ONLINE MAGAZIN

Dobrodružstvo na tanieri

Aj z „obyčajného” jedla sa dá poľahky vykúzliť nezabudnuteľný zážitok či poriadne adrenalínová záležitosť.

 

Predstavte si, že sa zahryznete do čerstvo pripraveného hovädzieho steaku v žemli. Nič neobyčajné, však? Jedli ste ho určite už desiatky krát. No teraz si predstavte, že konzumujete rovnaký pokrm v miestnosti ponorenej do nepreniknuteľnej tmy a vrch mäsa dekoruje čudné ovocie, ktoré fundamentálne zmení jeho chuť – až tak, že začnete premýšľať nad tým, či ešte vôbec jete steak. Vyvedie vás to z miery? Odhodláte sa jedlo dojesť? Alebo s krikom utečiete z miestnosti? Pochutnávanie si na jedle sa za určitých okolností môže premeniť na dobrodružstvo, ak rovno nechceme tvrdiť, že z neho bude adrenalínový šport. Napríklad vtedy, ak večeriate na neobvyklom mieste: v jaskyni, pod vodou či v budove postavenej z ľadu. Vo svete dokonca existujú reštaurácie, v ktorých vám nasimulujú zemetrasenie o sile 7,8 stupňa Richterovej stupnice! Jedlo sa môže premeniť na dobrodružstvo aj vtedy, ak si vložíte do úst niečo, čo normálne nejete vy, ani vaši známi. Bizarné pokrmy nájdete vari v každom kúte sveta – od mäsa štrkáča, ktoré vám naservírujú v podnikoch v americkom Texase až po koláčiky z prasacej krvi, obľúbenej pochúťky na Taiwane. V takýchto okamihoch si treba neraz pripomínať: Neodsudzujte, dokým nevyskúšate. Ak vlastníte dobrodružnú dušičku, rozhodne by ste aspoň raz za život mali zažiť.

 

Jedenie v tme

Zažili ste niekedy doma výpadok prúdu? Pravedpodobne ste vytiahli sviečky a baterky, aby ste aspoň trochu rozptýlili tmu. Hoci ste byt aspoň trochu presvetlili, stále nebolo jednoduché vykonávať bežné činnosti ako kúpanie, varenie či jedenie, však? A teraz si predstavte večeru v takej tme, že by ste si nevideli ani na ruku, ktorou držíte vidličku. Nehovoríme pritom o jednohubkách, ale o slávnostnom trojchodovom menu. Nedarí sa vám to? Tak si to vyskúšajte na vlastnej koži. Po celom svete pribúdajú zážitkové reštaurácie, ktoré servírujú pokrmy hosťom v miestnostiach, kde panuje nepreniknuteľná tma. Nápad vytvoriť takýto koncept reštaurácií pochádza od slepého kňaza menom Jorge Spielmann, žijúceho vo švajčiarskom Zürichu. Na znak solidarity so Spielmannovým hendikepom si hostia pri večeri v jeho dome nasadzovali na oči šatky a jedli spolu so svojím hostiteľom v absolútnej tme. Keď vyradili zrak z prevádzky, zostrili sa im zvyšné zmysly a z jedla mali úplne iný zážitok. To priviedlo Jorgeho Spielmanna k myšlienke založiť koncept stolovania v tme a v roku 1999 otvoriť prvú „tmavú” reštauráciu. Zážitok v každej takejto reštaurácii je viac-menej rovnaký. Privíta vás recepčná vo vstupnej hale kúpajúcej sa v mäkkom svetle až pološere. Odložíte si všetky predmety, ktoré svietielkujú – nielen mobilný telefón, ale aj hodinky a podobne. Potom si vyberiete z jedálneho lístka pokrmy, ktoré chcete ochutnať. Prípadne máte menu pevne stanovené, ale ostáva pred vami utajené, aby ste mohli hádať, čo vám pristane na tanieri. Na lístku sa zjavujú jedlá, ktoré sú „priateľské v tme”, to znamená žiaden hrášok, špagety či mäso s kosťami. Keď si odložíte veci do úschovne, recepčná vás odvedie do spojovacej chodby, v ktorej panuje polotma a zatvorí za vami dvere. Vzápätí si po vás príde jeden z personálu, hmatom vás odvedie do miestnosti, v ktorej budete večerať a usadí vás ku stolu. Tu už vládne taká tma, že si nedovidíte na nos, ani na ruky. Orientujete sa len hmatom a zvukom. Personál v týchto reštauráciách je nevidiaci, privyknutý na prostredie bez svetla, preto nemá problém s orientáciou a navigáciou. Po základných inštrukciách vám začnú nosiť na stôl jednotlivé chody, zatiaľ čo vy sa trápite s tým, či má vôbec zmysel používať vidličku či lyžicu. Aj naliať si minerálku do pohára je poriadna výzva. Zatiaľ čo logistika konzumácie v tme je úloha neľahká, odmenou je chuť samotného jedla. V prostredí, kde sú oči zbytočné a absentuje vizuálny pôžitok z jedla (predsa len sa nie nadarmo hovorí, že jeme očami), zostrí sa vnímanie chutí a vôní. Jedlo sa mení na skutočné dobrodružstvo bádania. Je to, čo práve omieľate na jazyku banán alebo jahoda? Budete prekvapení, keď sa po ohnivej prísahe, že na milión percent jete banán, z neho napokon vykľuje predsa len – jahoda. Ak máte chuť si to vyskúšať, navštívte reštauráciu Noir vo Viedni, Pod křídlem noci v Prahe (cez týždeň funguje ako normálna reštaurácia, pokrmy v tme podáva cez víkendy), Nocti Vagus v Berlíne (kde okrem večere v tme môžete zažiť aj prednášky v tme či jazzový koncert) alebo Dans le Noir v Paríži, Moskve, Varšave či Londýne.

 

Jedenie na hrane

Možno patríte medzi dobrodruhov, ktorí radi skúšajú nové a netradičné veci a platí to aj o gastronómii. No ochutnali by ste niečo, čo vás môže potenciálne zabiť? Toto morbídne riziko pritom podstupuje oveľa viac ľudí, ako si myslíte, najmä v Japonsku. Ruskou ruletou v gastronómii je štvorzubec, bizarne vyzerajúca ryba nazývaná aj fugu. Napriek tomu, že jej konzumácia môže mať fatálne následky, patrí medzi absolútnu lahôdku. Niektoré, a samozrejme že tie najchutnejšie druhy ako tigrovitá fugu, majú v pečeni, črevách a v koži smrtiacu látku neurotoxín, ktorá môže kontaminovať mäso, ak ryba nie je správne pripravená. Tento jed, známy aj ako tetrodotoxín, spôsobuje brnenie pier a jazyka, následne nadmerné slinenie, pocit slabosti, nevoľnosť, ale aj vracanie, hnačku, bolesti brucha, zášklby svalov, ťažkosti s prehĺtaním, stratu hlasu či kŕče. Môže viesť až k paralýze dýchacích ciest a následne tragickému koncu. Konzumácia ryby fugu je taká nebezpečná, že japonské ministerstvo sociálnych vecí a verejného zdravia pred ňou dôrazne varuje a vedie štatistiky otravy v krajine. Podľa týchto údajov sa v rokoch 2000-2009 otrávilo rybou fugu 491 ľudí, z ktorých 23 na následky otravy aj zomrelo. Nie, nechceme po vás, aby ste provokovali smrť. Radšej vyskúšajte niečo, čo je rovnaký adrenalín, ale bez tragických následkov. Napríklad vražedne pálivé čili papričky. Štipľavosť korenín hodnotí takzvaná Scovilleho tabuľka. Biele korenie má podľa tejto tabuľky nula bodov, zatiaľ čo jalapeňos 5000 bodov a omáčka tabasco 15 000. Balansovaním na okraji priepasti je ochutnávka korenia s názvom habaneros, ktoré vlastní 577 000 bodov Scovilleho tabuľky. A čo potom papričky Trinidad Moruga Scorpion? Toto podľa Guinessovej knihy rekordov najštipľavejšie korenie na svete je držiteľom rekordného 1,2 milióna bodov Scovilleho tabuľky!!! Chce to skutočne ústa z azbestu. Trúfnete si?

 

Klamanie chuťových buniek

Vopcháte si do úst malú červenú bobuľku a ako šibnutím čarovného prútika sa vaše vnímanie zmení. Všetko, čo ste si mysleli, že viete o jedle a jeho chuti, sa prevráti naruby. Ocot bude chutiť ako jablkový džús, z kozieho syra sa na vašom jazyku stane cheesecake. Ako je to možné? Nie, nerozprávame o žiadnych psychedelických drogách, ale o špeciálnom, bezpečnom a absolútne legálnom ovocí nazývanom synsepalum dulcificum. Toto ovocie, v angličtine nazývane „miracle fruit”, teda zázračné ovocie, má jednu špeciálnu vlastnosť – dokáže premeniť kyslú chuť potravín na sladkú. Táto reakcia je výsledkom toho, že sa proteín známy ako miraculín spoji s chuťovými pohárikmi človeka a dá mu vnem sladkej chuti pri kontakte s kyselinami. A čo jedlá, ktoré už sladkú chuť majú? Červená bobuľka z nich robí až neznesiteľné, nekonzumovateľne sladké pokrmy. S týmto zázračným ovocím pôvodom z východnej Afriky sa nespájajú žiadne nepriaznivé zdravotné účinky. Účinok má jediný – na vašu peňaženku. Jedna jediná bobuľka totiž stojí asi dve eurá. Dobrá správa je však tá, že táto jediná bobuľka dokáže klamať vaše vnímanie chutí na viac ako hodinu.

 

Spontánne jedenie

Sedíte si v parku, vychutnávate krásny deň a odrazu vás z ničoho nič obklopia stovky ľudí v bielom. Vlečú so sebou stoly, stoličky a piknikové koše a rozložia sa okolo vás. Zrejme ostanete v poriadnom šoku – a to je presne to, čo chcú organizátori podujatia Diner en Blanc (Večera v bielom) docieliť. Ide o spontánny, živelný piknik, ktorý má stovky, ak nie tisícky účastníkov. Dohaduje sa ústne alebo prostredníctvom sociálnych sietí. Hoci je stanovený deň a čas, do poslednej chvíle nie je jasné, kde presne sa bude piknik odohrávať – a práve tento fakt tajomna dodáva podujatiu na spontánnosti. Účastníci sa miesto stretnutia obyčajne dozvedajú len hodinu pred akciou. Musia sa rýchlo obliecť do bieleho, pripraviť veci na piknik a vyraziť. V dohodnutom čase sa na nečakanom mieste vyroja davy ľudí v bielom, vyzbrojení piknikovým náčiním. Koniec večere sa ohlasuje zapálením prskaviek a hudbou, ktorú začne hrať prizvaný DJ alebo hudobná skupina. Prvá Večera v bielom sa odohrala v roku 1988, kedy sa Francúz Francois Pasquier vrátil po niekoľkých rokoch strávených v cudzine do rodného Paríža. Rozhodol sa oprášiť vzťahy s priateľmi. Stretnutie napokon nadobudlo také masové rozmery, že sa skupina rozhodla stretnúť v parku nazývanom Boloňský lesík. Poznávacím znamením bolo biele oblečenie, podľa ktorého sa mali navzájom vo veľkom parku identifikovať. Pasquier pokračoval v tejto tradícii aj nasledujúce roky a potom s pomocou svojho syna Aymerica rozšíril túto netradičnú akciu do miest ako Montreal, Miláno, Barcelona, New York či San Francisco.

 

Jedenie vo výškach i v hĺbkach

Jedlo sa zmení na dobrodružstvo nielen vďaka tomu, čo jete a ako jete, ale aj kde jete. Neverili by ste, kde všade sa dajú vychutnávať kulinárske dobroty: v jaskyniach, v baniach, pod vodou či v závratných výškach. Ak vyhľadávate takéto extrémne miesta, odporúčame vám začať v najvyššie položenej reštaurácii na svete At.mosphere v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Je umiestnená na 122. poschodí mrakodrapu Burj Khalifa a na jedálnom lístku jej svietia skvosty vysokej gastronómie. Reštaurácia neponúka len zážitok z jedla, ale aj z úchvatného panoramatického výhľadu na mesto – nachádzate sa takmer pol kilometra nad zemou. V prípade, že sa bojíte výšok, ale naopak klaustrofóbia vám nerobí problémy, zamierte radšej bližšie k zemi – a to doslova. Navštívte Banícku tavernu v poľskom meste Wieliczka. Reštaurácia sa nachádza 125 metrov pod povrchom zeme v historickej soľnej bani, ktorá funguje už od stredoveku a patrí do svetového historického dedičstva UNESCO. Reštaurácia ochucuje jedlá na jedálnom lístku soľou vyťaženou priamo v bani.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej
Gastronómia outdoor Ponuky na koncerty Radíme Vám

Objavte čaro Vianoc v Maďarsku: Komplexný sprievodca vianočnými trhmi

Zažite očarujúce vianočné trhy a hrejivé sviatky v celom Maďarsku. Od známej Adventnej baziliky v Budapešti, ktorá už trikrát získala titul „Najlepší vianočný trh v Európe“, až po Debrecín, objavujte vianočné poklady, užite si termálne kúpele a oslávte toto výnimočné obdobie. Nenechajte si ujsť sviatočné čaro Maďarska! Musíte zažiť: Adventný festival a vianočné trhy pred […]

Čítať ďalej