ONLINE MAGAZIN

Oči na cestách

Na Slovensko prináša nové svetové operačné postupy. Ako prvý slovenský očný chirurg vykonáva laserové operácie a operácie sivého zákalu šetrným femtosekundovým laserom. „Nové“ oči majú podľa neho zázračnú moc. Zo šedej myšky vykúzlia krásnu hrdú ženu, ktorú úplne inak vníma aj jej okolie. Zbožňuje vzdialené nedotknuté kúty planéty. Aby sa na výpravách cítil slobodne, sám podstúpil laserový zákrok, ktorý ponúka svojim pacientom. Primár bratislavskej Očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

 

Všímate si na ľuďoch ako prvé oči?

Áno, trpím profesionálnou „deformáciou“. Všímam si každú jazvičku, nerovnosť, hustotu a kvalitu rias. V priebehu pár sekúnd zhodnotím stav a uzavriem ho do diagnózy. Napríklad, vypadané mihalnice môžu znamenať chronický zápal okraja viečok alebo alergie. Opuch viečok býva následok problémov s obličkami či chronickej únavy. Začervenané oči alebo opakujúci sa jačmeň môžu spôsobovať nevhodne vykorigované dioptrické okuliare. Žltkasté drobné mapy a fliačky na viečkach naznačujú vysoký cholesterol a poruchu metabolizmu tukov.

 

Dá nový zrak človeku aj nové sebavedomie?

Jednoznačne. Deväťdesiat percent našich pacientov považuje okuliare za svoj najväčší hendikep. Niekedy spôsobujú až pocit menejcennosti. Obmedzujú ich aj vo veciach, ktoré s okuliarmi vôbec nesúvisia. Predstavte si ženu s plus desať dioptriami. Hrubé sklá jej oči extrémne zväčšujú. Krásna tvár je ukrytá pred svetom pod okuliarmi, z ktorých trčí len pár veľkých očí. Má problém nalíčiť sa, nevidí na presné kontúry. Ženu s mínusovými dioptriami trápi druhý extrém – maličké oči stratené v hĺbke za okuliarmi. Mesiac po operácii vidím na kontrole nádhernú, výraznú, upravenú,hrdú ženu. Je to neopísateľný pocit. Po odstránení dioptrií sa začne vnímať v krajšom svetle a úplne inak sa na ňu pozerá aj jej okolie. Samozrejme, veľkú službu urobia aj kontaktné šošovky, ale sú zbytočne drahé a ich nosenie so sebou vždy prináša riziko.

 

Aké riziká so sebou prináša nosenie kontaktných šošoviek?

Nebezpečenstvo zanesenia infekcie, najčastejšie vo vode. V lete sú kritické jazerá, kúpaliská, more, v zime wellness, vírivky, termálne bazény. Vo vode prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne, akantaméby. Mikroorganizmus je vďaka kontaktnej šošovke v dlhodobom kontakte s povrchom oka. Chlamýdiové očné zápaly môžu vzniknúť aj týždne či mesiace po pobyte vo vode. Akantaméby spôsobujú závažný zápal rohovky spojený s krutými bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním a slzením. V hraničných prípadoch môžu spôsobiť až slepotu. Zdrojom akantaméb sú aj nádoby s roztokmi a puzdrá na kontaktné šošovky.

 

Ako prvý slovenský očný chirurg ste zaviedli do každodennej praxe vykonávať laserové operácie s použitím femtosekudového laseru. Aké výhody prinášajú pacientom?

Za štvrťstoročie praxe prešla laserová očná chirurgia obrovským vývojom. Zdokonalili sa lasery, metódy, postupy. Vznikli nové, v precíznosti, presnosti, šetrnosti a bezbolestnosti na neporovnanie od minulých. Dnes vieme, že metódy PRK, LASEK či epi-LASEK sú vhodné len pri nižších chybách. Laserová metóda 21. storočia je zákrok NeoLASIK HD s použitím femtolaseru. Svetoví oční chirurgovia ho dnes volia v deväť z desať všetkých prípadov. Povrch rohovky ostáva pri ňom neporušený, vďaka čomu je zákrok a pooperačný priebeh bezbolestný. Už pár hodín po operácii lamela pevne priľne k telu rohovky. Metóda s použitím femtolaseru je k očiam šetrná, precízna a bezpečná. Už večer v deň zákroku môžete čítať aj pozerať televíziu. Na druhý deň po operácii pohodlne pracujete.

 

Kto je ideálnym kandidátom na femtolaser?

Pacienti s dioptriami od + 3 až -13 dioptrií, so stabilnou, ale aj s nestabilnou dioptrickou chybou a s astigmatizmom – nepravidelným zakrivením rohovky. Pacienti sa ma často pýtajú, či sa im v budúcnosti dioptrie „nevrátia“. Ako sa bude vaša očná chyba v nasledujúcich rokoch vyvíjať, nie je schopný predvídať nikto na svete. Po laserovej operácii sa môže už natrvalo zastaviť, alebo môže naďalej rásť. Šetrnosť femtolaseru však umožňuje následné dolaserovanie. Pacientom poskytujeme na NeoLASIK doživotnú záruku. Znamená to, že ak sa i v budúcnosti nižšia dioptrická chyba opäť objaví, dolaserovanie šetrnou metódou majú už bezplatne.

 

Aj vy sám ste podstúpili laserovú operáciu s použitím femtolasera. Bolo jedným z dôvodom aj pohodlnejšie cestovanie?

Na cestách musíte vždy myslieť na to, aby ste si do kufra pribalili náhradné okuliare pre prípad, že jedny stratíte alebo vás okradnú. Podľa výšky dioptrií vám hrozí čiastočná až úplná strata videnia. So šošovkami je to rovnaké. Musíte mať so sebou náhradný pár a puzdro navyše. V oblastiach s nízkym hygienickým štandardom hrozí pri ich aplikácii riziko zanesenie infekcie s vážnymi následkami až možnou stratou videnia. Laserové operácie s použitím precízneho, bezpečného a šetrného femtolaseru sú pre cestovateľov a športovcov ideálnym riešením. Sám až po laserovom zákroku zisťujem, čo je to skutočná cestovateľská sloboda. Navyše, je pre mňa obrovskou pomôckou. Pacienti sa ma pýtajú na detaily, na ktoré by som im len ako chirurg nedokázal odpovedať. Vďaka tomu, že som operáciu podstúpil, im viem aj z pohľadu pacienta presne opísať, čo budú počas zákroku cítiť a upokojiť ich, ak majú strach.

 

Čo vás na spoznávaní vzdialených kútov sveta najviac fascinuje?

Fascinujú ma krajiny Ďalekého Východu. Sú akési iné, exotické počnúc prírodou, architektúrou, ľudskou dušou, až po filozofiu vnímania života, choroby, biedy, bolesti či smútku. Miestni majú úplne iný prístup k životu. Vyznávajú iné ľudské hodnoty. Tunajší ľudia žijú v biede, nemajú vôbec nič. Dokážu však byť šťastní a tešiť sa aj z tých najnenápadnejších maličkostí. Na rozdiel od nás, Európanov, ktorí máme v živote všetko, čo si dokážeme predstaviť, no napriek tomu sme vystresovaní a frustrovaní.

 

Čo na svojej práci milujete?

Moment, keď prvotný pocit zodpovednosti a napätia spojený so zavádzaním nových postupov vystrieda radosť, hrdosť a úľava, že sme priniesli novinku, zvládli ju na tisíc percent a vďaka tomu môžeme pomáhať pacientom, ktorí už nemali veľa nádeje. Vážim si, že vo svojej práci nemusím kráčať po vyjazdených chodníčkoch a používať len tisíckrát overené postupy. Naplnenie v práci chirurga zažívam vždy, keď môžem prinášať nové metódy, zdokonaľovať staré a v dialógu so špičkovými odborníkmi hľadať stále nové a lepšie riešenia. Neopísateľný moment nastáva, keď dokážeme pomôcť pacientovi, ktorý doteraz nevidel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej