ONLINE MAGAZIN

Jánošíkov kraj? Cyklistický raj!

Poznáte región, ktorý je na cykloturistiku stvorený viac ako Malá Fatra? Vyše 600 kilometrov značených cyklotrás rôznej obtiažnosti láka do regiónu všetky vekové kategórie.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra (OOCR) v týchto októbrových dňoch dokončila II. etapu projektu na podporu cykloturistiky v regióne, a to osadenie 20 cyklopanelov, rozmiestnených na strategických miestach v okolí Žiliny, Terchovej a Kysúc. Cyklopanel zobrazuje podrobnú mapu cyklotrás v regióne spoločne s fotografiami najzaujímavejších lokalít, zoznamom cyklistických trás a s výberom niektorých okruhov aj s ich dĺžkovým a výškovým profilom. Nájdete tu aj odporúčania na výlety za poznaním, kultúrno-historickými pamiatkami i krásami okolitej prírody,“ dodáva k projektu manažér OOCR Malá Fatra Matúš Dobeš. Predchádzajúca I. etapa zahŕňala komplexné značenie viac ako 400 kilometrov cyklotrás spolu s osadením 74 ks cyklosmerovníkov, 440 ks cyklosmeroviek, 157 obrázkových cyklotabuliek, 113 doplnkových tabuliek a 173 emblémových tabuliek. V prvej etape sa zamerali všetky cyklotrasy systémom GPS pre ich ďalšie spracovanie do máp a prípadné použitie v budúcnosti pre projekt navigácie a orientácie.

 

V druhej etape sa okrem osadenia infopanelov  podarilo uskutočniť aj údržbu cyklotrás vo vybraných úsekoch a  zrealizovať tlač cykloturistických máp určených na ďalšiu distribúciu a predaj nielen v regióne Malej Fatry.

 

Náš tip: Nenáročná cyklistika

Obľúbenou trasou či už pre rodiny s deťmi alebo rekreačných cyklistov je Kysucká cyklomagistrála, ktorej prevažná časť vedie po novovybudovanom cyklochodníku z Krásna nad Kysucou do Vychylovky. Popri tejto trase nájdete náučný chodník v Zborove nad Bystricou, unikátny Slovenský orloj v Starej Bystrici či Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici.

 

Náš tip: Za výhľadmi a adrenalínom

Okruh Terchová – Kysuce – Zázrivá, ktorého dĺžka je takmer 74 km a prevýšenie 1444 m, patrí obtiažnosťou medzi stredne ťažké trasy. Hoci sa trošku zapotíte, odmenou Vám budú jedinečné výhľady na Malú Fatru a Kysuce. Obdivovať možno architektúru miestnych obcí, kostol sv. Andreja Svorada a Beňadika v Radôstke či vyrezávaný betlehem v Terchovej.

 

Náš tip: Ku vode i k pamiatkam

Už sa nemusíte rozhodovať medzi pobytom pri vode a návštevou pamiatok. Okruh Vodné Dielo Žilina Vám umožní oboje.  Ľahká cyklotrasa s minimálnym prevýšením vhodná aj pre najmenších Vás zavedie okolo Vodného Diela až pod hrad Strečno alebo opačným smerom k hradnému parku Budatínskeho hradu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej