ONLINE MAGAZIN

NEPAL EXPERIENCE TOUR 2013

Cestovná kancelária Eurorafting, jeden z najmladších partnerov Privat banky, sa špecializuje hlavne na outdoorové zájazdy „spojené s vodou“. Hlavnou činnosťou je organizovanie outdoorových zájazdov po Európe. Pre svojich klientov však ponúka aj jeden mimoriadne zaujímavý zájazd do krajiny pod Himalájami – do Nepálu.

 

Nepál, orámovaný vysokým múrom Himalájí a džungľami indických nížin, je krajinou zasnežených štítov, kláštorov a mantier. Táto krajina sa nachádza v južnej Ázii a má približne 27 miliónov obyvateľov. Zatiaľ čo juh krajiny je husto osídlený, na severe sa rozprestierajú majestátne Himaláje a nedotknutá príroda. Nepal Experience Tour kombinuje široké možnosti aktivít počas 14-denného pobytu v tejto nádhernej krajine. Od najvyšších hôr pokrytých večným ľadom až do oblastí tropického pralesa, kde žijú slony a nosorožce. Program je nabitý dobrodružstvom, ázijskou exotikou, ale aj poznávaním nepálskej histórie a kultúry.

 

Horské dobrodružstvá

Bájmi opradená krajina Buddhu, hinduistických chrámov a jedinečnej horskej scenérie oplýva pri svojej menšej rozlohe neuveriteľnou geografickou a biologickou diverzitou. Na východe, západe a juhu hraničí s Indiou, na severe s autonómnou oblasťou Číny Tibetom. V Nepále možno zažiť nie štyri, ale päť ročných období: leto, obdobie monzúnov, jeseň, zimu a jar. Dlhá reťaz nádherných zasnežených himalájskych štítov priťahuje každoročne veľké množstvo turistov. Okrem hôr sú hlavnými atrakciami pre návštevníkov aj prekrásne jazerá, rieky, rôznorodá fauna a flóra, kopce, domorodí obyvatelia s rôznymi kultúrami a zvykmi. Nepál je zároveň rodiskom Buddhu, a čo sa týka prírodnej scenérie a kultúrnej rôznorodosti, je bezpochyby jedným z najkrajších miest pre turistov. Je tu možné nájsť kultúrne pamiatky ako na vidieku, tak aj v mestách.

Odkedy Nepál v päťdesiatych rokoch po prvýkrát otvoril svoje brány turistom, táto malá horská krajina sa stala pre cestovateľov priam mysticky neodolateľnou. Dnes brány Himalájí lákajú armády turistov svojimi chodníčkami a turistickými trasami, ktoré sú jednými z najvychýrenejších na svete. Mnohé z nich vedú k takým prírodným monumentom ako Everest či Anapurna, iné ešte ďalej. Na hornatom severe krajiny sa nachádza osem z desiatich najvyšších štítov sveta, vrátane toho najvyššieho, Mount Everestu, ktorý sa v nepálčine nazýva Sagarmantha. Viac ako 240 nepálskych štítov má výšku viac ako 6 kilometrov nad morom.

Nepál je raj pre milovníkov výšok. Návštevníkom sa ponúka množstvo príležitostí na prechádzky, trekking a turistické výpravy za ľahkých, stredne ťažkých aj ťažkých podmienok. Iní cestovatelia môžu uprednostniť adrenalínový rafting po nepálskych riekach Trisuli alebo Marsyandi.

 

Kathmandské údolie

Naša cesta za dobrodružstvom začína prehliadkou hlavného mesta Nepálu Káthmandu. Neskutočný ruch, exotika, to je na tomto meste očarujúce. V jednom momente sa preplietate rušnými uličkami okolo hlavného námestia Durbar s kráľovským palácom a už o desať minút neskôr sedíte v turistickej štvrti Thamel pri viedenskom rezni a mojite. Thamel je známou turistickou štvrťou plnou hotelov a hostelov, farebných stánkov a zábavy, je nákupným rajom suvenírov, oblečenia, umeleckých predmetov, ale je tu aj množstvo reštaurácii, masáži a vyhlásených káthmandských barov. V Káthmandu je totiž dostatok všetkého. Od raňajšieho čerstvého pečiva, cez najlepšie značky kávy, a to všetko v atmosfére mesta, ktoré ešte stále podriemkava niekde v 18. storočí.

Počas prehliadky uvidíte väčšinu historických pamiatok ako Patan Durbar Square, Kathmandu Durbar Square, Swayambhunath stupa, Bouddhanath stupa či kláštor Pashupatinath.

Ako najväčšie mesto v krajine, aj Káthmandu ako svetová metropola podlieha modernej dobe, premávke, znečisteniu. Vo vedľajších uličkách však ukrýva neuveriteľné kultúrne a umelecké dedičstvo či už v podobe vyzdobených chrámov, dvorov, na ktorých sa sušia chilli papričky a ryža, alebo miniatúrnych dielní, z ktorých mnohé od stredoveku nezmenili svoju podobu.

Na západ od Káthmandu stojí budhistický chrám Swayambhunath, jeden z najpopulárnejších a okamžite rozpoznateľných symbolov Nepálu. Chrám je známy pre verejnosť ako „Chrám opíc“ podľa veľkej skupiny opíc, ktorá chráni vrch, na ktorom je postavený a zabáva návštevníkov rôznymi trikmi.

Po týchto zážitkoch sa naša expedícia na pár dní z civilizácie vytratí a presunieme sa hlbšie do himalájskeho pohoria. So skúsenými horskými vodcami absolvujeme skutočný trekking, aký zažívajú horolezci pred výstupom na niektorú z osemtisícoviek. Pochod trvá 3 až 5 dní za ten čas prejdeme od trópov cez nekonečné ryžové polia, hlboké borovicové a rododendrónové lesy až pod zasnežené končiare.

Za takýto výkon si každý zaslúži oddych a ten vám doprajeme v národnom safari parku Chitwan. Program je opäť nabitý zážitkami. Prechod džungľou na chrbte slona a pohľad na nosorožce, opice a množstvo inej zveri v ich prirodzenom prostredí, plavba na drevenom kanoe po rieke plnej krokodílov, jazda džípom do stredu džungle. Nie je nič krajšie a zároveň vzrušujúcejšie ako stretnúť medvedicu s mláďatami. Čaká vás pozorovanie divej zveri pri kŕmení k tomu vždy odborný komentár. Ďalej tu uvidíte sloniu farmu a ak budete mať chuť, so slonom sa môžete po jazde aj okúpať v miestnej rieke…

Aby toho stále nebolo málo, počas ďalších dvoch dní čaká našich klientov fantastický rafting na rieke Trisuli. Tok patrí medzi najkrajšie rieky v doline. Večera a nocovanie prebieha priamo na pláži pri rieke.

Posledné dni pobytu klienti trávia väčšinou individuálne v hlavnom meste Káthmandu. Tu prichádza priestor na nákupy alebo môžete len tak vysedávať a relaxovať v miestnych kaviarničkách a čajovniach.

Kto má ešte chuť, je tu jedinečná príležitosť absolvovať vyhliadkový let priamo k najvyššej hore sveta Mt. Everest. Let trvá približne hodinu, ale zážitky vám ostanú na celý život.

Posledný večer pred odchodom na Slovensko pre klientov zvyčajne pripravíme rozlúčkovú večeru v typicky nepálskom štýle s príjemnou miestnou muzikou. Cesty do Nepálu organizujeme v mesiacoch október – december alebo na jar v mesiacoch marec – apríl. Miestna klíma je v tomto období ideálna na všetky aktivity.

Aby sa naši klienti cítili pohodlne počas celej doby, zájazd v sebe zahŕňa kompletný servis, tzn. ubytovanie v 4*** hoteloch a ubytovniach počas trekingu, plnú penziu počas programu, dopravu, anglicky a slovensky hovoriacich sprievodcov. Viac informácií vám radi poskytnú priamo v cestovnej kancelárií.

Nepál je určite ideálnou krajinou pre všetkých, ktorí chcú na chvíľu uniknúť zo zovretia západnej civilizácie.

Prajeme vám veľa cestovateľských zážitkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej