ONLINE MAGAZIN

Študujeme s technikou

Je zrejmé, že učiť sa môžete aj bez kníh a zošitov. Výdobytky modernej doby ako sú tablety, smartfóny a notebooky nás k niečomu takému priam nabádajú a povedzme si pravdu – bez počítačov to dnes už ani nejde…

Neustále internetové pripojenie je dnes pri štúdiu mimoriadne dôležité. „Všetko je na webe,“ a preto tam určite nájdete aj podklady pre svoje ďalšie štúdium. Rovnako sú tam aj vaši spolužiaci a priatelia, takže ak potrebujete poradiť s domácou úlohou, alebo len tak sa prezvedieť, čo nového bolo dnes v škole, stačí otvoriť Facebook, zazvoniť na skype, alebo napísať priateľom e-mail.

Notebook či tablet sú dnes považované za plnohodnotné učebné pomôcky. Rovnako však pri štúdiu možno využiť aj MP3 prehrávač alebo smartfón. Jednou z možností je zvukový alebo videozáznam z vyučovacej hodiny, ku ktorému sa môžete neskôr pri opakovaní preberanej látky alebo napr. pri príprave pred skúškou, hoci aj počas cesty autobusom, kedykoľvek vrátiť. Na jeho vytvorenie a opätovné prehrávanie kedykoľvek a kdekoľvek vám postačí bežný mobilný telefón alebo MP3 prehrávač s integrovaným mikrofónom.

Pred samotným nahrávaním prednášky to však vopred konzultujte so svojím učiteľom. Nie každému sa to totiž môže páčiť a ak vás na hodine nachytá s mobilom, môže vám ho spokojne na istý čas zabaviť. Ak však má váš vyučujúci trochu pochopenia, môže veľmi ľahko vzniknúť zaujímavý študijný materiál, ktorý môžete hoci aj priamo z mobilu nahrať napr. svojmu chorému spolužiakovi.

Niektorí „múdrejší“ profesori už pochopili, akú silu majú moderné technické vymoženosti a začali zo svojich prednášok sami vytvárať pre svojich študentov prezentácie a podcasty. Nie vždy sú však tieto záznamy verejné (obvykle si ich celkom nepochopiteľne sami učitelia chránia pred downloadom nejakým heslom), no na internete nájdete zadarmo aj obrovské množstvo najrôznejších vysoko kvalitných materiálov z prestížnych svetových univerzít a od profesorov zvučných mien.

Vyskúšať tiež môžete službu iTunes U (U ako University), ktorú už pár rokov prevádzkuje spoločnosť Apple. Je to bezplatná služba dostupná v zariadeniach Apple s iOS (iPad, iPhone alebo iPodtouch), ale aj v aplikácii iTunes, takže ju môžu v pohode využívať aj majitelia počítačov s OS Windows. iTunes U je zaujímavá v tom, že obsahuje (vo forme dosť podobnej podcastom alebo videocastom) kompletné materiály pripravené profesormi veľkých univerzít. Sú tu celé prednášky, ale aj skriptá, videonávody, cvičenia a učebnice – skrátka všetko to, čo potrebujete k akémukoľvek štúdiu. Vďaka iTunes U môžete bezplatne virtuálne navštevovať prednášky na tých najprestížnejších svetových univerzitách ako sú Stanford, Yale, Cambridge, Duke, Harvard, alebo Oxford a študovať tu od matematiky cez ekonomiku až po medicínu a filozofické vedy.

Môžete tu študovať vlastným tempom, na mieste a v čase, kde vám to práve vyhovuje. Nemusíte cestovať za vzdelaním, pretože to príde jednoducho cez internet priamo k vám. Elektronické publikácie môžu byť dokonca lepšie než klasické učebnice, pretože prinášajú do vzdelávania nové interaktívne prvky. Študent si prečíta text, ktorý môže byť doplnený obrázkami ako v klasickej knihe. Na rozdiel od bežnej učebnice však elektronické dokumenty nie sú limitované počtom strán a preto si namiesto jedného obrázku môžete otvoriť celú galériu rôznych multimediálnych súborov – fotografie, animácie, virtuálne modely, videá, zvukové súbory,…

Písaná informácia je pre samoštúdium dôležitá, no oveľa ľahšie budete vnímať nové informácie sprevádzané aj obrazom a zvukom. Keď niekomu slovne opíšete ako vyzerá napr. škovránok, získa základnú predstavu. Keď mu ukážete obrázok, vie si ho lepšie predstaviť, ale stále nevie, aký zvuk vydáva. Po vzhliadnutí videa, zvukového záznamu alebo animácie však získa úplnú predstavu, aj keby ho nikdy „naživo“nevidel.

Služba iTunes U je dobrá v tom, že to máte všetko pokope vo veľmi prehľadnej forme a dá sa v nej veľmi pohodlne vyhľadávať, čo je v dnešnej dobe presýtenej informáciami asi to najpodstatnejšie. Dostať sa totiž cez vyhľadávače pomerne rýchlo k nejakým naozaj kvalitným materiálom pre štúdium nie je vždy jednoduché.

Nezabúdajte však, že aj keď budete mať tú najdokonalejšiu techniku na svete, vedomosti vám samé nikdy do hlavy nenaskáču. Štúdium si vyžaduje vždy veľa obetovania, veľa času a aj trpezlivosti. Technika je len nástrojom, ktorý vám môže študovanie trochu spríjemniť a trochu vám ho aj uľahčiť. Veď nosiť so sebou celú univerzitnú knižnicu v jednom jedinom miniatúrnom pamäťovom čipe je rozhodne vždy „ľahšie“ ako nabaliť si do tašky zopár papierových učebníc.

A keď už toho štúdia budete mať naozaj „dosť“, napíšte do svojho internetového prehliadača www.donothingfor2minutes.com a doprajte svojmu telu aspoň dvojminútový relax…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej