ONLINE MAGAZIN

Titul QEP pre Slovákov – obrovský úspech !

Ivan Čaniga, Ján Štovka, Gabriel Lipták a Ján Hladík získali počas uplynulého víkendu v Bratislave ocenenia európskych rozmerov.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenská fotografia sa počas prvého decembrového víkendu zapísala do európskeho fotografického diania veľkými písmenami. Štyria slovenskí autori získali ocenenia, ktoré sa sú známe a akceptované v celom fotografickom svete. Ivan Čaniga a Ján Štovka získali ocenenie a certifikát Master QEP, čo je najvyššie európske ocenenie určené pre profesionálnych fotografov. Ďalší dvaja Slováci – Gabriel Lipták a Ján Hladík sa od soboty môžu pýšiť titulom QEP – (Qualified European Photographer), teda druhého najvyššieho ocenenia v poradí. Oba tituly udeľuje Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) na základe nominácií členských organizácií zo všetkých krajín Európy.

Ivan Čaniga prezentoval sériu dvadsiatich výtvarných fotografií, na ktorých pomocou skla a svetla vytvára nezvyčajné ilúzie reálneho sveta.  Ján Štovka zase zaujal sériou portrétov z divadelného prostredia, ktoré vznikli na motívy Shakespearovho citátu “celý svet je divadlo”. Gabriel Lipták sa vo svojej práci sústredil na krajinársku fotografiu a práve za tento žáner ho porota aj ocenila. Ján Hladík predstavil netradičnú kolekciu abstraktných fotografií vyhotovených priamo na dreve. Tituly Master QEP boli tento krát udelené iba trom z jedenástich kandidátov na toto ocenenie, a dve z nich ostávajú  na Slovensku.

Hodnotenie sa po prvý krát v pätnásťročnej histórii udeľovania týchto cien konalo inde ako v západnej Európe,  v Masmediálnom centre Paneurópskej vysokej školy Bratislave. “Nesmierne sa teším z veľkého úspechu slovenských fotografov, ktorí svojimi prácami ukázali, že patríme k špičke v európskej fotografii. Slovensko predstihlo všetky očakávania a tým sa v tomto kole udeľovania ocenení dostalo na špicu v úspešnosti spomedzi všetkých zúčastnených európskych krajín. O to viac ma teší, že to bolo na domácej pôde,” povedal po skončení hodnotenia predseda Asociácie profesionálnych fotografov Slovenskej republiky (APFSR) Martin Vrabko.

 

APFSR je riadnym členom organizácie FEP, s ktorou úzko spolupracuje na rozširovaní povedomia o slovenskej fotografii na európskej úrovni Je profesijným združením osobností, pre ktoré je fotografické umenie poslaním a ktoré šíria dobré meno slovenskej fotografie doma aj vo svete.

Oficiálne výsledky kola kvalifikácie, Bratislava December 2013.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej