ONLINE MAGAZIN

Kupujete televízor? Poradíme vám ako na to.

Kupujete televízor? Poradíme vám ako na to.

Spotrebná elektronika dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie vianočné darčeky. Samozrejme, televízory nie sú žiadnou výnimkou, skôr naopak. Vybrať si ten správny televízor však môže byť naozaj tvrdý oriešok.

Z regálov v kamenných či online predajniach nás oslovuje množstvo značiek, ktoré ponúkajú televízory rôznych kvalít, veľkostí, technológií, s rôznymi funkciami či výbavou. Ak si chcete vybrať správne, musíte toho pomerne veľa naštudovať, aby ste zistili, čo vlastne chcete a potrebujete. To však môže zabrať veľa času a toho hlavne v hektickom predvianočnom období nikdy nie je nazvyš. Pripravili sme pre vás 5 overených tipov, ktoré vám pomôžu rýchlo a správne sa rozhodnúť.

1. Vypočítajte si akú veľkosť obrazovky potrebujete
Hlavným kritériom, od ktorého sa spravidla odvíja aj cena, je veľkosť televízora, resp. dĺžka uhlopriečky. „Základné pravidlo hovorí, že pre pohodlné sledovanie by obrazovka nemala byť ani primalá, ani priveľká. Nesprávna veľkosť môže znížiť komfort sledovania, či dokonca po čase spôsobiť aj zdravotné ťažkosti. Cieľom je dosiahnuť pohodlné a ničím nerušené sledovanie,“ vysvetľuje Jiří Mrkvička zo spoločnosti Changhong.

Problémom môže byť nielen primalý televízor do veľkej miestnosti, ale aj veľká obrazovka v malej. Ak si kúpite priveľký televízor s tým, že chcete mať zážitok ako v kine, môže to nakoniec dopadnúť úplne inak. Sledovanie sa zmení na neustále putovanie očami po obrazovke. Ak má televízor ešte aj nižšie rozlíšenie, sami sa ochudobníte o zážitok zo sledovania. Obraz bude totiž rozmazaný, s viditeľnými zobrazovacími bodmi, čo pôsobí rušivo.

Než prídete do predajne, urobte si jasno v tom, kde bude váš televízor umiestnený. Zmerajte si priestor a pri kúpe sa pýtajte nielen na uhlopriečku, ale aj na to, aký priestor celé zariadenie zaberie. A to vrátane stojana, či ukotvenia na stenu. Zároveň si odmerajte vzdialenosť televízora od gauča alebo kresla, odkiaľ budete televíziu sledovať.

Existuje množstvo tabuliek a online kalkulačiek, kde si môžete ideálnu uhlopriečku odvodiť. Prepočet závisí od kvality, typu alebo zobrazovacieho pomeru obrazovky – iný je pri SD, HD ready či Full HD televízoroch. Napríklad u HD televízorov si uhlopriečku vyrátate tak, že sledovaciu vzdialenosť vynásobíte konštantou 0,535. Ak je vzdialenosť pohovky od televízora napríklad 2,5 metra, vaša obrazovka by mala mať približne 133 cm. Vypočítanú uhlopriečku si tiež priamo v obchode vyskúšajte. Pri testovaní si všímajte najmä kvalitu obrazu, detailov, prípadne či vám v obraze niečo vadí, alebo pôsobí rušivo.

2. Ujasnite si na čo televízor potrebujete
„Pred kúpou je dobré si stanoviť, na čo všetko plánujete televízor používať,“ pokračuje Jiří Mrkvička. „Ak máte okrem sledovania záujem aj o rozšírené funkcie, o prepojiteľnosť na iné zariadenia, na internet, o „skypeovanie“, sociálne siete, či online videotéky, zvážte kúpu Smart TV,“ odporúča Jiří Mrkvička. Rátajte však s tým, že za „smart“ funkcie si priplatíte. Zistite si, aké sú možnosti kompatibility s inými zariadeniami, aké sú možnosti v oblasti aplikácií a porovnávajte. Ak chcete pozerať športové zápasy, či filmy v najvyššej kvalite alebo trebárs hrať počítačové hry na najvyššej úrovni, pozerajte sa po obrazovkách vybavených technológiami Full HD, OLED či 4K.

Zaváži aj umiestnenie televízora. Spravidla máme iné nároky na televízor do obývačky, kde trávime dlhé zimné večery a iné do kuchyne, internátnej izby, či na chatu. Dôležité je aj to, či prijímate TV signál cez kábel alebo satelit. V takom prípade by mal mať televízor príslušný tuner. Vyhnete sa tak nepríjemnému prekvapeniu, keď vám váš nový televízor nebude fungovať, pretože môže prijímať signál len zo satelitu a vy máte káblovú televíziu.

