ONLINE MAGAZIN

Lovci energie

Ako byť výkonnejší, silnejší, vydržať viac? Zdalo by sa, že tento problém riešia ľudia iba v poslednom období ako dôsledok rýchlej doby, kedy treba veľa energie vydávať a nie je čas ju prirodzene dopĺňať. Omyl, človek najrôznejšími spôsobmi „loví“ energiu, odkedy je človekom.

 

21. storočie by sa dalo nazvať aj dobou energetickou. Hľadáme alternatívne zdroje pre motory či stroje. No aj sami pre seba, lebo ani telo nedokáže fungovať bez energie. Siahame napríklad po spôsoboch, ktoré využívali dávno pradávno naši predkovia, ale máme aj úplne nové spôsoby.

Vesmír a Zem

O energii v plechovke, ktorá je vždy poruke, sa našim prapredkom, samozrejme, ani nesnívalo. Ako hlavné zdroje im slúžili sily vesmíru či Zeme. Niektoré „energetizujúce“ rituály pretrvali dodnes a nájdu sa ľudia, ktorí, keď sa potrebujú nakopnúť k výkonu, zaujmú polohu ležmo a povyše pupka, na takzvaný solárny plex, si položia malú pyramídu. Stačí vraj štvrť hodiny a duševné aj fyzické sily sú obnovené.

Ďalšou z pomôcok z dôb minulých, ktoré sú dnes opäť trendy ako celá ezoterika, je sila kameňov. Najväčšiu moc zbaviť telo záťaže a zenergetizovať ho má mať kryštál. Vraj kto ho nechá cez noc v pohári s vodou a tú ráno vypije, bude mať dostatok síl na zvládanie aj tých najnáročnejších úloh. Samozrejme, iba v prípade, že sile kameňov verí…

 

Bylinky a spol.

Nielen príslušníci tradičných kmeňov, ale aj dnešný farmaceutický a potravinársky priemysel majú jasno v tom, že napríklad horčík, kyselina listová alebo železo sú prvkami, ktoré pomáhajú v tele rozprúdiť energiu. Okrem kávy teda môže pomôcť aj minerálka s vysokým obsahom horčíka alebo potraviny bohaté na železo. Nabudiť mozog a prebudiť telo pomáha aj škoricová kôra a citrusy. Povzbudzujú viac, keď ich dýchame. Kto potrebuje, aby mu to myslelo, hoci by radšej spal, nech si zapáli sviečku v aromalape a nechá rozvoňať silicu z citrónovej trávy, grepu, pomaranča alebo škorice.

 

Legenda o šťastí

Amazonskí Indiáni však od bohov dostali ešte väčší poklad, než sú všetky citrusy, škorice a vitamíny dokopy – ovocie nazvané „oči ľudí“. V pôvodnom jazyku gwa-ra-ná, po našom guarana. K rastline s bobuľkami, ktoré sú doslova energetickou bombou, sa viaže zaujímavá legenda. V jednom kmeni amazonských Indiánov bol istý manželský pár, ktorému sa nedarilo počať potomka. Najvyšší indiánsky boh Tupa sa rozhodol pomôcť týmto dobrým ľuďom a obdaroval ich synom, s mimoriadnymi darmi k prírode. Zlý duch Juripari natoľko žiarlil, že sa rozhodol zničiť tohto chlapca. Premenil sa na hada a čakal v korune stromu, aby ho usmertil. Celý kmeň spolu s najvyšším bohom Tupa žialil, preto na nebi bez mráčika zahrmelo a do zeme udrel blesk. „To je Tupa. Chce nás utešiť,“ pochopila podľa legendy znamenie chlapcova mama. „Vraj máme synove oči zasadiť do džungle a vyrastie z nich rastlina, ktorá vylieči mnoho našich chorôb.“

Netrvalo dlho a nová rastlina vyklíčila. Výťažkami z plodov, ktoré nazvali „oči ľudí“ obyvatelia Amazonského pralesa dodnes liečia mnohé neduhy. My ľudia západní sa ňou až tak neliečime, zato na ňu prisaháme zakaždým, keď je káva už primálo a potreba byť nabudený a fungovať aj bez oddychu na plný plyn, priveľká.

 

Revolúcia z Ázie

Spomínať kávu a kofeín ako významných pomocníkov pri hľadaní energie pre telo hádam ani nemá zmysel. Čo však spomenúť musíme, to je doslova revolúcia v misii Hľadá sa energia, Značka: Rýchlo! Nezačala sa v Amerike ani v Európe, ale v Ázii. „Na prvý pohľad to môže vyznieť ako paradox, ale prvý energetický nápoj bol vyvinutý na medicínske účely,“ hovorí Miloš Lábadi zo spoločnosti 9MM SLOVAKIA s.r.o., ktorá vyrába energy drink 9mm. „V roku 1960 vyrobila japonská spoločnosť Taisho Pharmaceuticals sirup nazvaný Lipvitan-D. Bol balený v hnedých lekárenských stomililitrových fľaštičkách a určený pacientom, ktorí trpeli únavou, vyčerpaním až depresiou.“ Nápoj nemal bublinky, ale obsahoval mix vitamínov B1, B2 a B6, cukor, kofeín, niacín a pozor – výťažok zo žlče býka – taurín. Práve ten robí ten zázrak, v porovnaní s guaranou oveľa väčší a hlavne rýchlejší. „Taurín pôsobí v mozgu, zlepšuje koncentráciu a sústredenie,“ vysvetľuje prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. z Ústavu lekárskej biochémie 1. Lekárskej fakulty UK. „V kombinácii s cukrom, z ktorého získavame energiu, tak vzniká zmes, ktorá vzpruží fyzicky aj mentálne.“

 

Módna vlna

Chýr o úžasných stimulujúcich účinkoch Lipvitanu-D sa rozšíril po Ázii takou rýchlosťou, akou dokáže odbúrať pocit únavy. Okamžite! Receptúru potom kúpila thajská spoločnosť, niečo málo na nej upravila, zmenila názov na Krating Daeng, zamierila na ďalšie kontinenty a začala sa písať fascinujúca história energy drinkov.

Fascinujúcu preto, že v segmente nealkoholických nápojov žiadny nezažíva taký boom. Aj napriek ekonomickej kríze v Amerike aj Európe sa predaj energetických nápojov neustále zvyšuje. Výrobcovia prichádzajú s novými a novými značkami, príchuťami a vylepšeniami, základ však ostáva: kombinácia cukru, kofeínu a taurínu.

Boom však zažívajú aj mýty, dohady, polopravdy a pravdy o energetických nápojoch a zapĺňajú celú škálu od poplašných (energnetické nápoje ohrozujú zdravie a životy) cez mierne (pozor na zubnú sklovinu) až po triezve. Profesorka Anna Strunecká nápoje, ktoré pôvodne vznikli ako medicína, zhodnotila takto: „Proti zložkám energetických nápojov sa nedá nič namietať, sú schválené ich maximálne limity a všetko je v poriadku, pokiaľ človek vypije za deň jednu či dve plechovky. Energy drinky nie sú proti ničomu, ale treba ich konzumovať s mierou. Tak ako všetko.“

O tom, že vedia načas presvedčiť telo, že ešte dokáže podať plnohodnotný výkon, hádam už nikto nepochybuje. A človek rozmýšľajúci musí tiež vedieť, že po doznení efektu zákonite príde ešte väčšia únava. Vyčítať to energnetickým nápojom ako nedostatok je preto detinské. Naopak, čo je potešujúce, je snaha výrobcov o invenčnosť. Aj v obaloch. Veď trendy drink si vyžaduje trendy obal. V súťaži Beverage World’s Global Packaging Design Award v New Yorku ako najlepší a najinvenčnejší vyhodnotený obal energetického drinku 9 MM. S nábojom to teda výrobca trafil do čierneho a je celkom vzrušujúce čakať, kam sa človek pri hľadaní zdrojov energie ešte posunie. Pretože je isté, že dopyt po energii bude stále narastať.

Lovci energií 1

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej