ONLINE MAGAZIN

Lynne Tolley: Madam Whisky

Považujú ju za najšťastnejšieho človeka na svete. Nielenže je potomkom zakladateľa jednej z najslávnejšej whisky, autorkou kuchárskych kníh a majiteľkou obľúbeného penziónu, má špeciálnu funkciu – je oficiálnym ochutnávačom alkoholu v liehovaroch Jack Daniel’s.

Lynne Tolley, ktorá sa koncom minulého roka objavila aj na Slovensku, patrí ku štvrtej generácii príbuzných po známom zakladateľovi najpredávanejšej whisky sveta Jack Daniel`s. Jej stará matka bola sestra Lema Motlowa – synovca Jacka Daniela. Práve on prevzal vedenie liehovaru po smrti slávneho zakladateľa alkoholického nápoja. Lynne je teda prapraneter samotného Jacka Daniela. Svojho praprastrýka však nepoznala. „Hoci mám veľa vrások, nie toľko, aby som sa s ním stretla,“ smeje sa dedička Lynne. Napriek tomu, že vyrastala na dvore liehovaru, nikdy neuvažovala o tom, že by sa venovala práve práci v rodinnej firme. Keď skončila na Univerzite Georgia s titulom v oblasti výživy, začala pôsobiť ako odborníčka pre desať krajov v americkom štáte Tennessee. Až keď ju táto práca začala nudiť, rozhodla sa vrátiť do rodného Lynchburgu a začať pracovať pre rodinný liehovar. Osudné rozhodnutie!

Príbeh pani Bobo

Vedľa praprastrýkovho liehovaru sa nachádzala reštaurácia Miss Mary Bobo`s, kam si mladá Lynne často vybehla na obed či večeru. Navyše, dcéra pani Mary bola najlepšou priateľkou jej mamy. Pritom reštaurácia, ktorá nesie meno po svojej zakladateľke, nevznikla ako výsledok jej kuchárskych schopností. Práve naopak. „Miss Mary Bobo vraj varila príšerne, mala však talent dať dokopy tých najlepších kuchárov v kraji,“ prezrádza Lynne. Navyše, pani Bobo bola abstinentka a whisky využívala iba na Vianoce, keď pripravovala svoj tradičný varený puding. Do neho pridávala poriadnu dávku tohto charakteristického alkoholu. Keď pani Bobo v roku 1983 zomrela v úctyhodnom veku 102 rokov, jej rodina sa rozhodla penzión zachovať. Mal totiž vyše 80-ročnú tradíciu. Ponechali si všetkých skvelých kuchárov a whisky začali prilievať aj do hrncov. Hostia si vraj potom často pýtali recepty aj domov. Vtedy skrsol Lynne v hlave nápad vydať prvú kuchársku knihu s názvom Jack Daniel`s Spirit, teda Duch Jacka Daniela.

Profesia ochutnávač

Lynne sa cez týždeň sotva zastaví. Od pondelka do soboty pracuje v penzióne Miss Mary Bobo`s, kde zostavuje menu, stará sa o rezervácie a nákupy, vyberá recepty, dohliada na záhradu v okolí domu, šéfuje kuchyni aj obsluhe. Každý piatok sa realizuje aj ako ochutnávačka prvej oficiálnej pálenice v USA. O pracovné miesta v jej spoločnosti je obrovský záujem nielen medzi mužmi. Každý týždeň prijíma ďalších 23 pracovníkov pálenice, aby testovali a porovnávali kvalitu čerstvej whisky s tou minuloročnou. „Mnohí to berú ako jedinečnú príležitosť či dobrodružstvo a myslia si, že prídu lacno k poriadnej opici. Ochutnávačstvo však má svoje prísne pravidlá. Podobne ako pri degustácii kávy, vzorky whisky sa nesmú prehĺtať,“ smeje sa.

Najdôležitejšia prísada: whisky!

Žena, pre ktorú je charakteristická južanská pohostinnosť a šarm, zvykne sedávať za vrchstolom a počas večere zabáva svojich hostí. „Krédom našej reštaurácie je, že hosť prichádza ako cudzinec, no odchádza ako priateľ,“ dodáva hrdo hostiteľka, ktorej reštauráciu navštevujú hostia z Austrálie, Ruska, Japonska, Nemecka či z Anglicka. Špecialitami Tolleyovej rodinnej kuchyne sú dusená kačica s whisky, plody mora pripravované na whisky či zmrzlina poprášená ako inak…whisky! Podľa Lynne sa destilát hodí takmer do každého jedla, prevažne však do smotanovej konzistencie. „Milujem whisky v zmrzline, pudingu či v crème brûlée. Dokonca ňou občas v receptoch nahrádzame aj vanilkový extrakt, čím sme sa preslávili. Rovnako ako k dezertom sa však Jack Daniel´s výborne hodí k pikantným jedlám. Whisky ako sladko-pikantná ingrediencia s príchuťou lesného karamelu nielenže zvýrazní chuť jedla, ale vytvorí novú príchuť. Vynikajúco ju pohltia hrozienka, sušené broskyne. Hodí sa ako marináda na bravčové karé alebo poslúži aj v rámci sirupu na palacinky v kombinácii s maslom, hnedým cukrom či s broskyňami,“ prezrádza autorka troch kuchárskych kníh. Rovnako miluje whisky aj v pohári, ktorý si dopraje každý deň. „Som však konzervatívny vychutnávač. Nepripustím jej kombináciu s kolovými nápojmi či s inými sladkými drinkami. Milujem ju iba s pohárom čistej vody a ľadom. Je to pre mňa niečo ako životabudič, mám ňou už presiaknutú krv,“ smeje sa.

