ONLINE MAGAZIN

Nová tvár fenomenálneho MINI

Automobily značky MINI sa za 50 rokov existencie výraznejšie nezmenili, vďaka čomu získali status fenoménu a ikony. A po vzore rokov minulých, aj ten budúci sa bude niesť v znamení evolúcie, zlepšenia bezpečnosti a zážitku z jazdy.

Nová generácia MINI už bola oficiálne predstavená v britskom Oxforde, následne v Londýne, Los Angeles a svoju premiéru zažije aj v ďalekom Šanghaji. Do predaja sa dostane budúci rok a priaznivci značky sa budú môcť tešiť na širokú paletu vylepšení.

Tie sa okrem iného dotýkajú aj vonkajšej vizáže automobilu, ktorého línie sú po novom o niečo ladnejšie, optimalizované vzhľadom k požiadavke efektívnejšej aerodynamiky, zároveň si naďalej zachovávajú to, čo je pre MINI typické. Okrúhle predné svetlomety dostanú aj podporu LED technológie, masívna predná plocha s otvorom chladiča je doplnená o výrazné chrómovanie. Napriek tomu, že nový MINI Cooper mierne narástol, stále ide o jedno z najmenších automobilov, s akými sa je možné na našich cestách stretnúť.

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou narástol nový Cooper o takmer desať centimetrov do dĺžky, šírka narástla o 44 milimetrov a výška o 7 milimetrov. Dlhší je aj rázvor kolies a zväčšil sa aj ich rozchod vpredu o 42, vzadu o 34 milimetrov. Nárast centimetrov nastal aj v interiéri, výrobca sľubuje viac priestoru pre plecia, nohy a lepší komfort nastupovania pre zadných pasažierov. Objem batožinového priestoru bol zväčšený až o 51 litrov na finálnych 211 litrov. Cooper sa nám skrátka neustále zväčšuje.

V novej generácii modelov Cooper a Cooper S nájdete síce aj režim jazdy GREEN, avšak neostáva nič dlžný vlastnej povesti agresívnej motokáry. Charakter športového malého vozidla ostáva pre MINI typický aj naďalej, ibaže s lepším podvozkom. Nová náprava typu McPherson s hliníkovým uložením, nosníkom nápravy a priečnym ramenom z ocele má nové viacprvkové zavesenie zadnej nápravy a odľahčenú konštrukciu. Toto a mnoho ďalšieho, napríklad pokrokový elektromechanický posilňovač riadenia teraz sériovo dodávaný so Servotronicom či priestorovo úspornejšia geometria sa starajú o jedinečný zážitok z riadenia tohto malého šialenca.


MINI Cooper bude využívať benzínový 3-valec MINI TwinPower Turbo s objemom valcov 1 499 cm3 a výkonom krásnych 136 koní. Vylepšený Cooper S poskytne o niečo dynamickejší zážitok z jazdy vďaka 4-valcovému benzínovému motoru MINI TwinPower Turbo s výkonom slušných 192 koní. Objem valcov v tomto variante je takmer dva litre. V predaji bude tiež naftový Cooper D, ten ponúkne trojvalec s objemom 1 496 cm3 a výkonom priaznivých 116 koní.

 

 

Ceny novej generácie vozidiel MINI Cooper, Cooper S a Cooper D zatiaľ nepoznáme, nemali by sa však významnejšie líšiť od aktuálnych cien súčasných modelov.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Automobily Náš tip Radíme Vám

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prečo by ste mali pred cestou autom myslieť na reaktiváciu airbagov a opravu ABS

Bezpečnosť na ceste je dôležitá pre každého vodiča. A aj keď naše schopnosti a zdravý rozum zohrávajú pri správnom riadení veľkú úlohu, existujú technológie slúžiace na zvýšenie našej ochrany v prípade nehôd. Patria medzi ne airbagy a systém ABS, ktoré výrazne prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Prečo by ste ich mali nielen pred cestou […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prinášajú pokoj mysli a starajú sa o vaše bezpečie počas cestovania

V dnešnej dobe je vozidlo pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou. Je to prostriedok, vďaka ktorému si môžete skrátiť cestu do práce, obchodu alebo školy, ale aj spôsob, ako spoznávať nové miesta a zažívať v nich príjemné dobrodružstvá. Pri tom všetkom však veľmi často zabúdame na jednu dôležitú vec, ktorou je kvalitný servis a údržba konkrétneho vozidla. […]

Čítať ďalej