ONLINE MAGAZIN

Televízia skutočnejšia ako realita?

Technológia 4K zobrazovania u televízorov už nie je novinkou. Na náš trh sa pomaly dostávajú modely od rôznych výrobcov. Čo to ale vlastne 4K znamená a čo nám divákom prináša?

V prvom rade je to kvalitný obraz, ktorý je v podaní 4K naozaj skvelý. Až tak, že skutočná realita sa niekomu môže zdať málo farebná a nedokonalá. Zobrazenie, farby aj pohyby sú omnoho vernejšie, ako u čohokoľvek, čo ste doteraz videli, presnejšie je aj vykreslenie okrúhlych či diagonálnych čiar. Váha celého obrazu leží v naozaj malých detailoch. Takéto vykreslenie dokáže ešte zvýrazniť hĺbku 3D zobrazenia, čo vašu obývačku premení na skutočné domáce kino.

Trocha teórie

4K alebo aj UHD či Ultra HD je vlastne nasledovníkom Full HD štandardu, ktorý je dnes celkom bežný a dostupný. Skratka 4K je odvodená od počtu pixelov, ktorých je v horizontálnom rade približne 4000 (4K = štyri tisíc). Presné rozlíšenie 4K obrazoviek pri pomere 16:9 je 3840 x 2160, čo znamená viac ako 8 miliónov pixelov, teda zobrazovacích bodov. Jednoducho povedané, čim viac pixelov, tým viac detailov a dokonalejší obraz. Len pre porovnanie – u najlepších Full HD televízií je počet pixelov približne štyrikrát menší – „len“ asi dva milióny pixelov.

Samozrejme, počet pixelov pri kvalite zobrazenia nie je jediným dôležitým faktorom. Svoju rolu zohráva aj sledovacia vzdialenosť. Aj tu platí jednoduchá matematika. Čím hustejšie rozmiestnenie pixelov, tým sa skracuje sledovacia vzdialenosť. Určite ste si pri pohľade zblízka všimli najmä na HD, ale aj Full HD modeloch mriežku zobrazovacích bodov. Obraz sa javí rozostrený a bez detailov.

Takmer ako na scéne

U 4K sa to nestane, pixely sú príliš malé a príliš nahusto. Filmy na Ultra HD zariadeniach môžete sledovať vo vzdialenosti začínajúcej na 1,5 násobku výšky obrazovky, čo u starších technológií spôsobovalo výrazné zníženie kvality obrazu. Takáto vzdialenosť dokáže vtiahnuť diváka priamo do deja filmu alebo hry, pretože obrazovka úplne vyplní zorné pole, čo diváka, či hráča ponorí hlbšie do deja. Pre niekoho je však príjemnejšie sledovať televíziu z väčšej vzdialenosti. V obidvoch prípadoch má obraz špičkovú kvalitu, s výrazným a ľahko postrehnuteľným rozdielom oproti Full HD televíziám.

Poprední svetoví výrobcovia televízorov sa v posledných mesiacoch začali predháňať v propagovaní svojich 4K produktov. Najmä zo začiatku to boli skôr pre našinca nedostupné modely s uhlopriečkou 84“ a cenou šplhajúcou sa k 20 tisíc eurám, či dokonca viac. V poslednej dobe sa stále viac k slovu dostávajú menšie uhlopriečky najmä 65 a 55 palcové. Tam už je cena prijateľnejšia, ale stále sa pohybujeme za hranicou 3,000 euro.

 

4K obsah už nie je problém

Ako to už pri nových a drahých technológiách býva, najmä zo začiatku Ultra HD štandard nemal ustlané na ružiach. Ozývali sa hlasy, považujúce Ultra HD štandard za nepotrebný a zbytočný, čo bolo spôsobené najmä obavou z nedostupnosti 4K obsahu, v ktorom kvality Ultra HD štandardu najviac vynikajú. To však už dnes celkom neplatí. Väčšina nových hollywoodskych produkcií sa úplne bežne točí formátom 4K a 5K, navyše sú už dlhšie dostupné Blu Ray nosiče, ktoré tiež prenesú na 4K obrazovky špičkovú kvalitu.

Za zmienku stojí aj fakt, že dnešné technológie umožňujú upraviť staršie SD alebo HD nahrávky do formátu, ktorý sa volá remastrované 4K. Ten je prehrávateľný v špičkovej kvalite, ktorá sa blíži originálnej 4K nahrávke.

Okrem toho moderné 4K televízie sú vybavené funkciou upscallovania klasického Full HD obrazu na vyššiu kvalitu. Aj keď to nie je ešte Ultra HD rozlíšenie, kvalita obrazu je určite vyššia ako u Full HD. V preklade to znamená, že ani neexistujúci 4K obsah nie je problém, technológie dokážu Full HD obsah upraviť tak, aby sa priblížil 4K štandardu.

…a čo bude ďalej?

4K u nás aj vo svete robí ešte len svoje prvé kroky a už sa začína hovoriť o tom, čo príde potom. Ďalšia generácia by mala niesť meno 8K alebo Super High Vision, pri ťažko predstaviteľnom rozlíšení 7680 x 4320, čo je približne 32 miliónov pixelov. Práve touto technológiou by mali byť vyrábané prenosy z Olympijských hier v Tokiu v roku 2020. Cieľom je vytvoriť zážitok zo sledovania tak, aby sa čo najviac blížil k realite.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Technika Technológie

Samsung predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2, ktorý ochráni cenný majetok používateľov

Nová verzia je univerzálnejšia a znamená viac pokoja v duši. Vďaka novým funkciám má používateľ sledovanie svojich vecí pod kontrolou. Možnosti vyhľadávania stratených predmetov sa s novou verziou výrazne rozšírili  Spoločnosť Samsung Electronics predstavuje prívesok Galaxy SmartTag2. Novinka prináša do radu inteligentných príveskov Galaxy SmartTag množstvo vylepšených spôsobov, ako strážiť a sledovať cenné predmety. Možnosti […]

Čítať ďalej
Technológie Tlačová správa Umenie a kultúra

Jean-Michel Jarre a The Offspring budú hudobnými hviezdami festivalu STARMUS VII. Slovensko navštívia nobelisti, astronauti a svetoví umelci

Starmus, medzinárodný festival vedy, umenia a hudby, predstavuje ďalších účastníkov siedmeho ročníka, ktorý sa uskutoční v Bratislave v máji 2024. Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Pribudli aj noví vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal […]

Čítať ďalej