu do budúcna, napr. pre svoje deti. Kupujúci môže stavať svojpomocne, ale v ponuke máme aj niekoľko typov ekologických montovaných domov za skutočne zaujímavé ceny. V októbri spúšťame predpredaj bytov v bytových vilách. K dispozícii budú 1-, 2- a 3-izbové byty v rôznych výmerách od 36 m2 do cca. 80 m2. Niektoré z nich budú mať vlastnú predzáhradku oplotenú živým plotom. V okolí bytových víl bude dostatočné množstvo parkovacích miest. Podrobnejšie informácie sú na našej stránke www.trivodymalinovo.sk, ktorú priebežne aktualizujeme podľa priebehu prác a dokončovania jednotlivých fáz projektu.

A vybavenosť?

Celá oblasť disponuje kompletnou občianskou vybavenosťou. Tento projekt má ambíciu byť plne samostatný, bez potreby „pendlovania“ z a do Bratislavy. Ide de facto o autonómne mestečko v rámci existujúcej obce. Nájdete tu lekára, škôlku, školu, krúžky pre deti, všetky potrebné obchody, lekáreň, poštu, reštaurácie. Priamo v areáli budú v polyfunkčných objektoch sídliť rôzne menšie obchody, čistiareň, kaderníctvo, kozmetika, solárium, fitness centrum, detský kútik či pobočka niektorej z bánk. Na vonkajších priestranstvách budú vybudované dve detské ihriská a rôzne športoviská.

Zdravý a aktívny životný štýl dnes už nie je trendom výlučne mladej generácie. Spomínali ste športoviská. Čo z tejto oblasti budú môcť obyvatelia využívať?

Okrem troch jazier, podľa ktorých je náš rezidenčný komplex pomenovaný, a ktoré budú slúžiť aj na plávanie, vodné športy a relax, môžu obyvatelia využívať napríklad ihrisko na pétanque či malý futbal. Športovať, samozrejme, môžu aj na trávnatých plochách s profesionálnou parkovou úpravou, kde budú vysadené dospelé vzrastlé stromy. Okolie takisto poskytuje množstvo možností či už sú to cyklistické trasy alebo člnkovanie na ramenách Malého Dunaja. V bezprostrednej blízkosti areálu sa nachádza Elfo klub, disponujúci ihriskami na beach volejbal, tenisovými kurtami, ale aj krytou halou na badminton, bowling, a pod. Naši rezidenti budú môcť využívať služby tohto klubu za zvýhodnených podmienok.

Ponúkajú ešte Tri vody aj ďalšie benefity, o ktorých sme doposiaľ nehovorili?

Áno. Okrem už spomínaného dizajnu celého územia, netradičného urbanistického riešenia a možností, ktoré táto lokalita ponúka, pripravujeme aj ďalšie benefity, aby boli život a bývanie našich rezidentov komfortnejšie a príjemnejšie. Jedným z takýchto benefitov bude súkromná materská škôlka s progresívnym pedagogickým prístupom. Plánujeme však zriadiť aj vlastnú autobusovú dopravu, ktorá bude zabezpečovať rozvoz detí do Bratislavy. Táto služba bude, samozrejme, spoplatnená, výrazne však rodičov odbremení. Myslím, že pocit, že sa dieťa dostane do školy spoľahlivo a bezpečne, bude príjemným a využívaným benefitom. Pre niekoho môže byť zaujímavým aj fakt, že územie nebude možné zahusťovať ďalšou výstavbou.

Pre mnohých záujemcov bude rozhodujúca aj dopravná situácia a dostupnosť do hlavného mesta.

Z Malinova sa dá do Bratislavy dostať dvomi rôznymi cestami. Jedna vedie cez Most pri Bratislave do Vrakune, druhá cez Zálesie a Ivanku pri Dunaji. Záleží na tom, do ktorej časti mesta sa potrebujete dostať. Samozrejme, že aj na týchto trasách býva ráno a popoludní doprava zhustená, nie však takým spôsobom, ktorý denne zažívajú napríklad ľudia cestujúci zo Žitného ostrova. Dovolím si tvrdiť, že z Malinova budete v Bratislave skôr, ako keby ste cestovali z Dúbravky do centra. V blízkej budúcnosti by mal dopravnú situáciu výrazne odľahčiť úsek diaľnice D4. Tento projekt už vláda schválila, termín dokončenia je však otázkou na príslušný štátny úrad. Po dobudovaní tohto úseku by sa mala cesta do Bratislavy skrátiť na cca. 15 minút.Čo sa týka dopravnej situácie priamo v rezorte, disponujeme nadštandardnou šírkou ciest i chodníkov a nadlimitným počtom parkovacích miest, čo je pre obyvateľov zárukou vysokého komfortu.

Obec Malinovo

Malinovo leží v oblasti s najväčším počtom slnečných dní v roku. Z troch strán ho obtekajú Malý Dunaj a jeho ramená. Po oboch brehoch sú pásy lužných lesov, kde žije množstvo vzácnych vtákov a živočíchov. Pri rieke sú ideálne podmienky na rybolov, vodné športy, cyklotúry či pešiu turistiku. V obci je vybudovaná kompletná infraštruktúra inžinierskych sietí (plyn, kanalizácia, telekomunikačné siete) a občianska vybavenosť (ordinácia všeobecného, detského a zubného lekára, materská škola, základná škola a Stredná záhradnícka škola). História Malinova siaha do dávnej minulosti. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1209. Pôvodný názov znel Eberhard. V 17. storočí získal eberhardské panstvo Juraj Szelepcsényi, ktorý dal pôvodný obranný hrad prebudovať na kaštieľ. Ten neskôr pripadol do vlastníctva rodiny Apponyiovcov, ktorí ho prestavali v neoklasicistickom slohu a vybudovali z neho vidiecke sídlo s parkom v anglickom štýle. Túto podobu má kaštieľ dodnes a patrí k najvýznamnejším pamiatkam v obci.

 

Vizitka: Kto je Juraj Mészáros?

Juraj Mészáros, General Partners, s.r.o.

Juraj Mészáros sa developerskej činnosti venuje takmer 15 rokov. Je konateľom viacerých developerských spoločností, podniká však aj v oblasti gastronómie. Orientuje sa najmä na projekty v okolí Bratislavy. Má skúsenosti s výstavbou väčších obytných zón a bytových komplexov, aj s predajom stavebných pozemkov. Jeho srdcovou záležitosťou je realizácia unikátnych projektov s vysokou pridanou hodnotou pre užívateľa či už ide o architektonický dizajn, lukratívne lokality citlivo zakomponované do okolitej krajiny, alebo netradičné urbanistické riešenia. Tri vody Malinovo sú jeho najväčším developerským projektom. Svoje pôsobenie pred približne 7 rokmi rozšíril o oblasť severného Maďarska, kde sa podieľal na výstavbe obytných domov a predaji stavebných pozemkov v pohraničnej obci Rajka. V neďalekom Dunakiliti zrekonštruoval jedinečný kaštieľ, z ktorého vznikol nádherný obytný komplex s veľkorysým parkom.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej