ONLINE MAGAZIN

Upgrade pre študentov

Prázdniny sa skončili, začína sa nový školský rok a to je vhodná príležitosť zvážiť obmenu hardvéru. Už sa môžete učiť aj bez papierov a zošitov. S novým hardvérom získate nielen vyšší výkon pre nové aplikácie, lepšiu ergonómiu, nižšiu spotrebu a mobilitu, ale sa dá kúpiť aj za stále výhodnejšiu cenu.

 

Internet je dôležitejší ako auto

Dnešní študenti majú úplne iné priority ako predchádzajúce generácie. Podľa ostatného prieskumu spoločnosti Cisco až 64 percent študentov považuje internetové pripojenie za dôležitejšie ako mať auto a 50 percent by radšej stratilo peňaženku ako svoj smartfón. Notebook, tablet či smartphone sú dnes považované za plnohodnotné učebné pomôcky. Elektronické publikácie môžu byť dokonca lepšie než klasické učebnice, pretože prinášajú do vzdelávania nové interaktívne prvky. Študent si prečíta text, ktorý môže byť doplnený obrázkami ako v klasickej knihe. Na rozdiel od bežnej učebnice však elektronické dokumenty nie sú limitované „papierom“ (počtom strán), a preto si namiesto jedného obrázku môžete otvoriť celú galériu rôznych multimediálnych súborov – fotografie, animácie, virtuálne modely, videá, zvukové súbory…Je dokázané, že písaná informácia je pre samo- štúdium dôležitá, no oveľa ľahšie budete vnímať nové informácie sprevádzané obrazom a zvukom. Keď niekomu slovne opíšete ako vyzerá napr. saxofón, získa len základnú predstavu. Keď mu ukážete obrázok, vie si ho lepšie predstaviť, ale stále nevie, aký zvuk tento nástroj vydáva. Po vzhliadnutí videa, zvukového záznamu alebo animácie však získa úplnú predstavu o tomto hudobnom nástroji, aj keď ho nikdy nevidel „naživo“. V elektronickej učebnici môžu byť umiestnené priame internetové linky na doplnkové informácie, odkazy na nové pojmy a cudzie výrazy v slovníku, alebo môže byť na konci jednoduchý kvíz (test), ktorý vám pomôže overiť si dobré zvládnutie danej látky. Je to oveľa zábavnejšie učenie než čítanie knihy, prezeranie obrázkov a vypisovanie nudnej domácej úlohy. V mozgu sa vytvára niekoľko spomienok na rôzne stimulujúce podnety, čo nám umožní lepšie spracovať a zapamätať si nejakú informáciu. Samozrejme, môžete namietať, že máme veľmi málo dobre spracovaných učebníc, avšak existujú programy, pomocou ktorých si môžu sami učitelia vytvárať takéto interaktívne učebnice pre svojich žiakov.

 

Vytvorte sami učebnicu

Celý proces je asi taký náročný ako vytvoriť dokument s obrázkom v aplikácii Word alebo prezentáciu v programe PowerPoint. Vďaka počítačom a skenerom, vďaka pripraveným šablónam a internetu sa dá vytvoriť niekoľko strán modernej interaktívnej učebnice doslova za pár minút. A netreba k tomu žiadne špeciálne znalosti z oblasti IT. O krok pred ostatnými je v tomto smere spoločnosť Apple, ktorá v spolupráci s veľkými svetovými univerzitami spustila pred pár rokmi projekt iTunes U. Vo svojom AppStore teraz ponúka aj bezplatnú aplikáciu iBooks Author pre vytváranie moderných učebníc (tzv. Textbooks) pre svoju aplikáciu iBooks. Sami sme si to vyskúšali a boli sme milo prekvapení jednoduchosťou a rýchlosťou s akou to ide. Za zhruba 5 minút sa nám pomocou tohto programu podarilo s využitím Wikipédie, obrázkov z internetu a videa z YouTube vytvoriť interaktívnu asi 10-stránkovú knižku o hnedom medveďovi, ktorú bolo možné obratom bezplatne publikovať cez internet na iTunes. Tu si ju môže každý zadarmo kedykoľvek stiahnuť do svojho zariadenia. Navyše, ak by sme sa rozhodli niekedy v budúcnosti doplniť nejaké informácie, obrázky, videá či nové interaktívne prvky, našu učebnicu by si mohli žiaci cez internet a iTunes automaticky zaktualizovať. Odpadol by tak večný problém s neaktuálnosťou informácií v mnohých učebniciach a ich neustálym opotrebovaním. Vyžadovalo by si to síce investície do hardvéru, no ten je dnes pre študenta nevyhnutný a navyše už je aj cenovo dostupný pre všetkých.

 

Školská taška v jednom čipe

Kapacita dnešných pamäťových kariet hravo prekračuje objem všetkých učebníc a zošitov, ktoré nosí študent počas celého štúdia v taške. V jednom jedinom čipe tak môžete mať aj niekoľko rokov vzdelávania. Vďaka technike si už nemusíte robiť v škole poznámky do zošitov. Aj úplne obyčajným mobilom sa dnes dá odfotografovať tabuľa či urobiť zvukový alebo video záznam z prednášky, ku ktorému sa môžete kedykoľvek vrátiť a pozrieť si znovu a znovu výklad učiteľa.Ak ochoriete, môžu vám spolužiaci (samozrejme, najlepšie po dohode s učiteľom) namiesto zoznamu domácich úloh poslať internetom záznam z dnešného vyučovania. Ani počas choroby tak o nič neprídete. Ak máte moderného učiteľa, môžete s ním skonzultovať nejasnosti z hodiny aj online, cez počítač, mail, facebook alebo skype. Sociálne siete stierajú rozdiely medzi súkromným a pracovným životom. Odhady hovoria, že do roku 2015 pretečie internetom jeden zetabajt dát, čo je ekvivalent dvadsaťnásobku kníh naukladaných na seba od Zeme po Pluto.

 

Notebook, alebo tablet?

Táto téma rezonuje od uvedenia prvého tabletu iPad spoločnosti Apple. Ľudia si uvedomujú obrovský potenciál tabletov, ktoré v mnohom dokážu nahradiť aj stolné počítače a notebooky. Každé riešenie má ale svoje pre a proti. Notebook je univerzálny a má veľkú diskovú kapacitu. Dajú sa k nemu pripájať rôzne periférie, ktoré jeho možnosti značne rozšíria. Notebook je produkčný nástroj, na ktorom môžete niečo vytvárať a pretvárať. Štandardne má klávesnicu a myš, ktoré vám toto uľahčujú. Tablet je veľmi intuitívne a kompaktné zariadenie, ktoré sa ľahko prenáša, ľahko používa a jednoducho sa pripája k internetu. Vďaka obrovskému množstvu aplikácií dnes dokáže väčšinu z toho, čo notebook, no má svoje limity. Jeho disková kapacita je oveľa menšia a obmedzené sú aj možnosti využívať bežné periférie ako napr. myš. Tú síce nahrádza dotykový displej, no pre jemnejšiu prácu (napr. s grafikou) to nie je to pravé. Tablet nebol postavený ako produkčný nástroj, avšak pomocou doplnkových periférií a vhodných aplikácií sa dá využívať aj ako pracovný nástroj. Ideálne je mať obe zariadenia, no ak sa musíte z nejakého dôvodu rozhodnúť len pre jedno, voľte tablet. Z nášho pohľadu je pre študenta vhodnejší tablet s prídavnou klávesnicou, ktorá mu pomôže komfortnejšie zadávať texty či písať poznámky. Tablet vám nahradí učebnice a zošity, poslúži ako internetový prehliadač a zároveň aj ako zábavné centrum na hudbu, filmy a hry. K základnej výbave dnes patria aj kamera a fotoaparát, ktoré iste nájdu svoje využitie. V taške tablet zaberie len minimum miesta a má nízku spotrebu, čiže dlhú výdrž batérií. Samozrejme sú výnimky, ako napr. študenti architektúry, ktorí potrebujú pri štúdiu vytvárať technické výkresy a vizualizácie v CAD aplikáciách, takže sa bez notebooku alebo PC nezaobídu. Tak či tak, nekupujte tie najlacnejšie modely, pretože sa vám to môže rýchlo vypomstiť. Lacné plastové telá dlho nevydržia a pomalé reakcie displejov vás budú privádzať do zúfalstva. Pri notebookoch nehľadajte zbytočne super výkon, ktorý využijete pri hrách. Sú zbytočne veľké, ťažké a aj drahé. Priemerný notebook vám dnes prehrá bez zaváhania i HD video a zahráte sa s ním v pohode aj väčšinu hier. Vášniví hráči by si to mali premyslieť a investovať radšej do menšieho notebooku a hernej konzoly Xbox. Komfortným riešením môžu byť ultrabooky, kde ideálnymi sú najmä 13“ modely so skvelým pomerom výkonu a mobility.

 

MP3 prehrávač

Študenti radi počúvajú hudbu, no aj MP3 prehrávač sa dá využiť ako študijný nástroj. Prvenstvo opäť patrí spoločnosti Apple a jej iPod touch. Tento prehrávač vďaka operačnému systému iOS dokáže spúšťať väčšinu aplikácií vyvíjaných aj pre iPhone alebo iPad. Nie je to len hudobný prehrávač, pretože má kameru, fotoaparát, pripojenie na internet a s vhodnými aplikáciami dokáže to, čo tablet alebo smartphone. Využívať sa dá aj bezplatná služba iTunes U, prostredníctvom ktorej získate prístup k študijným materiálom a prednáškam najprestížnejších univerzít a samozrejme, obsahuje aj čítačku pre PDF a elektronické knihy s prístupom do iBookstore. Vďaka rôznym podcastom môžete pri štúdiu využiť prakticky ľubovoľný prehrávač. Mnohé MP3 alebo mobily sa dajú využiť ako diktafón, takže si nimi môžete priamo robiť záznam prednášky a cestou domov si ich „zopakovať“.

 

Štúdium s technikou je zábavnejšie

Štúdium s technikou a internetom je zábavnejšie než tradičné učenie z kníh. Môžete sa naučiť viac a možno aj jednoduchšie, len treba chcieť a obetovať učeniu istý čas. Neexistuje žiadny zázračný stroj, ktorý by vám nalial vedomosti priamo do hlavy. Všetko je to najmä o sebadisciplíne a obetovaní. Technika je stále len pomocný nástroj.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej