ONLINE MAGAZIN

Na zdravie

Agroturistika je horúcim hitom všetkých cestovateľov, ktorí spájajú cestovanie s pôžitkami. Vyhľadávanými turistickými cieľmi sú najmä vinárske regióny. Nečudo. Spojenie podmanivej krajiny s kvalitným vínom je neodolateľné.

 

Taliansko

Celé Taliansko je jedna veľká vinárska oblasť. Ročne sa v krajine preslávenej gastronómiou vyrobí osemdesiat miliónov hektolitrov vína, čo predstavuje štvrtinu svetovej produkcie. Tradícia pestovania vinnej révy a výroby vína je v Taliansku stará vyše tritisíc rokov. Spolu s rozmanitosťou odrôd vína, môže Taliansko prekonať hádam jedine Francúzsko. V súčasnosti sú talianske vína neoddeliteľnou súčasťou južanskej kuchyne. Na stoloch sa objavujú ľahké, jednoducho konzumovateľné vína, ale aj neuveriteľne plné, komplexné a slávne vína ako Barolo, Brunello di Montalcino či Vino Nobile di Montepulciano. Legendou a najznámejším predstaviteľom talianského vinárstva je Chianti. Asi každý sa stretol na dovolenke s ľahko perlivým Lambruskom či šumivým Asti Spumante. Najrozprávkovejším talianskym regiónom je Toskánsko. Preslávili ho odrody červeného vína a práve ono je domovom Chianti. Jeho kuchyňa a prírodné a historické pamiatky z tejto oblasti spravili jednu z najžiadanejších turistických destinácií sveta a miestom ako stvoreným pre prenikanie do tajov tradičných odrôd vína.

 

Čierna hora

Neraz prehliadaná krajina na Balkánskom poloostrove je prekrásna krajina plná kontrastov. Na jednej strane vytvára prírodnú hranicu Jadranské more, na druhej strane vysoké a skalnaté hory. Krajina má prekvapivo dlhú vinársku tradíciu. Prvé písomné zmienky pochádzajú až z druhého storočia pred naším letopočtom. Najstaršou a pôvodnou oblasťou pestovania vinnej révy sú brehy jazera Skadar, kde sa zberalo hrozno ešte v období pred Rímskou ríšou. Zlatý vek vinohradníctva nastal v krajine medzi dvoma svetovými vojnami. Vďaka skvelým pod-mienkam na pestovanie a výrobu vína zakrátko víno z Čiernej hory zabodovalo v medzinárodných súťažiach. Prvým úspechom bola svetová výstava vín v Londýne, Wine Exhibition, kde vína z Montenegro vyhrali kategóriu Kvalitné vína z ročníka 1907. Zlom prišiel po vojne a nástupe komunizmu. V súčasnosti sa na území Čiernej hory nachádza 4300 hektárov viníc. Najtypickejšou odrodou je lokálna modrá odroda Vranac a biela Krstač.

 

Francúzsko

V oblasti Bordeaux rastú ako huby po daždi nielen vinice, ale aj prvotriedne hotely a reštaurácie. Agroturistika v tomto kraji lahodných vín všetkých druhov kvitne ako nikde inde. Milovníci lahodného moku aj cestovatelia z celého sveta sem radi zablúdia kvôli šarmantnému, typicky francúzskemu prostrediu, špičkovým službám a gastronómii. Nemenej slávnym je región Champagne-Ardenne, ktorý pozná celý svet najmä vďaka produkcii šampanského. Je to zároveň jediný región sveta, kde sa „bublinky“ smú nazývať „šampanským“. Región s upravenými vinohradmi zasadenými do pitoreskného prostredia, nádhernými starými usadlosťami, bohatou históriou a unikátnou kultúrou je aj rodiskom celebritných bubliniek Moët et Chandon, ktoré nesmú chýbať na žiadnej oslave či párty. A neostane len pri jednej fľaši…

 

Maďarsko

Naši maďarskí susedia sú európskou vinárskou veľmocou vo výrobe bielych vín a zároveň jedinou krajinou východného bloku, ktorej sa podarilo preraziť na svetový trh. Vinárstvo tu má veľmi dlhú tradíciu a najviac kvitlo v stredoveku v 11. a 14. storočí. Maďarsko preslávili najmä tokajské vína, ktoré sa nazývajú aj elixírom mladosti. Vyrábajú sa zo zošúverených hroznových bobúľ, napadnutých ušľachtilou botrytídou. Výnimkou sú suché vína s označením Tokaj Furmint. Tokajské víno sa stalo obľúbenou delikatesou na kráľovských dvoroch a Tokajská vinárska oblasť zásobovala lahodným mokom aj ruských cárov.

 

Rakúsko

Vinárska história našich susedov je stará vyše 5000 rokov. Rakúšania ročne vypijú asi dvojnásobok vína než u nás. Ale pomáhajú im v tom v značnej miere aj turisti. Rakúsko patrí medzi špičkových producentov najmä bielych vín. Najznámejšou a najrozšírenejšou odrodou je Grüner Veltliner. V oblasti Burgenland pri Neziderskom jazere sa vyrábajú jedny z najlepších prírodne sladkých vín na svete.

 

Argentína

Krajinu rozkladajúcu sa na južnom cípe Ameriky nepreslávili len telenovely, ale aj víno. Dokonca sa považuje za piatu najväčšiu vinársku krajinu sveta. Korene jej miestneho vinohradníctva siahajú až do Španielska. Počas španielskej kolonizácie Južnej Ameriky priviezol v roku 1557 Juan Cedrón na toto územie vinnú révu. Katolícki kňazi, ktorí sa v Argentíne usídlili, zakladali vinice okolo svojich kláštorov, aby získali víno pre sväté omše. Dnes je Argentína najväčším výrobcom vína v Južnej Amerike a piatym najväčším na svete. Ročne vyprodukuje vyše 1200 miliónov litrov vína. Podobne ako v susednom Chile je vinohradníctvo silno ovplyvnené Andami. V náručí veľhôr sa rozkladajú hlavné vinárske oblasti: Salta, La Rioja, San Juan, Catamarca, Río Negro a nový Buenos Aires. Ideálne teploty, dlhé a slnečné dni, nízke zrážky, optimálna vlhkosť a silné vetry sú ideálne podmienky ako stvorené na pestovanie tej najkvalitnejšej vinnej révy. Na čistom vzduchu a vďaka zavlažovaniu priezračnou horskou vodou sa darí mnohým odrodám. Najznámejšou a najdôležitejšou oblasťou pre pestovanie viniča je oblasť Mendoza. Vyrobí sa tu viac ako 60 % produkcie argentínskeho vína a lahodný mok je aj najsilnejším exportným artiklom oblasti.

 

Austrália

Spoločne s transportom trestancov sa v roku 1788 dostala do Austrálie aj vínna réva. V roku 1850 mladý Škót James Busby priniesol sem prvýkrát väčšie množstvo sadeníc, pôvodom z Francúzska a Španielska, a tak sa prakticky začala vinárska éra u našich protinožcov. Vínny boom v Austrálii prišiel až po prvej svetovej vojne, kedy namiesto lacných, neraz nekvalitných sladkých vín alebo surovín pre vínne brandy začala produkcia kvalitnejších suchých vín podľa vzoru vinárskych veľmocí. Všetky vinárske regióny sa nachádzajú v chladnejšom páse lemujúcom južné výbežky kontinentu. Kolískou austrálskeho vinárstva je región Hunter Valley v najvýchodnejšej časti New South Wales. Preslávené je aj údolie Barossa Valley v južnej Austrálii, najmä vďaka odrode Shiraz a širokej palete ďalších druhov červených vín. Na území je zachované dedičstvo po nemeckých prisťahovalcoch, ktorí tu kedysi víno začali pestovať. Dych vyráža aj pôsobivá scenéria so zvlnenými pahorkami pokrytými vinicami. Vinársky priemysel je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetvím poľnohospodárstva. Za posledných dvadsať rokov si tieto plné, buketné vína za prijateľnú cenu prerazili cestu do celého sveta. Väčšina vývozu vína smeruje do anglicky hovoriacich krajín ako Veľká Británia, Spojené štáty, Nový Zéland, Kanada, ale aj do Nemecka. Austrália má najväčší vplyv na svetové vinárstvo zo všetkých krajín mimo Európy. Zaviedla napríklad trend odklonu od klasických korkových zátok a prešla na iné typy uzáverov.

 

Kalifornia

Túto časť USA preslávilo nielen výborné víno, ale aj nádherná krajina so stredomorskou klímou. Ročne Nappa Valley priláka milióny milovníkov vína, ktorí navštívia vyše štyristo výrobcov. Nappa Valley však nie je jedinou kalifornskou oblasťou, ktorá je vychytená svojím vínom. Legendárny spisovateľ Jack London nazval ďalší kalifornský vínny región Sonoma Valley údolím mesiaca. Je preslávený nádhernými vinohradmi produkujúcimi zaujímavé odrody bieleho vína, krásou tunajšej krajiny a pôvabnými mestečkami.

 

Južná Afrika

Podobne ako Amerika a Austrália je Južná Afrika dnes módnou vinárskou krajinou, ktorej vína dobývajú svet. Juhoafrické vína sú mladé, svieže a prekvapia svojou eleganciou a čistotou. Tradíciu vinárstva založili v 17. storočí holandskí prisťahovalci. V roku 1659 vytvoril zakladateľ Cape Townu, Jan Van Riebeeck, prvé víno, ktoré nieslo názov „Južná Afrika“. Mesto Stellenbosch je s viac než stovkou vínnych pivníc, ktoré sa nachádzajú v jeho okolí, jednou z najnavštevovanejších vinárskych destinácií v Juhoafrickej republike, čo mu zaistilo deviate miesto v rebríčku najkrajších vinárskych oblastí sveta. Je zároveň centrom regiónu Cape Winelands.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej