ONLINE MAGAZIN

Stovežatá Praha

Patrí medzi najokúzľujúcejšie mestá sveta a súperí s metropolami ako Rím, Paríž či Florencia. Získa si vás magická atmosféra jej stredovekých uličiek, rozkošné krčmičky či romantické zákutia oblečené do kozmopolitného šatu.

Hlavné mesto našich českých susedov je ideálnym tipom na predĺžený víkend pre rodiny, zamilované páry aj partie kamarátov. Historické centrum Prahy pozostáva zo šiestich častí, ktoré boli kedysi samostatné mestá: zo Starého Města, Josefova, Nového Města, Malej Strany, Hradčanov a Vyšehradu. Stovežaté mesto je posiate architektonickými, umeleckými a historickými skvostami, ktoré by ste rozhodne nemali minúť. Notoricky známym je Staroměstské námestie. Patrí medzi najkrajšie v Európe a je zároveň aj pomyselným srdcom českej metropoly. Lemuje ho Staroměstská radnica s orlojom, nádherný gotický Týnsky chrám, barokový kostol sv. Mikuláša a rozprávkové domy, ktoré pôsobia ako vymodelované z perníku. Kostol panny Márie pred Týnom alias Týnsky chrám so zdobenými členitými vežičkami bol postavený za vlády cisára Karla IV. v polovici 14. storočia a skrýva vo svojich útrobách unikát – je tu pochovaný známy dánsky astronóm Tycho de Brahe. Hovorí sa, že kto pohladí jeho pravú tvár na plastike, toho prestanú bolieť zuby. Milióny návštevníkov z celého sveta však na „Staromák” láka najmä slávny orloj na budove starej radnice. Možno z neho vyčítať nielen stredoeurópsky a staročeský, ale aj babylonský či hviezdny čas. O orloji kolujú rôzne strašidelné povesti. Napríklad tá, že ak sa zastaví, vraj je s českým národom zle. Ak sa pokazí, Češi sa musia pripraviť na zlý rok a ak sa k nemu niekto správa neúctivo, stihne ho zaslúžený trest.

Mystická židovská štvrť

Rozhodne pri návšteve Prahy nevynechajte mystickú Židovskú štvrť so starobylým cintorínom založeným v roku 1478. Podľa cestovateľského servera bootsnall.com je židovský cintorín druhým najstarším v celej Európe a štvrtým najstrašidelnejším miestom na svete. A vraj na ňom poriadne straší. Z náhrobkov obrastených machom, kamenných rakiev vystupujúcich zo zeme a krivých náhrobkov vám naskočí husia koža. Nie je známe, koľko ľudí vlastne našlo na tomto cintoríne posledný odpočinok, pretože boli kvôli nedostatku miesta pochovávaní nad sebou. Židia totiž svojho času nemohli pochovávať blížnych mimo svoju štvrť. Odhaduje sa však, že je tu pochovaných viac než sto tisíc ľudí. O tom, že ide o skutočne magické miesto svedčí aj fakt, že práve tu je spolu s ostatnými alchymistami pochovaný legendárny rabín Lévi, ktorý stvoril mýtického pražského Golema. Podľa legiend ho vraj vytvoril v Staronovej synagóge a v jej útrobách ho aj ukryl. Synagóga patrí medzi najstaršie nielen v Čechách, ale v celej Európe a určite stojí za návštevu. Súčasťou štvrte je aj Židovská radnica či Pinkasova synagóga s menami obetí holokaustu. Po inšpiráciu pri písaní svojich pochmúrnych príbehov si do židovskej štvrte a najmä na cintorín chodil aj slávny spisovateľ Franz Kafka. Aj jeho stopy nájdete po celom meste v podobe múzeí, sôch či pamätníkov.

Latinská Amerika v srdci Prahy

Ak počas lovenia mystických zážitkov vyhladnete, zamierte na Koziu ulicu. Čo by kameňom dohodil od Židovskej štvrte sa skrýva hotový gastronomický raj s názvom La Casa Blů. Pokiaľ si pri návšteve Prahy nepotrpíte len na tradičnú českú kuchyňu, ale radi skúšate nové chute, práve tu zažijete temperamentnú hispánsku kultúru na tanieri v podobe lahodných plnených fajitas, quesadíll či nachos. Okrem toho, že v tejto štýlovej reštaurácii a bare podávajú vynikajúce špeciality z Mexika a Latinskej Ameriky, pýši sa príjemnými cenami, veľkými porciami, skvelou atmosférou a nefajčiarskym prostredím. Dokonca sa tu natáčal známy český film Samotáři.

Múzeum v tme

Určite máte zoznam pamiatok a atrakcií, ktoré nechcete zmeškať. Tradičný, turistami prepchatý Karlov most, Prašnú bránu, Pražský hrad, katedrálu sv. Víta či magickú Zlatú uličku lemovanú miniatúrnymi domčekmi. Alebo sa chystáte absolvovať výlet na Petřín, ktorý k sebe láka turistov svojou šesťdesiat metrov vysokou rozhľadňou – päťkrát zmenšenou replikou parížskej Eiffelovky. Praha však skrýva množstvo miest a zážitkov, ktoré nie sú také notoricky známe, no rozhodne stoja za to, aby ste im venovali svoj čas. Jeden z nich sa volá Neviditeľná výstava a nachádza sa v budove Novoměstskej radnice neďaleko Václaváku. Na svoje oči zabudnite, na tejto výstave budú „exponáty” ohmatávať vaše zvyšné zmysly. Spolu s nevidomým sprievodcom si vyskúšate, ako sa bez zraku pohybovať v rušnom meste aj v lese, ako sa umyť či zapnúť mikrovlnku alebo zaplatiť za kávu, aj ako správne ochutiť obed. Zoznámite sa s Braillovým písmom či rozprávajúcim tlakomerom. Vstup na výstavu si však treba vopred rezervovať na stránke www.neviditelna.cz

Roztancovaný dom

Praha vám vyrazí dych nielen svojimi historickými pamiatkami a vznešenými chrámami, ale aj netypickými modernými budovami. Jednou z nich je takzvaný tancujúci dom. Kontroverznú budovu postavili na mieste objektu, ktorý bol zničený v roku 1945 pri americkom nálete. Má deväť poschodí a každé poschodie je vďaka tvaru budovy iné. Nachádzajú sa v nej kancelárske priestory, reštaurácia a konferenčné stredisko. V roku 1997 získal dom najvyššie ocenenie za dizajn v ankete amerického časopisu Time.

Vlak namiesto čašníka

Česi vypijú najviac piva na svete a označujú ho za svoj národný nápoj. Na českom trhu dostanete viac než 470 druhov piva, dokonca v exotickej kávovej, višňovej alebo vanilkovej príchuti. Ak si chcete vychutnať zlatý mok v netradičnom prostredí, zamierte do podniku Výtopna na Václavskom námestí. Stačí vám letmý pohľad a pochopíte, čo sa stane, keď sa spojí záľuba vo vlakoch s dobrou reštauráciou. Priestor reštaurácie totiž pretínajú malé železnice a namiesto obsluhy vám nápoje a jedlo prinesie a odnesie…vláčik!

Späť do praveku

Ďalšia z netradičných pražských reštaurácií vás prenesie strojom času do doby kamennej. V sieti štýlových podnikov s príznačným názvom Pravek vám v jaskyni obsluha oblečená ako susedia Flinstonovcov ponúkne praveké špeciality priamo z ohňa a šamanské drinky. Ohniví pravekí muži vám zasa názorne predvedú ako sa hýrilo pred státisícmi rokov.

Budhova svätyňa ovenčená luxusom

Máte radi vysokú gastronómiu, nevšedný dizajn alebo originálne párty? Aj v Prahe nájdete jeden zo siete exkluzívnych Budha-Barov, ktoré majú svoje „pobočky” v New Yorku, Paríži, Bejrúte či Dubaji. Podnik vás privíta trojmetrovou sochou sediaceho Budhu, kulinárskymi špecialitami s puncom exotickej Ázie, chytľavou hudbou a špeciálnymi koktailami. Súčasťou komplexu je dokonca luxusný Budha-Bar Hotel Prague pre náročných.

Tradičné chuťovky

Česká gastronómia je silne prepojená s kuchárskym umením v Nemecku a v Rakúsku. Obľúbené sú vývary s pridaním koreňovej zeleniny a korenia, husté polievky z mäsa, strukovín alebo vnútorností a taktiež špeciality z mäsa ako bravčový rezeň, pečené bravčové mäso, guláše a sviečková. Česi taktiež nevedia odolať omáčkam zo smotany, cestovinám, ryži a zemiakom. Prvenstvo si v jedlách drží vyprážaný syr, nakladaný hermelín a utopenci. Ako príloha má úspech knedľa, dusená kapusta a špenát. Zo sladkých jedál sú obľúbené sladké knedle s ovocnou plnkou, dukátové buchtičky, šišky a najmä české buchty plnené lekvárom. Každý český kraj má svoju špecialitu. Napríklad, k Prahe patrí pražská šunka, v južných Čechách si prídu na svoje milovníci kaprov a známy je aj pardubický perník, ktorý môže od r. 2008 oficiálne používať ochrannú známku Európskej komisie. Je to sladké pečivo tmavohnedej farby, ktorého výroba sa v Pardubiciach traduje už dlhé storočia. Fenoménom českej kuchyne sú „tvarůžky“, zrejúci syr z netučného tvarohu, známy ako olomoucké syrečky.

Lacné a strategické: najlepšie ubytovanie v Prahe

Ak práve máte hlboko do vrecka, s ubytovaním v českej metropole, a najmä v centre, je to tak trochu problém. Ceny za izbu v slušnom hoteli či penzióne sa totiž najmä počas sezóny šplhajú do pre bežného smrteľníka astronomických čiastok. A ak nechcete za ubytovanie priveľa minúť, ale radšej si dopriať lahodné jedlo alebo drinky či nakúpiť darčeky, môže sa vám stať, že ubytovanie za prijateľné ceny nájdete len v odľahlejších štvrtiach. A hoci verejná doprava premáva v Prahe pravidelne, je to trochu nekomfortné. Tajným tipom skúsených cestovateľských harcovníkov je útulný hotel Merlin Praha na nábreží Vltavy neďaleko tancujúceho domu a stanice metra Karlovo náměstí. K najznámejším pražským pamiatkam – Karlovmu mostu, Národnému divadlu, na Staromák, Hradčany aj k Václaváku to máte z hotela peši sotva pätnásť minút. Pokojne sa teda môžete túlať po romantických uličkách celú noc a nemusíte riešiť, ako sa dostanete nazad do hotela. Cena za noc v útulnej izbe v domácom prostredí vás pritom vyjde prakticky za facku. Hneď vedľa hotela situovaného v secesnej budove sa nachádza reštaurácia Stará doba s letnou záhradou. Ak si chcete sami variť, hotel má k dispozícii aj apartmán s kuchyňou. Recepcia hotela je otvorená nonstop a parkovať môžete priamo pred hotelom alebo v stráženej garáži o sto metrov ďalej za poplatok 500 Kč na deň. Cenník aj špeciálne akcie nájdete na stránke www.hotel-merlin.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej