ONLINE MAGAZIN

Nájsť zlodeja skôr ako polícia

Doslova nočnou morou je dnes krádež mobilného telefónu, tabletu alebo notebooku. Peňaženku, aj doklady dokážeme oželieť. Iste, je to nepríjemné, no nie až tak, ako keď prídeme o drahú techniku, o kontakty alebo nejaké dôležité dáta (dokumenty). Existuje nejaká „pasca na zlodejov“?

 

Vysoká cena smartfónov, ich malé rozmery a obrovský záujem ľudí zvyšujú atraktívnosť mobilov pre zlodejov, ktorí dnes neváhajú použiť ani fyzickú silu, prípadne aj zbraň, len aby získali čokoľvek cenné vrátane mobilného telefónu. Ak došlo ku krádeži, je nutné postarať sa, aby ukradnutý telefón nebolo možné použiť. Neodkladajte to, pretože existujú služby, kde je možné mobilom platiť za najrôznejší tovar alebo služby. Môžete dokonca nakupovať cez internet. Stačí odoslať SMS alebo zatelefonovať na určité číslo a obchod je spečatený. Peniaze sa odrátajú z vášho účtu podobne ako platby za audiotextové čísla. Zlodeji to môžu využiť a vy sa nedoplatíte. Je preto dôležité, aby ste čo najskôr zavolali na zákaznícku linku operátora, ktorý zablokuje SIM kartu a hovory z telefónu.

 

Ukradnutý telefón je dnes možné pomerne jednoducho lokalizovať, avšak musíte mať dopredu aktivovanú a povolenú túto službu. Pokiaľ váš telefón takéto služby nemá, je na lokalizáciu nutný príkaz orgánov činných v trestnom konaní. Krádež je potrebné nahlásiť na polícii, ktorá musí požiadať operátora o vystopovanie mobilu. To, samozrejme, nie je tak jednoduché, ako keď si dokážete mobil vyhľadať sami, najmä ak vieme ako dlho trvá našej polícii bežné vyšetrovanie.

 

Najďalej je v tomto smere Apple, ktorý má lokalizačnú službu implementovanú vo všetkých iOS zariadeniach. Ak vám niekto ukradne iPhone, iPod touch alebo iPad, môžete cez webové rozhranie na icloud.com zistiť, kde sa práve nachádza (obvykle s presnosťou na takých 10-50 metrov). Môžete tiež do zariadenia vyslať varovnú správu, napr. „tento mobil bol ukradnutý, prosím, kontaktujte ma na XXX – odmena istá“. Krátko po odoslaní začne iOS zariadenie pípať a zobrazí na displeji správu. Zariadenie sa dá aj jednoducho na diaľku zablokovať, vymazať jeho obsah a „znefunkčniť“, aby nemohol niekto zneužiť prístup k vašim dátam, kontaktom, mailom a podobne.

 

Všetko dôležité dnes máme v počítači, no len málokto je natoľko zodpovedný, aby si cenné dáta nejako zabezpečil a najmä zálohoval. Ak vám ukradnú notebook alebo mobil, ľahko si kúpite druhý, no ak máte v pamäti, povedzme, seminárnu prácu, na ktorej robíte už pár týždňov, alebo tam máte nejaké naozaj dôležité dokumenty pre prácu či nejaké rodinné fotografie, je to naozaj katastrofa. Existujú pritom pomerne jednoduché nástroje na zálohovanie (synchronizáciu cenných dát) cez služby typu cloud (iCloud, SkyDrive, Google docs, Picassa, Dropbox,…).

 

Aj samotný notebook sa dá jednoducho zabezpečiť. Tie vyššie a drahšie modely (napríklad Apple, biznis modely Lenovo, HP, Dell, Toshiba a pod.) majú integrované bezpečnostné funkcie a čip pre ich lokalizáciu na diaľku, lenže nie každý si kupuje notebook za tisíc a viac euro. Zlodeji väčšinou s notebookom nič neurobia, takže v ňom ostávajú všetky dáta a aplikácie. Prípadný nový majiteľ tiež len výnimočne skúša preinštalovať systém, alebo inak ošetriť notebook, takže vám stačí len čakať, kto prvý sa pripojí na internet, aby ste vedeli svoj notebook lokalizovať a prípadne si urobili foto cez webkameru.

 

Keď sa vám podarí zistiť, kto je zlodejom, nepokúšajte sa z neho za žiadnych okolností ukradnutú vec vymámiť alebo zverejňovať nejaké info na internete! Známy je prípad Lukáša (22 rokov), ktorý krátko po tom, ako mu z pražského bytu ukradli notebook, lokalizoval svoj počítač v stredočeskom meste Příbram a následne o pár dní v Prahe 7. Lukáš mal v notebooku aplikáciu LogMeIn (remote desktop), vďaka ktorej dokázal na diaľku ovládať svoj počítač vždy, keď sa dotyční pripojili na internet. Zistil, že notebook používa nejaká rodina (4 ľudia), urobil ich fotografie a založil blog, kde o celej kauze informoval (inšpiroval sa podobným prípadom v USA). Detaily si môžete sami pozrieť na http://macbookintruder.posterous.com/. Lukáš poskytol všetky dáta polícii, ktorí nekonala. O kauze informovala aj televízia, lenže potom nastal menší problém. Tým, že zverejnil fotografie a informácie o „rodinke“ bez ich súhlasu, porušil niekoľko zákonov. Vedel síce, kto a čo s počítačom robil, aké stránky si kedy prezeral a pod., ale porušil ich súkromie a dopustil sa nezákonného sledovania. Morálne bol možno v práve, no z pohľadu zákona všetko skomplikoval. Rodina tvrdila, že ich syn kúpil notebook od kamaráta a nemali tušenie, že ide o kradnutý počítač, aj keď pri kúpe MacBooku za 200 Eur sa dalo niečo tušiť. Kamarát zas tvrdil, že kúpil notebook od neznámeho na autobusovej stanici a tiež netušil, že ide o kradnutý tovar (nízka suma nebola nikomu podozrivá).

 

Celá kauza sa tak obrátila proti Lukášovi. Polícia zlodeja nechytila a nepodarilo sa dokázať, že by niekto z „rodinky“ alebo kamarát ich syna mali s krádežou niečo spoločné. Rodinka však podala na Lukáša trestné oznámenie a paradoxne sa tak okradnutý stal obžalovaným a hrozí mu pomerne vysoký trest, zatiaľ čo druhá strana vyviazne beztrestne.

Tento prípad berte ako varovanie, keby ste chceli niekedy v budúcnosti postupovať rovnako. Môžete pátrať po svojom ukradnutom majetku, no všetky informácie treba odovzdať polícii a čakať, ako sa celá kauza vyvinie. Ak budete zverejňovať akékoľvek informácie o súčasných používateľoch, môžete sa dostať do sporu so zákonom.

 

Spomínaná aplikácia LogMeIn nie je priamo určená na lokalizáciu alebo sledovanie notebooku. Ide o tzv. „Remote Desktop“, program na správu vzdialeného počítača (napr. keď treba niekomu na diaľku pomôcť vyriešiť nejaký problém s počítačom). Na získanie kontroly nad počítačom alebo jeho lokalizáciu sú vhodnejšie nástroje, resp. služby ako napr. LoJack For Laptops od Absolut Software alebo BackMyMack (teraz už súčasť služieb iCloud u Apple). V prípade LoJack ide o platenú službu, no v zákulisí získate profesionálny team, ktorý má s lokalizáciou ukradnutého hardvéru bohaté skúsenosti a môže vám pomôcť aj po právnej stránke (pri komunikovaní s políciou či poisťovňou). Samozrejme, problémom nie je ani to, že bývate na Slovensku, hoci službu prevádzkujú Američania (samotný LoJack už spolupracoval na niekoľkých prípadoch aj s políciou v ČR a na Slovensku). Využiť tiež môžete bezplatné aplikácie ako napríklad The LaptopLock (www.thelaptoplock.com).

 

Malý program, ktorý si nainštalujete do počítača, zistí údaje o vašom hardvéri, mieste pripojenia a všetky údaje, ktoré by neskôr mohli pomôcť identifikovať notebook. Zaznamená ich do databázy na serveri a zároveň zakaždým po pripojení na internet odošle krátku info s aktuálnou polohou. Môžete tak stopovať notebook aj v prípade, že nebol ukradnutý a chcete napr. vedieť, kde všade sa pohybujú vaše deti (rodičovská kontrola).

 

Keď nahlásite krádež a zlodej sa po prvýkrát pripojí na internet, dostanete e–mail s detailnými info o mieste, čase, IP, nastavení lokálnej siete zlodeja a ďalšie detaily, ktoré treba odovzdať polícii. Tá môže následne konať a vypátrať váš ukradnutý notebook. Vo vyššej verzii je možné na diaľku vymazať vaše dáta z notebooku (zabráni ich zneužitiu), urobiť recovery systému (vynulovať ho do stavu „ako nový“), prípadne získate finančnú garanciu (akési poistenie, pri ktorom dostanete v prípade, že sa notebook nenájde, peniaze za notebook späť).

 

Aké sú šance?

Bez softvéru máte šancu na nájdenie svojho notebooku len menej ako 6 %, a to ešte treba rátať s dokazovaním a naťahujúcimi sa súdmi. Úspešnosť vrátenia ukradnutého notebooku majiteľovi so softvérovým zabezpečením je asi 85 %, čo je pomerne vysoká šanca. Programy vám ale nepomôžu, keď sa zločinec vôbec nepripojí na internet (dnes asi nereálne). Šancu tiež stratíte, pokiaľ pred pripojením preinštaluje systém, vymení pevný disk alebo použije nejakú anonymizačnú službu, teda s výnimkou biznisových riešení profi notebookov (Apple, HP, Lenovo, Dell,…), kde je kód integrovaný na úrovni BIOS a ostáva aktívny až do špecializovaného servisného zásahu.

 

Pomôcť so strateným notebookom by vám mohli aj samotní výrobcovia, resp. ich autorizovaný servis. Jednotlivé strediská sú totiž prepojené pomocou sietí a centrálnej databázy. Pomocou sériového čísla by mohli neskôr odhaliť váš ukradnutý notebook, ak by zlodej alebo nový majiteľ potrebovali nejaký servisný zásah (pokojne aj po záruke). Jeden náš priateľ si takto cez servis po roku našiel ukradnutý fotoaparát.

Každopádne nič nenechávajte na náhode a dopredu sa na všetko pripravte. Zabezpečte, čo sa dá a dôležité dáta (ako sú e-maily, rodinné fotky, dokumenty a pod.) radšej zálohujte cez niektoré z cloudových riešení. Nie je zas tak náročné nastaviť napr. automatické zálohovanie pracovnej plochy alebo iného adresára, kam ukladáte dokumenty, napr. do služby Dropbox, SkyDrive či iCloud. Ušetríte si tým kopec problémov aj pri prípadnej havárii disku či inej poruche vášho počítača.

 

Zopár tipov ako sa brániť proti zlodejom:

• Nenechávajte drahú techniku bez dozoru.

• Udržiavajte fyzický kontakt s taškou, v ktorej ju máte (napr. môžete využiť kus špagátu priviazaný k nohe). Stály kontakt vám tiež zabráni odísť neskôr bez tašky.

• Ak ju nechcete nosiť so sebou, schovajte ju niekam, kde nebude na očiach. V hoteli je možné uskladniť techniku na recepcii, prípadne ju dať do sejfu.

• Nepoužívajte typickú tašku pre notebook. Už z diaľky je to magnet na zlodejov.

• Zálohujte, zálohujte a zálohujte. Vždy je lepšie mať dáta dvojmo, ako o ne prísť.

• Nainštalujte si program, ktorý dokáže vystopovať, kde sa notebook nachádza.

• Citlivé dáta šifrujte. Pri krádeži budete mať istotu, že nebudú zneužité.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej