ONLINE MAGAZIN

Ajurvéda

Tajomstvo zdravia, krásy a mladosti je odhalené. Pochádza z južnej Indie a má päťtisíc rokov.

Na začiatku stál nápad, že vyčerpané svaly po náročnom treku v Himalájach uvoľním masážou. Verte, že krutá zima a šialená nadmorská výška dajú človeku poriadne zabrať. Keď som sa však ocitla na ležadle ajurvédskej kliniky v malebnom nepálskom mestečku Pokhara a šikovné ruky usmievavej masérky mi vtierali do pokožky voňavý, teplý olej, pochopila som, že nejde o obyčajnú masáž. Po hodine olejovej a bylinkovej masáže, kedy mi štíhla Nepálka masírovala celé telo stláčaním špeciálnych bodov od prstov na nohách až po korienky vlasov, som mala pocit, že sa neuľavilo len mojej telesnej schránke, ale aj duši. Pocit znovuzrodenia, ľahkosti a prílev energie ma neopúšťali ani v najbližšie dni. Masáže sú pritom fragmentom indickej liečebnej metódy s názvom ajurvéda, ktorá je stará vyše päťtisíc rokov. Ajurvéda je viac než len liečebnou metódou, ktorá vás zbaví zdravotných problémov a odbremení organizmus od škodlivín a jedov nazbieraných hektikou všedného dňa. Je aj životným štýlom, ktorý zharmonizuje vašu myseľ a telo a dodá vám sviežosť a energiu, o akej sa vám ani nesnívalo.

Umenie harmónie

Ajurvéde sa hovorí aj veda o živote. V posvätnom jazyku sanskrt znamená „ajur” život a „véda” vedu. Ajurvéda však nie je len vedný odbor a medicínsky systém uznaný Svetovou zdravotníckou organizáciou. Zároveň je aj filozofiou a životným štýlom. Vychádza z teórie, že človeka a jeho život tvoria štyri časti: mentálna, fyzická, emočná a duchovná. Stačí, aby sa narušila jedna zložka a nastane v nás nerovnováha. Ajurvéda sa usiluje zachovávať v tele rovnováhu pomocou istého životného štýlu, správnej životosprávy a prevencie alebo liečenia v podobe masážnych procedúr. Zaoberá sa celým človekom, zvonku aj zvnútra a príčiny ochorení hľadá komplexne. Neoddeľuje fyzické problémy od psychických. Nepotláča príznaky, ale odstraňuje ich prirodzeným a nenásilným spôsobom v súlade s prírodnými biorytmami platnými tisícky rokov. Napriek tomu, že ajurvéda je stará pomaly ako ľudstvo samo, jej princípy sa dajú účinne aplikovať aj v dnešnej uponáhľanej dobe. Je otvorená každému, kto si chce optimálne zdravie udržať bez ohľadu na vek, vzdelanie, zdravotný stav či sociálne zaradenie.

Tri typy dóší

Základným princípom ajurvédy ako filozofie je život v súlade s vlastnou telesnou a psychickou konštitúciou a s prírodnými zákonmi. Ajurvéda tvrdí, že ak spoznáme samých seba, svoju konštitúciu, dokážeme sa dlhodobo tešiť dobrému zdraviu, sviežej a mladistvej mysli a kráse. Konštitúcie, inak nazývané aj energie či princípy, v ajurvéde tzv. „dóše”, sú tri: Váta, Pitta a Kapha. Každý z nás je kombináciou týchto troch princípov alebo dóš: Váty ako princípu pohybu, Pitty ako princípu energie a Kaphy ako princípu štruktúry. Váta zahŕňa výmenu informácií v nervovej sústave, krvný obeh, posun potravy tráviacim traktom a vylučovanie. Trávenie a metabolizmus, teda látková výmena, funguje na princípe Pitty. Kapha sa, naopak, stará o svalové a tukové tkanivo a kostru ako podpornú sústavu. Väčšina z nás je kombináciou dvoch konštitúcií, dóš, s prevahou jednej. Dóša určuje našu telesnú skladbu, záujmy, vlastnosti, spacie návyky a dokonca druh potravín, ktoré máme najradšej. Ak sa dóše dostanú do stavu nerovnováhy vplyvom prostredia, stravy, prežitej traumy či zranenia, a táto nerovnováha je priveľmi signifikantná, môže to viesť až k ochoreniu.

Ajurvédska diagnostika

To, či ste typ Váta, Pitta alebo Kápha dokáže presne stanoviť ajurvédsky doktor na základe vašej podrobnej diagnostiky. Ajurvédska diagnostika má nesmierne široký záber a zahŕňa nielen fyziológiu pacienta, ale aj jeho spôsob vyjadrovania, gestá, mimiku, hlas, tvar očí či kvalitu vlasov. Ajurvédsky lekár zisťuje zdravotný stav pacienta aj podľa nechtov a jazyka, na ktorých sa odráža kvalita trávenia a celkový zdravotný stav. Pomocou pulzovej diagnostiky spoľahlivo určí, ktorá z dóš je zvýšená. Aj to, v akom stave máte jednotlivé orgány. Pulzová diagnostika odhalí aj váš emocionálny stav. Ten je spolu s mentálnym stavom našou neoddeliteľnou súčasťou, preto sa pri hľadaní príčiny nerovnováhy nemôže vynechať. Keď je „diagnóza” jasná, ajurvédsky lekár vás zaradí do určitej konštitúcie, resp. kombinácie konštitúcií a navrhne vám, ako si môžete upraviť jedálniček a celkovú životosprávu. Poradí vám, ako často a kedy sa venovať jóge a ako ju cvičiť. Vysvetlí vám, ako používať niektoré byliny a odporučí vám určitý typ masáží, po ktorých si prinavrátite stratenú rovnováhu.

Sme to, čo jeme

Neoddeliteľnou súčasťou ajurvédy je zdravá životospráva a stravovanie. Masáže či nárazová detoxikácia sami o sebe nemajú priveľký zmysel, ak ich nesprevádza zmena myslenia a životného štýlu. Ajurvédska kuchyňa využíva päťtisíc rokov staré, overené recepty primárne založené na báze zeleniny, ryže a korenín, ktoré sú ušité na mieru jednotlivým typom ľudí, dóšam. Správna kombinácia jedál vás dokáže nadopovať obrovskou porciou energie, očistiť vás od škodlivín, uchrániť vás od mnohých zdravotných problémov a udržať vašu telesnú schránku mladú a fit. Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme.

Zabudnite na mäso

Ajurvédska kuchyňa pozostáva najmä z korenenej varenej alebo dusenej zeleniny, varenej ryže a indického chleba, pripomínajúceho tvarom aj chuťou naše pšeničné placky. Niektorí odborníci tvrdia, že v tradičnej ajurvédskej kuchyni by ste mäso a ryby hľadali márne. Je výlučne vegetariánska. Vďaka jej pestrosti a intenzite vôní a chutí však sotva postrehnete, že vašim chuťovým pohárikom „niečo” chýba. Napriek tomu, že na pohľad znie fádne. V ajurvédskom stravovaní je najdôležitejšie vedieť, kedy máte jesť aké kombinácie jedál počas dňa, aj počas ročných období s prihliadnutím na svoju dóšu. Je to pomerne zložitý a striktný režim, pozitívne účinky sú však nedozierne. Základom celej indickej kuchyne je varená ryža. Podľa možností by sa mala jesť každý deň. Má to svoje opodstatnenie – prečisťuje tráviaci trakt. Okrem toho je výživná, ľahko stráviteľná a je vhodnou prílohou k zeleninovým jedlám.

Dóša Kapha by sa však napríklad, mala ryži vyhýbať. Každá zo surovín má teda na jednotlivé dóše iné účinky. Zelenina je univerzálna. A v každom jedle sa rôzni. Dochucuje sa koreninami, najčastejšie kurkumou, koriandrom, karí a mätou. Nemôžu však koreniny vo veľkom množstve človeku uškodiť? Špecialisti na ajurvédsku kuchyňu tvrdia, že je to len mýtus. V Indii sa podávajú korenené jedlá aj malým deťom. Má to svoj význam aj zo zdravotného hľadiska, keďže sa v tamojšom teplom podnebí potraviny rýchlejšie kazia a koreniny majú aj antibakteriálnu a dezinfekčnú vlastnosť. Nie všetky dóše však môžu koreniť. Napríklad, dóša Pitta by mala s koreninami zaobchádzať opatrne.

 

Umením ajurvédskeho kuchára nie je pokrm ako taký uvariť, ale zostaviť správny pomer korenín. Väčšinou ide do každého jedla tých istých päť – šesť druhov korenín, vždy však v inom pomere a kombinácii. Základom je kurkuma a koriander a ostatné sa pridávajú, treba však vedieť, aké a koľko. Typické indické, a teda aj ajurvédske jedlo robia koreniny pridané v správnom čase varenia do jedla a v správnej kombinácii. Ďalšou z podmienok ajurvédskeho stravovania je príprava pokrmov z výlučne čerstvých surovín. Žiadna mrazená zelenina! Jedlo nesmie stáť dlhšie ako dve hodiny, pretože inak stráca na výživovej hodnote. Je dôležité, ako sú jednotlivé ingredience skombinované na tanieri. Kuchár si musí dopredu premyslieť, ktoré kombinácie jedál môže použiť, aby spolu harmonizovali nielen chuťovo, ale aj z hľadiska ajurvédskej typológie. Nemôže jedlá hocijako živelne kombinovať. Stať sa ajurvédskym kuchárom preto nie je jednoduché. Predchádza tomu dlhoročné štúdium a ešte dlhšia prax. Nečudo, že sa ajurvédska kuchyňa považuje v rámci indickej kuchyne za vyšší level.

 

Aký typ dóší ste vy?

 

Charakteristika Váty

Ľudia s konštitúciou Váta sa vyznačujú štíhlou postavou, dlhou, kostnatou tvárou, malými očami, nepravidelným chrupom a úzkymi perami. Osoby Váta ľahko zarábajú, ale aj míňajú peniaze. Sú razantné a neprestajne riešia aj niekoľko problémov naraz. Vátu zvyšuje cestovanie, suché, studené jedlo, nepravidelný stravovací režim a spánok. Zvýšenie Váty sa často prejavuje chudnutím, dýchacími problémami, ochorením obličiek, žlčníka, zápchou, slabým imunitným systémom, nervovými chorobami, strachom a obavami.

Odporúčanie pre Váty: Vátam prospieva stabilita a pravidelnosť nielen v živote, ale aj v strave a v spánku. Odporúča sa harmonizujúca strava – výživné, teplé jedlá pripravené na oleji, hlavne sladkej, kyslej a slanej chuti. Váty by mali cvičiť pravidelne, ale so športom by to nemali preháňať. Vhodné je napríklad plávanie alebo chôdza. Váty by mali chodiť skôr spať a dostatočne odpočívať. Mali by sa vyhýbať studenému počasiu. Dobre im urobia teplé kúpele.

Charakteristika Pitty

Ľudia s konštitúciou Pitta bývajú svetlí, pehaví, so srdcovitou tvárou a svetlými očami. Ich zuby môžu byť sfarbené do žlta. Pitty sú vo všeobecnosti rozhodné, otvorené novým myšlienkam a výzvam, obratné v komunikácii. Majú neustálu chuť k jedlu a naopak, nemajú radi prepracovanosť. Ak je Pitta v nerovnováhe, objavia sa sklony k agresivite, žiarlivosti, netrpezlivosti, hnevu a nespokojnosti. Pittu zvyšujú pálivé jedlá, horúce počasie a stres. Zvýšená Pitta se často prejavuje hnačkami, infekciami či kožnými vyrážkami.

Odporúčanie pre Pitty: Pitty by sa mali vyhýbať priamemu slnku a horúčave. Upokojeniu Pitty napomáha harmonizujúca strava – málo korenené jedlá, teplé, výživné, sladkej a horkej chuti. Pitty by mali obmedziť soľ a tuky a prijímať nápoje v izbovej teploty. Pitte prospieva pobyt na chladnejších miestach a cvičenie ráno alebo večer pri ochladení.

Charakteristika Kaphy

Kaphy mávajú olivovú pleť, silné a vlnité vlasy, modré alebo hnedé oči a silnú postavu. Ich povaha je pokojná, tolerantná, bývajú verné a milujúce. Dokážu ostatných povzbudiť k výkonu a byť účinnou oporou. Kaphy majú zdravú chuť k jedlu, ale ich trávenie je pomalé. Nemajú radi zimu a vlhko. Ak sú Kaphy v nerovnováhe, objavuje sa nedotklivosť, závisť a chamtivosť. Kaphy potrebujú motiváciu rovnako, ako Váty rovnováhu a uvoľnenosť a Pitty rovnocennú výzvu. Kaphu zvyšuje konzumácia tučného, sladkého, vyprážaného a studeného jedla, nedostatok pohybu a v zime aj chladné počasie.

Odporúčanie pre Kaphy: Kapha sa zvyšuje najmä v zime a začiatkom jari, preto by si mali dávať v tomto ročnom období pozor a dodržiavať upokojujúcu stravu – jedlo má byť ľahšie, teplé, pripravené na minimálnom oleji, nízkotučné, prevažne horúce, ostrejšej a trpkastej chuti. Kaphy by mali konzumovať menšie porcie, zabezpečiť si dostatok pohybu a zamestnať sa rôznorodou činnosťou spojenou s relaxáciou. Treba sa vyhýbať spánku počas dňa.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej