ONLINE MAGAZIN

Láska nie je len slovo

Vášnivá tragická láska Romea a Júlie má v umení nespočetne veľa podôb. Patrí k nim aj azda najdramatickejšie baletné dielo na hudbu Sergeja Prokofieva. Jedinečnú interpretáciu našiel tento príbeh v anglickom súbore Northern Ballet Theatre v choreografii Taliana Massima Moriconeho. V roku 1991 dostal za túto choreografiu množstvo cien: Najlepšia tanečná produkcia roka, Najlepší tanečníci roka, Royal Philharmonic Music Award, nominácie na Cenu Laurencea Oliviera. Balet Romeo a Júlia v choreografii Massima Moriconeho sa stal hitom a umelec si získal obdivovateľov zo strany odbornej kritiky aj publika v mnohých krajinách. Presvedčili sme sa o tom aj pri hosťovaní anglického súboru v Slovenskom národnom divadle (SND) v máji 1994.

 

Naším zámerom je ukázať, aká silná môže byť láska

K téme Shakespearovej tragédie sa Massimo Moricone vráti opäť s Baletom SND. Bude to však rozdielne predstavenie: pôvodná produkcia sa odohrávala v talianskej Verone, kde milenci z rodu Montekovcov a Kapuletovcov podľa literárnej predlohy žili. Tentoraz choreograf Moricone so scénografom Petrom Janků situujú tanečnú drámu autenticky do čias, keď ju dramatik napísal, a na scénu, ktorá je replikou londýnskeho divadla Globe. Miesta, kde bola hra prvýkrát uviedená. A hlavnou motiváciou Massima Moriconeho je to, aby sa Shakespeare z javiska nevytratil: „Snažíme sa, aby tanec nebol iba pre efekt. Záleží mi na výraznom prepojení drámy s tancom. Z tohto hľadiska som sledoval na sále aj vašich tanečníkov. Som príjemne prekvapený umeleckou kvalitou mladého súboru,“ povedal okrem iného. Jeho ambíciou je vytvoriť dielo „plnokrvné, svieže, senzuálne, vzrušujúcu romancu horkokrvného vzťahu, vždy presvedčivý príbeh lásky“. Tohto významného, svetovo uznávaného umelca oslovil na spoluprácu so Slovenským národným divadlom riaditeľ baletného súboru Jozef Dolinský.

 

Massimo Moricone je meno, ktoré pozná a s rešpektom vyslovuje nielen svet na špičkách. Pohybuje sa na najprestížnejších scénach sveta – bol hercom, tanečníkom, v súčasnosti je žiadaným choreografom. „Chcel som tanec vymýšľať, tvoriť. Cítil som, že mojím poslaním nie je interpretovať prácu iných ľudí, ale, naopak, tvoriť pre druhých. To bol vždy môj prvoradý cieľ,“ hovorí Moricone. Ako tanečník účinkoval v dielach popredných tvorcov (Alvin Ailey, George Balanchine a ďalší), tancoval v produkcii Franca Zeffirelliho La traviata, vytvoril choreografie do filmovej verzie Monteverdiho Orfea v réžii Clauda Gorettu aj do filmu Maura Bologniniho Gli indifferenti (Ľahostajní) na námet románu Alberta Moraviu. Massimo Moricone spolupracuje s prestížnymi tanečnými spoločnosťami a divadlami (niekoľko rokov žil v Japonsku). Z novej produkcie spomeňme premiéru baletu Don Juan na začiatku aktuálnej divadelnej sezóny v Teatro di San Carlo v Neapole. Naštudovať Romea a Júliu je z tanečnej i výrazovej stránky mimoriadne náročné. Je preto cťou získať pre baletný súbor SND Massima Moriconeho – umelca svetového formátu, ktorý kvôli hlavným postavám oslovil aj dvoch výnimočných tanečníkov, Taliana Alessandra Macaria a albánsku baletku Anbetu Toromani, ktorá je už niekoľko rokov v Taliansku hviezdou. Pre tanečníkov SND je vzácnou príležitosťou skúšať s týmto skvelým párom.

 

Tešíme sa na udalosť tejto divadelnej sezóny – premiéru baletu Romeo a Júlia na hudbu Sergeja Prokofieva, ktorá bola v apríli 2013 v Slovenskom národnom divadle. Veríme, že zaujme aj divákov v Ríme a ďalších talianskych mestách, kde sa v lete predstaví baletný súbor SND práve s touto inscenáciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej