ONLINE MAGAZIN

Šperkárky

Predstavujeme vám tri Slovenky, ktoré svoje sny a túžby pretavili v netradičné, ručne vyrábané šperky. Objavte ich talent.

 

Narodená v džungli Monika Babčanová

Ekologické šperky hýriace farbami sú momentálne horúcim hitom. Milujú ich ženy každého veku a povolania. Tieto šperky za sebou totiž skrývajú silný príbeh ich stvoriteľky. Monika Babčanová urobila to, na čo by väčšina z nás nikdy nenabrala odvahu. Vyštudovaná finančníčka zahodila životné istoty, peniaze, vzdala sa sľubnej kariéry a vidiny dokonalej budúcnosti. Zbalila si kufre a odišla do južnej Ameriky, aby našla samu seba. Precestovala celý kontinent sama ako prst a napokon našla to, čo hľadala. Bolo to hlboko ukryté v divokej kolumbijskej džungli. Dva mesiace žila s miestnymi Indiánmi bez tečúcej vody a elektriny. Učila sa od nich výrobu šperkov pomocou techniky makramé a objavila plody stromu la tagua, prezývaného „rastlinná slonovina“. A práve tieto orechy, ktoré sú po vysušení tvrdšie než akýkoľvek kov, jej obrátili život hore nohami. Začala z nich vytvárať rozličné šperky a dnes ich nájdete pod značkou ColoMBiana. Za Monikou prichádzajú tucty žien, ktoré sa s ňou túžia zoznámiť a pre ktoré bol jej životný príbeh a naplnenie sna veľkou inšpiráciou. Veria jej aj jej šperkom, ktorých výroba a predaj podporuje miestnych podnikateľov v Kolumbii a zvyšujú im šancu na prežitie. Zároveň chráni aj dažďové pralesy, pretože vďaka orechom la tagua sa nemusia vyrubovať stromy, ale naopak, chrániť. Práve pre to, že sú vyrábané s láskou a pozitívnou energiou, dokážu svojim majiteľkám vyčarovať úsmev na tvári.

 

Dobrácka čarodejnica Monika Blahová

Na najvychytenejšom „hand made“ portáli Sashe.sk ju nájdete pod pseudonymom Moonfinity. Pôvodom módna novinárka z Bratislavy sa špecializuje na šperky z polodrahokamov, ktoré majú magickú moc. „Originálne, jedinečné, záhadné a hlavne magické. Také sú polodrahokamy, z ktorých pochádzajú všetky moje šperky. Verím totiž v ich silu a schopnosti. Pocítite ich aj vy hneď, ako ich začnete nosiť,“ tvrdí o svojich výtvoroch charizmatická tmavovláska Monika. Chcete si pritiahnuť lásku, šťastie, zdravie, peniaze?! Túžite po tom, aby vás kopla múza, či aby sa k vám okolie správalo priateľsky a milo?! Potom sa tiež zamilujte do Monikiných magických náramkov, náušníc či náhrdelníkov. Mimochodom, pridáte sa k mnohým slovenským osobnostiam, ktoré už dávno frčia na Monikiných ochranných a shambala náramkoch. Monika tvorí aj šperky na mieru, pretože verí, že každý polodrahokam si sám nájde svojho nositeľa.

 

Strieborná kráľovná Tamara Maceková

Dizajnérka šperkov, ktorá svojimi šikovnými rukami dokáže vyčarovať nádherné, luxusne vyzerajúce šperky z medených, mosadzných či postriebrených drôtov, kameňov a kryštálov, vystriedala počas svojho života viacero povolaní. Dlhé roky pracovala ako grafička v rozličných časopisoch. Konečne sa odhodlala venovať svojej veľkej vášni – výrobe šperkov. A my hovoríme: Vďakabohu! Jej šperky idú na dračku aj v zahraničí a my sa ani nečudujeme. Za podobné „hand made“ kúsky by ste v Amerike zaplatili stovky, ak nie tisícky dolárov. Nájdete ju aj na portáli Sashe.sk pod pseudonymom Scarysilver. Samotná Tamara s úsmevom priznáva, že si nevie pomôcť, ale keď začne s úmyslom vytvoriť len niečo malé, milé a jednoduché, nakoniec jej to akosi narastie pod rukami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej