ONLINE MAGAZIN

10 tipov ako prekonať zimné blues

V spolupráci s poprednou britskou psychologičkou a expertom na duševné zdravie Mamtou Bhatiou, ktorá pre spoločnosť Logitech spracovala námet „Nepodľahnite zimnému blues a začnite rok s rozletom“, sme pre vás pripravili 10 tipov ako môžete prekonať zimný útlm.

Tip 1: Cvičenie

Počas zimných mesiacov je často ťažké udržať si motiváciu na cvičenie. Zo všetkého najradšej by sme zaspali zimným spánkom, ale… Aby ste zostali fit a zdravý aj počas dlhej zimy, prečo si nezacvičiť kľudne aj doma?

ozrite sa na rôzne druhy cvičení, ktorá môžete realizovať vo svojom domácom kráľovstve. Keď sa budete dívať na film, cvičte s činkami a robte sklápačky alebo sed-ľahy alebo môžete zdvíhať nohy. Prípadne si môžete kúpiť DVD s odporúčaniami pre domáci fitness, alebo využiť napr. Xbox 360 so senzorom Kinect a “zacvičiť si pri hraní”. Pokiaľ nechcete za techniku, či disky utrácať, nájdete mnoho skvelých návodov na cvičenie aj na Internete. Nech už si zvolíte akúkoľvek cestu, výsledkom bude prínosný pohyb, pri ktorom dochádza k tvorbe endorfínov (hovorí sa im aj „chemikálie šťastia“), vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie a budete vo forme. Keď telo vyplavuje „šťastné chemikálie“, prirodzenou cestou sa vyvolávajú príjemné pocity, zlepší sa vám nálada a budete mať viac energie. A keď máte energiu, váš metabolizmus sa tiež zrýchli, čo vám pomôže rýchlejšie tráviť jedlo a spáliť tuky, takže sa budete cítiť dobre a navyše budete skvelo vyzerať. S tým súvisí aj ďalšia vec – keď sa vyplavujú endorfíny, vaše duševné naladenie bude o poznanie pozitívnejšie – budete veci vidieť cez optimistické okuliare, takže budete mať viac motivácie a energie v živote.

 

Tip 2: Varenie

Po vianočných sviatkoch prichádza január a február, kedy si dávame predsavzatia, aby sme napravili to, čoho sa obvykle dopúšťame behom sviatkov v predchádzajúcom mesiaci. A čo tak naučiť sa niečo nové aj v kuchyni?

Opäť môžete nájsť na Internete niektoré skutočne výborné kurzy varenia, kde môžete sledovať návody a postupy a naučiť sa recepty na nové jedlá. Zimné mesiace môžete prijať ako príhodný čas, kedy sa môžete učiť variť jedlá z ingrediencií, ktoré sú práve v tejto dobe k dispozícii na trhu. Budete si tak lepšie užívať sezónne plody a jesť zeleninu vypestovanú prirodzene, bez použitia umelých hnojív alebo chemikálií. Zelenina vám počas zimy vám poskytne mnoho zdravých živín a vitamínov, ktoré iné ročné obdobia nenúkajú. Hovädzie dusené s koreňovou zeleninou, ako napríklad so zemiakmi a mrkvou, je pre toto ročné obdobie výbornou voľbou, podobne ako domáce pečené dobroty – napríklad koláče a jablkové záviny.

Pozvite svojich drahých a blízkych na party s večerou a nechajte ich ochutnať výsledky vášho kulinárskeho snaženia. Jednak si budete rozvíjať svoje kuchárske znalosti, ale najmä budete mať príležitosť byť opäť s priateľmi.

Kontakt s priateľmi a rodinou nám pomáha znižovať mieru stresu a úzkosti a zlepšovať celkovú úroveň energie a duševnej pohody. Keď si urobíte čas, ktorý investujete do svojich priateľov, posilnia sa aj vaše vzťahy a vy sa vo výsledku budete opäť cítiť skvele. Všetky ľudské bytosti majú vlastný spoločný rys – máme vrodenú potrebu byť videní, počúvaní a uznávaní. Keď sme spolu s priateľmi a rodinou, cítime spoločné prepojenie a vzájomne sa vnímame. To nám pomáha cítiť sa sami v sebe lepšie.

 

Tip 3: Spojenie s okolitým svetom

Počas zimných mesiacov, keď je človek zatvorený doma pred nepriazňou zimy, je až príliš ľahké uzavrieť sa do izolácie. Ale neschovávajte sa. Zostávajte v kontakte s okolitým svetom prostredníctvom možností, ktoré ponúkajú sociálne siete ako napríklad Twitter a Facebook. Chatujte s priateľmi pomocou videohovorov cez Skype alebo Logitech HD Vid a naplánujte si, že sa uvidíte – hneď ako budete mať v diári pred sebou plány, budete sa hneď cítiť lepšie. Mali by ste pri tom myslieť troche aj na pohodlie, napríklad používanie podložku pre notebooky Logitech Lapdesk, čo je praktická prenosná pomôcka, vďaka ktorej môžete ľahko a pohodlne používať notebook kdekoľvek doma – v kresle, na pohovke, v posteli…

 

Tip 4: Pravidlá relaxu

Keď sa noci predlžujú a nasledujú po nich chladné a ponuré rána, často sa poruší spánkový rytmus a vy sa potom behom dňa môžete cítiť unavený a ťažkopádny. Choďte spať a vstávajte každý deň stále v rovnakú dobu: lepšie si tak spánkový rytmus udržíte. Budete sa potom cítiť pokojne a uvoľnene a pocity úzkosti ustúpia. Keď vaše telo funguje v rámci pravidelného rytmu, budete výkonnejší, duševne čulejší a citovo vyrovnanejší. Navyše budete mať dosť energie na celý deň.

Na kvalitu vášho spánku má rovnako veľký vplyv kvalita a prostredie vašej spálne. Vytvorte si v spálni svoje útočisko – obklopte sa upokojujúcimi neutrálnymi farbami a zapáľte si sviečku – všetko je hneď útulnejšie. Na svojom notebooku si môžete púšťať upokojujúce videá a prezerať si zábery z morských pláží a západy slnka, pretože tie skutočne pomáhajú uvoľniť vašu myseľ. Pripojte k notebooku reproduktory, aby vás obklopil bohatý a lahodný zvuk, a pustite si príjemnú hudbu. Keď bude vašu myseľ zamestnávať menej rušivých podnetov, budete zaspávať rýchlejšie a spánok bude hlbší.

 

Tip 5: Urovnať financie

Začiatok roka je skvelý na utrasenie vašich finančných záležitostí. Využite tento čas pre ušetrenie nejakých peňazí, premyslite si rozpočet a možno si môžete aj zarobiť niečo navyše. Keď máte financie pod kontrolou, pocítite ľahkosť a úľavu. Než nosiť v hlave úzkostné myšlienky na nezaplatené účty a podobné nevybavené veci, zažeňte úzkosť tým, že si urobíte poriadok v neprehľadných myšlienkach na finančné veci a svoje financie si zorganizujete. Potlačte úzkostné myšlienky už v zárodku tým, že si urobíte čas a dáte si do poriadku osobné účty.

Premýšľajte o zriadení internetového bankovníctva, pretože vďaka nemu môžete mať o svojich peniazoch a výdajoch oveľa lepší prehľad a umožní vám okamžite vidieť, ako na tom so svojimi financiami ste – stačí kliknúť myšou. Skúste si navyše pustiť príjemnú alebo upokojujúcu hudbu, keď sa budete zaoberať finančnými vecami – tieto úlohy sa budú hneď zdať menej strašidelné.

 

Tip 6: Vaše prostredie

Urobte si čas sami na seba. Uniknite pred všetkým do svojej spálne alebo odpočívajte na pohovke. Rozmiestnite po byte prirodzené stimulátory nálady – kvetiny a lampičky s prirodzeným svetlom, aby ste sa cítili dobre aj počas chladných zimných večerov. Obklopte sa vecami, ktoré máte radi. To vám vždy pomôže zlepšiť si náladu.

Až príliš často žijeme chaoticky a máme jeden záväzok za druhým, a keď sa deň končí, cítime sa vyhoretí a unavení. To môže mať nepriaznivé účinky na naše celkové naladenie a duševnú aj telesnú pohodu. Ak si urobíte čas sami na seba a doprajete si plne zaslúžený čas, ktorý budete mať len pre sebe, obnovíte si energiu a môžete sa sústrediť na tu najdôležitejšiu osobu – na seba. Pomáha to zaostriť pozornosť a vnímať veci, ktoré sú pre vás dôležité, a súčasne môžete relaxovať a dobiť svoje batérie. Využije tento relaxačný čas k prečisteniu hlavy. Možno máte sny a túžby, ktoré ste vždy chceli naplniť – predstavujte si ich a premýšľajte, čo môžete urobiť, aby sa stali skutočnosťou.

 

Tip 7: Nový koníček

Nepremárnite večery pred televíziou– rozhodnite sa pre nejaké hobby, napríklad pletenie, šitie, maľovanie, niečo vytvárajte (napríklad narodeninové pozvánky) alebo dokonca môžete písať blogy. Písanie blogov je skvelý spôsob, ako si utriediť myšlienky, dostať zo seba pocity, a umožňuje vám zdieľať svoje názory s ľuďmi, ktorí ich budú chcieť čítať. V zime sa ľudia často cítia uväznení vo svojich domovoch – a blogovanie vám môže ponúknuť pocit voľnosti.