Kto bol vlastne muž, po ktorom je pomenovaná jedna z najkvalitnejších whisky na svete?

Nikto presne nevie, v ktorom mesiaci sa Jasper Newton Jack Daniel narodil, preto sa jeho narodeniny oslavujú celý september. Jack mal trinásť súrodencov, a vychovával ho rodinný priateľ a evanjelický kňaz Dann Call, ktorý podľa legendy vlastnil destilačný prístroj. Jack sa tak o pálení whisky naučil veľmi veľa už ako dieťa. Luteránsky kňaz sa napokon rozhodol zasvätiť svoj život Bohu, a tak prístroj o niekoľko rokov Jackovi predal. V roku 1866 sa Jack stal majiteľom prvého, vládou oficiálne registrovaného liehovaru a na jeho čele zotrval neuveriteľných štyridsať rokov. V roku 1904 sa rozhodol prihlásiť svoju whisky na svetovú výstavu v St. Luis. Stal sa vďaka nej hviezdou veľtrhu a odniesol si zlatú medailu za najlepšiu whisky sveta. Jack Daniel, ktorého charakterizovala čierna kravata a vysoký kobúk, síce do konca života ostal starým mládencom, ale miloval oslavy a párty. Vo svojom dome na horskom vidieku mal vlastnú tanečnú sálu, kde organizoval nezabudnuteľné večierky. Samozrejme, že whisky tam tiekla prúdom.

Kuriózna smrť

Jeho smrť je ako vystrihnutá z kroník čierneho humoru. V jedno ráno roku 1911 prišiel do práce a unavený si nevedel spomenúť na kombináciu čísel pri otváraní trezoru. Celý zúfalý do trezoru kopol a zlomil si prst na nohe. Z rany dostal otravu krvi, a tá sa stala príčinou jeho smrti. Obyvatelia Tennessee si údajne na základe tejto bizarnej príhody vytvorili ponaučenie: Nikdy nechodievajte do práce príliš skoro. Jacka Daniela pochovali v meste Lynchburg a pri jeho hrobe sú umiestnené dve stoličky. Je to vraj pre pohodlie mnohých dám, ktoré za Jackom Danielom prezývaným aj „džentlmen Jack“ po smrti smútili.

Tajomstvá najpredávanejšej whisky na svete

Prečo je whisky Jacka Daniela najvychytenejšia na našej planéte? Spôsobuje to jej starostlivá výroba. Všetko musí byť tiptop. Na počiatku je žitný a jačmenný slad s vodou. Ten sa po destilácii nechá približne desať dní prekvapkať cez trojmetrový stĺpec dreveného uhlia z javora cukrového, čím whisky nadobúda neopakovateľnú jemnú dymovú chuť. Farbu a vôňu whisky zase získava skladovaním v sudoch z bieleho duba, ktoré sa vyrábajú vždy ručne a sú použité iba raz. Potom ich výrobcovia prenechávajú výrobcom škótskej whisky, ktorí ich používajú na svoj vlastný proces zrenia. Ďalšou nenahraditeľnou zložkou originálnej whisky je voda z vápencových jaskýň, ktorá neobsahuje minerály. Za minútu z prameňa vytečie 800 litrov vody pri konštantnej teplote 56 stupňov. To je aj jeden z dôvodov, prečo jediné miesto, kde sa táto whisky vyrába, je Lynchburg v Tennesee a prečo pred jaskyňou stojí socha Jacka Daniela, vysvetľuje jeho prapraneter Lynne Tolley.

Tajomstvo legendy

Aj dnes, sedem generácií po smrti jeho zakladateľa Jacka Daniela, liehovar pracuje stále rovnakým spôsobom. Funguje podľa motta svojho tvorcu: „Každý deň pracujeme najlepšie, ako vieme…“ Whisky sa posudzuje podľa troch kritérií zmyslov – podľa výzoru, podľa chuti a podľa vône. „Je to ako u človeka. Nezáleží na tom, koľko žijeme, ale ako. Kvalita whisky sa neposudzuje iba podľa jej veku, ale aj podľa toho, ako zreje,“ tvrdí Lynne Tolley, ktorá dnes hodnotí to, ako je destilát pripravený na expedíciu z konzervatívneho mestečka. V ňom už od roku 1909 platí prísny zákaz konzumácie alkoholu, kedy si tento zákon dobrovoľne odhlasovali všetci obyvatelia kraja Moore. Až dodnes je preto predaj whisky v kraji mimo pálenice zakázaný. Dostanete ju len v nej a v dvoch oficiálnych predajniach: White Rabbit Bottle Shop a Red Dog bottle shop.

Tajomstvo čísla sedem

Prečo zdobí etiketu whisky Jack Daniel`s práve číslo 7? Jednoduchá a elegantná čierno-biela etiketa na fľaši Jack Daniel´s sa rokmi príliš nemenila. Zakladateľ whisky totiž tvrdil, že nie je dôležitý obal, ale obsah. O tom, prečo druh Old no. 7 nesie svoje meno, sa traduje mnoho historiek, ktoré to vysvetľujú. Nikto vlastne nevie, ktorá je pravdivá. „Sedmička bola Jackovým šťastným číslom a pri varení siedmej série whisky odhalil skvelú receptúru. Sedmička zdobila aj prepravný barel. Jack mal sedem priateliek. Stratilo sa mu sedem susedov a číslo sedem sa podobá aj na prvé písmeno jeho mena. Ktorý z týchto dôvodov vyslúžil whisky jej názov sa však už asi nedozvieme. Pravdu si Jack Daniel odniesol do hrobu,“ rozpráva Lynne Tolley.

Tajomstvo hranatej fľaše

Pôvodne sa whisky uskladňovala v kameninových krčahoch, keď však prišlo do módy sklo, obchodník zo sklárne v Illinois opakovane navštevoval Jacka v Lynchburgu a ponúkal mu svoj tovar. Jack tvrdohlavo odmietal všetky vzorky, ktoré mu ukázal. Frustrovaný obchodník mu nakoniec predviedol jedinečnú, novú a nevyskúšanú vzorku – štvorhrannú fľašu s vrúbkovaným hrdlom. Dnes je hranatá fľaša symbolom whisky Jack Daniel`s rovnako, ako jej obsah.

Tajomstvo troch druhov whisky

Whiskey Jack Daniel`s Single Barrel – v pálenici sa nachádza na horných poschodiach, kde sú najvyššie teploty, ktoré spôsobujú veľmi rýchly stupeň dozrievania, bohatú farebnú charakteristiku a veľmi robustný chuťový profil. Vyniká sýtejšou jantárovou farbou a plnou vôňou. V ústach môžete vnímať najmä jej pikantný nádych s ovocnou

príchuťou. Každá fľaša je ručne naplnená a pochádza z jedného suda. Jack Daniel`s Old No. 7 – nachádza sa na všetkých siedmich poschodiach. Veľký rozsah teplotných zmien namieša najlepšie sa predávajúcu whisky na svete. Vyznačuje sa silnou arómou s príchuťou ovocia, cukroviniek a rozvíjajúcimi sa podtónmi dreva so zreteľnou korenistou chuťou. Gentleman Jack Rare Tennesee Whiskey – sa nachádza na prvom a na druhom poschodí. Whisky je vystavená nižším teplotám a menšiemu rozsahu teplotných zmien a rozpínavosti. To rozvíja ľahší, mäkší chuťový profil a vonkajší vzhľad. Je jedinou whisky na svete, ktorá je dvakrát filtrovaná cez stĺpec dreveného uhlia. Jedenkrát pred dozrievaním a ešte raz po ňom. Výsledkom je ľahká a vznešená vôňa. Je to whisky s karamelovou a ovocnou príchuťou s nádychom dymu a vanilky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Chorvátske vianočné kulinárske kúzlo: Sviatočná hostina pre zmysly

V mnohých krajinách sveta sa už o niekoľko dní pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl, a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Radíme Vám

Zážitok z adventných trhov: Vyberáme tie najkrajšie v Dolnom Rakúsku

Príroda, uličky s pivničkami, zámky, hrady, ale aj námestia v dedinkách či mestách sú súčasťou adventu v Dolnom Rakúsku. Vybrali sme pre vás tie najoriginálnejšie adventné trhy, ktoré ponúkajú jedinečné zážitky, a zároveň prinášame niekoľko skvelých tipov na ďalšie miesta, ktoré stojí za to navštíviť počas čarovného adventného obdobia.   Advent v Puchbergu sa predstaví v […]

Čítať ďalej
Gastronómia outdoor Ponuky na koncerty Radíme Vám

Objavte čaro Vianoc v Maďarsku: Komplexný sprievodca vianočnými trhmi

Zažite očarujúce vianočné trhy a hrejivé sviatky v celom Maďarsku. Od známej Adventnej baziliky v Budapešti, ktorá už trikrát získala titul „Najlepší vianočný trh v Európe“, až po Debrecín, objavujte vianočné poklady, užite si termálne kúpele a oslávte toto výnimočné obdobie. Nenechajte si ujsť sviatočné čaro Maďarska! Musíte zažiť: Adventný festival a vianočné trhy pred […]

Čítať ďalej