3. Sledujte kvalitu obrazu
Pri kúpe televízora venujte pozornosť kvalite obrazu. Najväčšie rozdiely predstavuje typ technológie použitej na zobrazenie – HD Ready, Full HD a 4K. „Výrazné odlišnosti však nájdete aj v rámci jednej úrovne rozlíšenia. Preto je dobré porovnávať rôzne modely a značky, kým nenájdete ten správny pomer kvality a ceny,“ upozorňuje Jiří Mrkvička.

Pri porovnávaní si všímajte zobrazovanie čiernej farby, tá by mala byť čo najčernejšia. Dostanete tak vysoký kontrast a spravidla aj hĺbku farieb. Ak má čierna nádych zelenej či šedej, kontrast nebude taký dokonalý. Takisto by čierna mala byť konzistentná po celej obrazovke, bez svetlejších fľakov. To si treba všímať najmä v rohoch obrazovky. Pozorujte aj oblé línie objektov na obrazovke. U kvalitných televízorov by mali byť hladké, u tých menej kvalitných sú „zubaté“. Čo sa týka farebnosti, tu neexistujú univerzálne rady. Niektoré značky majú trochu nereálne vykreslenie farieb, u iných je zase reálnejšie. Tu stavte na svoj subjektívny pocit.

Aby bol obraz kvalitnejší, výrobcovia prišli na trh s riešením, ktoré pomôže aj menej kvalitný obraz napríklad v SD kvalite posunúť na vyššiu úroveň. Reč je o tzv. upscallingu, čo je technológia, ktorá pomôže vyhladiť obraz na vyššiu kvalitu. Aj keď kvalita takto upraveného staršieho formátu nikdy nedosiahne HD kvality, film či seriál bude určite pozerateľnejší.

4. Pýtajte sa na ďalšie technické vybavenie, prepojiteľnosť a príslušenstvo
Dnes už televízory neslúžia len na sledovanie televízneho programu či filmov z DVD prehrávača. Ich možnosti sa neustále rozširujú. „Okrem audio-video vstupov a výstupov, cez ktoré si môžete zapojiť trebárs domáce kino, či videokameru, by nemali chýbať ani DVI alebo HDMI vstupy. Tie prenášajú do televízora signál v HD kvalite zo set-top-boxov, DVD a Blu-ray prehrávačov alebo hracích konzol,“ pripomína Jiří Mrkvička zo spoločnosti Changhong.

Užitočný je aj USB port, cez ktorý si môžete prehrávať filmy, hudbu alebo pozerať fotografie z USB médií a externých hardiskov. Nové možnosti otvára vstavaná Wi-Fi karta, ktorá umožní nielen prístup na internet, ale aj pripojenie televízora do domácej siete. Okrem toho ešte do úvahy pripadá množstvo ďalších technologických doplnkov a „vychytávok“ ako 3D, kvalitný audio systém, ovládanie hlasom či gestami a ďalšie.

Keď kupujete televízor nezabudnite sa pýtať na príslušenstvo. Je pravdepodobné, že budete potrebovať dokúpiť káble, ktoré prepájajú televízor s inými zariadeniami, napríklad set-top-boxom, DVD či Blu-ray prehrávačmi, domácim kinom a podobne.

5. Porovnávajte. Môžete tak naozaj ušetriť.
Už sme si povedali, že pri nákupe televízora platí jednoduché pravidlo: čím viac funkcií, vyššie technológie a väčšiu obrazovku chcete, tým viac vás to bude stáť. Peniaze môžete ušetriť napríklad aj tým, že si dôkladne zvážite aké funkcie reálne potrebujete. „Jednou z možností ako ušetriť, je kúpa televízora v predvianočnej zľave a povianočných výpredajoch. Peniaze pomôže ušetriť aj prieskum trhu,“ radí Jiří Mrkvička. „Prejdite viacero obchodov, prípadne vyskúšajte webstránky, ktoré porovnávajú ceny v online obchodoch. Budete prekvapení, aké rozdiely v cenách nájdete.“

Spravidla lacnejšie sú výbehové modely. Ak nepotrebujete mať absolútnu novinku, môžete tak ušetriť aj niekoľko stoviek eur. Cestou môže byť aj nákup zariadenia menej známych, hoci kvalitných značiek, kde si za nižšiu cenu kúpite rovnakú kvalitu, ako u tých drahších. Pri výbere televízora vám pomôže odborný personál v kamenných obchodoch, veľa vám prezradia aj redakčné testy a recenzie, či používateľské hodnotenia na internete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Technika

Od železníc smrti až po guľové vlaky

Od svojho rozmachu v 19. storočí je železnica najvýznamnejším stelesnením moderných technických výdobytkov ako aj jedným z najdôležitejších dopravných prostriedkov. Pomocou železničných tratí sme schopní zdolávať hory, prekonávať obrovské vodné plochy a kliesniť si cestu divočinou. Aby sme sa však  k tomu dopracovali, museli výrobcovia a konštruktéri dosiahnuť fantastické výkony, ale aj vykonať bezohľadné rozhodnutia. Príbehy železníc […]

Čítať ďalej