Pokiaľ vám blogovanie nesedí, prihláste sa na fóra o veciach, ktoré vás zaujímajú – je toľko diskusných fór o koníčkoch, kde môžete zdieľať skúsenosti, získavať znalosti a chatovať s podobne naladenými ľuďmi.

 

Tip 8: Nový rok, nová osobnosť

Popremýšľajte, čo chcete, aby sa vám v roku 2011 najviac vydarilo. Spíšte si bodový zoznam, ak chcete byť vnímaný, za čo by ste chceli cítiť uznanie a ocenenie, a potom si vyberte obrázky alebo fotografie, ktoré budú vyjadrovať presne, čo máte na mysli. Nech už vám pôjde o módny štýl, pôsobenie osobnosti alebo určitý prístup, pokiaľ máte zoznam s fotografiami, ľahšie si pripomeniete, čoho chcete dosiahnuť, a pri naplňovaní svojich túžob nezídete z cesty.

 

Tip 9: Budúcnosť

Vytvorte si plán, ako by ste si priali sami seba vidieť v decembri roku 2011, a potom si každý mesiac stanovujte postupné ciele, ktoré bude treba splniť, aby ste sa dostali bližšie ku konečnej podobe svojej predstavy.

Stanovte si cieľ a termín, čoho a kedy chcete dosiahnuť. Potom si mesiac za mesiacom naplánujte všetky činnosti, ktoré budete musieť podniknúť, aby ste sa dostali bližšie k svojej predstave. Napríklad – pokiaľ sa rozhodnete naučiť sa variť počas troch mesiacov, mohli by ste si naplánovať, že prvý mesiac budete navštevovať kurzy varenia, kúpite si pár kuchárskych kníh a vyhľadáte si recepty na Internete, druhý mesiac upečiete koláč pre priateľov a rodinu, vezmete jedlo, ktoré ste pripravili k niekomu na večierok, a tretí mesiac by ste mohli usporiadať party s večerou u seba doma, aby ste sa mohli pochváliť svojimi novými zručnosťami. A skôr, než sa nazdáte, si plníte svoje sny. Ďalším dobrým spôsobom, ako neopustiť cestu za svojím cieľom, je zveriť sa Internetu a vytvárať video blogy o svojich pokrokoch, ktoré môžete zdieľať so svojimi priateľmi. Môžete si skúsiť nainštalovať webovú kameru Logitech s plným HD rozlíšením – model C920 je skvelou voľbou pre záznam videoklipov, ktoré potom môžete ľahko posielať na Facebook a YouTube.

 

Top tip 10: Nebrániť sa zime

Zimné počasie môže byť nudné a fádne – ale to neznamená, že by ste taký mali byť aj vy. Keď zmeníte svoje vnímanie zimy, môžete tak ovplyvniť svoj celkový postoj. Keď začnete nachádzať krásy tohto ročného obdobia a radovať sa zo zimy, prirodzene sa z vás stane šťastnejší a pozitívnejší človek. Tento pocit vás premení a ľudia okolo vás sa s vami budí cítiť tiež príjemne.

Pokiaľ ide o fyzické zmeny, kľúčové je zimu prijať, skôr než sa jej brániť. Jedným zo spôsobov môžete obohatiť svoj štýl obliekania o doplnky v jasných farbách, napríklad o pestrú šatku. Pozrite sa na Internet a pozrite sa, čo sa v tomto ročnom období nosí. Mnoho portálov ponúka videozáznamy módnych prehliadok, takže môžete ľahko zistiť, aké sú aktuálne trendy a ako by podobné šaty mohli slušiť vám.

 

 

Mamta Bhatia

Mamta Bhatia vyštudovala Univerzitu v Birminghame ako BSc (bakalárka vied) v obore ľudskej psychológie a graduovala s titulom MSc (magistra vied) v psychológii na Univerzite v Nottinghame.

Medzi jej klientov patria spoločnosti Tesco, Royal Mail a Accenture a Mamta pracovala na mediálnych kampaniach na džús z granátového jablka firmy Rubicon (zameranej na pozitívne zdravotné účinky antioxidantov obsiahnutých v tomto ovocí) a dlhozrnnou ryžou (Basmati Rice), kde nahovorila sprievodný komentár.

 

Ďalšie kampane v médiách:

• Komentáre so zameraním na psychológii pre rôzne kanály BBC Radio: 5 Live, Talksport radio, BBC London, Northampton, Scotland a The Asian Network.

• Psychologické analýzy pre Daily Mirror, The Scotsman, The Daily Record, The Press Association, Bee Magazine.

 

Mamta Bhatia pracovala ako modelka pre časopis Gap a spoločnosť T-Mobile.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej