Lyžovačka v tirolskom údolí Stubaital nie je len o nekonečných zjazdovkách a upravených svahoch. Drevenice, salaše či štýlové hostince v údolí či na svahu – všade vás budú rozmaznávať lahodnými miestnymi špecialitami. Odoláte? Stavíme sa, že vás to bude stáť veľa námahy! Hneď ako otvoríte ťažké drevené dvere na horskej chate, do nosa vám udrie sladká vôňa lahodného trhanca so slivkovým lekvárom. Posadíte sa k masívnemu dubovému stolu a jedálny lístok sa stáva dilemou – odmeníte sa za dopoludňajšie šantenie na zjazdovkách slanou maškrtou servírovanou na drevenom lopáriku so sedliackym chlebom, alebo uprednostníte domácu jablkovú štrúdľu s vanilkovou omáčkou? Na svoje si v tomto lyžiarskom raji prídu nielen klasici, ktorým učaruje romantika horských chát, ale aj nároční fajnšmekri, vyhľadávajúci extravagantný gurmánsky zážitok.
Romantická klasika
Ak trávite zimnú dovolenku na Stubai, vašou povinnosťou je zakončiť ju v typickej rustikálnej tirolskej chate alebo v Aprés Ski. Nič nechutí po úmornom dni lepšie než pivo načapované z čerstvo narazeného suda alebo doma vypálená pálenka s tirolskou klobásou „Kaminwurze“, ktorú zajedáte s omasteným chlebom. Typické drevené horské chaty na okraji zjazdovky v dedine Fulpmes pri lyžiarskom centre Schlick 2000, v Mieders či v Elferbergbahnen v Neustifte lákajú okoloidúcich na tradičné múčniky ako Kiachl a knedle na desiatky spôsobov. Určite si nenechajte ujsť fondue-večer, takzvaný Rippele so živou hudbou, ktorý zakončíte nočnou prechádzkou s fakľou v ruke alebo na sánkach dole do údolia.
Jedlo ako zážitok
Skutočným gurmánskym zážitkom je návšteva exkluzívnej reštaurácie Schaufelspitz na ľadovci Stubaier Gletscher. Nielen preto, že reštaurácia sa nachádza vo výške skoro 3000 metrov nad morom, teda vyššie než siaha končiar nášho Gerlachovského štítu. Patrí medzi top reštaurácie, kde vám naservírujú delikatesy bizónie mäso a husaciu pečienku či starobylé klasiky v novom šate ako slaninové knedle. V gastro raji obklopenom dych vyrážajúcou scenériou bielych čiapočiek hôr panuje vznešená atmosféra podčiarknutá horiacim krbom a slnečnými lúčmi, ktoré zalievajú veľkú terasu. Tipom pre všetkých milovníkov dobrého jedla a vína je špeciálny gurmánsky večer s názvom „Dine & Wine“, ktorý sa uskutoční 4. februára 2012. Bude sa na ňom ochutnávať šesťchodové menu a výber vína, ktorý zostaví ikona spomedzi rakúskych someliérov Paula Bosch.
Najvyššie položená továreň na cestoviny
Pre tých, ktorí pred sýtymi tirolskými špecialitami uprednostňujú ľahšie alternatívy, aby popoludní ešte vládali lyžovať, je ako stvorená reštaurácia Eisgrat, ktorá sa tiež nachádza na ľadovci Stubaier Gletscher. Reštaurácia má dokonca vlastnú továrničku na výrobu domácich cestovín a naservíruje vám aj ich netradičné varianty ako maccheroni, campanelle, conchiglie a podobne. Pozor, všetko je vždy čerstvo pripravované!
Nezabudnite na suvenír
Ak doma nechcete o svojich zážitkoch len rozprávať, odneste si kúsok Stubaiu so sebou. Každý druhý piatok si môžete na farmárskych trhoch kúpiť lokálne výrobky ako kozí alebo horský syr, kozie mäso či typickú pálenku Goasmilchschnaps.