ONLINE MAGAZIN

Ženy majú k technike od prírody odpor

Je preto zaujímavé, že keď sa naučia pracovať s chytrým telefónom alebo tabletom, budú ho využívať oveľa intenzívnejšie ako muži.

 

Tablet ženám uľahčí život

Väčšina žien od počítačov očakáva len pomerne úzke spektrum činností. Využívajú ho ako písací stroj (na prácu), surfovanie po internete, vybavovanie e-mailov a chatovanie. Prečo by im potom mali zariadenia ako je tablet uľahčiť život? Napríklad práve preto, s akou jednoduchosťou sa používajú. V prípade tabletov netreba nič inštalovať, nastavovať, opravovať a už vôbec nie preinštalovať. Proste to celé funguje tak, aby to mohol používať každý aj bez technických znalostí. Tablety sú malé, menšie než notebooky alebo netbooky, sú oveľa ľahšie, majú dobrú výdrž pri práci na batérie, ľahšie sa prenášajú a zaobídu sa bez káblov. Dajú sa s nimi vykonávať bežné činnosti, ktoré robíme na počítači, no jednoduchšie a aj bez doplnkových periférií ako sú myš alebo klávesnica. Na dotykové ovládanie si stále len zvykáme, no je pre nás prirodzenejšie na niečo ukázať prstom, ako k tomu použiť kurzor a myš.

Odradiť vás môže snáď len cena, ktorá sa pri špičkových tabletoch približuje cenám oveľa vybavenejších notebookov. Tablet je ale viac ako bežný počítač. Je to dobrý spoločník na cestách, vždy je okamžite pripravený na použitie, dá sa využívať aj ako kniha alebo časopis, má skvelú grafiku a dotvára váš celkový imidž. Je ukážkou modernej elegancie a dôkazom toho, že aj technológie môžu byť krásne a majú blízko aj do sveta módy.

 

Móda kompatibilná s iPadom

Keď uviedla spoločnosť Apple v roku 2007 prvú verziu telefónu iPhone a v roku 2010 magickú tabuľku s názvom iPad, mnoho ľudí si konečne naplno uvedomilo, že aj technológie môžu byť pekné. Prvú módnu kolekciu „kompatibilnú s iPad“ predstavila už v roku 2010 návrhárka Davina Reichmann. Ako správna Austrálčanka sa nechala inšpirovať klokanom a pod značkou iClothing uviedla za veľkého záujmu médií niekoľko modelov s veľkou prednou kapsou („klokaním vakom“) pre pohodlné nosenie iPadu. „Chcela som nájsť spôsob, ako si poradiť s tým, keď so sebou nosíte iPad a nemáte ho kam dať,“ povedala návrhárka. Dámske šaty s názvom iDress boli podľa autorky „navrhnuté tak, aby umožnili ukladanie a prenášanie iPadu, ale aby vám pritom iPad nebránil v pohybe a nekazil vám štýl.“

Pripadá vám príliš krkolomné nosiť tablet priamo na tele? Dnes si môžete vybrať z tisícky štýlových dámskych puzdier alebo kabeliek pre iPad, ktoré vytvárajú návrhári na celom svete podnietení nesmiernou popularitou týchto prístrojov.

Iné módne značky, ako je napríklad NEXT alebo Pierre Cardin, zašli ešte ďalej a uviedli svoje vlastné tablety, aby tak definitívne potvrdili trend prelínania módy a technológií. Otázkou však je, či také prístroje obstoja z hľadiska svojich funkcií, alebo či sa módne domy zamerajú skôr na „obliekanie“ osvedčených značiek od známych výrobcov technológií.

 

Outfit modernej mestskej ženy

Švajčiarsky výrobca počítačových doplnkov Logitech sa zameriava najmä na technické inovácie. Nedávno uvedený rad príslušenstva pre tablety a chytré telefóny prináša klávesnice k iPadu, reproduktory a ďalšie doplnky, ktoré umožňujú používať tablety úplne novými spôsobmi. Zároveň však veľmi dobre vyzerajú, takže sa môžu ľahko stať elegantnou súčasťou outfitu modernej mestskej ženy. Ako by také módne kombinácie mohli vyzerať ukázala koncom mája 2012 prehliadka „Žena a tablet“ usporiadaná v spolupráci s pražskou návrhárkou Josefinou Bakošovou a jej značkou chi-chi.

„Pri svojej tvorbe počítam s tým, že moderná mestská žena je obklopená technikou,“ povedala návrhárka Josefina Bakošová. „Potrebuje mobilný telefón s inteligentnými funkciami, nosí so sebou štýlový notebook alebo dokonca tablet. Modely značky chi-chi sú preto často inšpirované technológiami, používam športové materiály a netradičné prvky, ale pritom sa snažím, aby to všetko vyžarovalo ženskú eleganciu.“

 

Tablet namiesto notebooku

Tablety sú naozaj revolučným a mimoriadne praktickým zariadením. Nikdy to nebola len moderná hračka pre technologických nadšencov, pretože už pri jeho vývoji sa myslelo viac na bežných smrteľníkov, než na počítačových „kockáčov“. Viem to, pretože som si pred časom sama jeden kúpila a vidím, ako ho využívajú ľudia v mojom okolí. Aj moje priateľky, ktoré majú inak averziu voči technickým výstrelkom, mi občas posielajú cez facebook pozvánky do tabletových online hier.

Ak sa v budúcnosti vyberiete kupovať počítač alebo notebook, zamyslite sa, čo od neho vlastne očakávate. Možno zistíte, že vaše požiadavky splní oveľa komfortnejšie aj tablet a nemusí to byť práve ten najdrahší. Dobre vybavený tablet stojí asi toľko, čo notebook strednej triedy. Tie najlacnejšie kúpite aj za menej než mobilný telefón, no rozhodne sa neoplatí veľmi šetriť. Príliš lacné tablety majú obmedzené funkcie, lacný displej, podpriemernú grafiku a pomalé reakcie, takže ich používanie je skôr utrpením.

Dobrou voľbou sú trochu drahšie tablety Apple. Existuje pre ne to najbohatšie príslušenstvo. iPad je akýmsi štandardom pre všetkých výrobcov, a tak pre ne vyrábajú špeciálne obaly, kombinované puzdra s klávesnicami, stojančeky, reproduktory, tašky… Mnohé sa síce dajú použiť aj s inými tabletmi, no dizajn ich jednoznačne predurčuje pre využitie práve s tabletmi Apple (napr. puzdro má presne tvar podľa iPadu).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej