ONLINE MAGAZIN

Tri otázky pre Martina Grena

Martin Gren je spoluzakladateľom Axis Communications. Ako vizionár spoločnosti má veľmi významnú úlohu pri zavádzaní kľúčových produktov, napríklad aj prvej IP kamery na svete. V odborných kruhoch je často zrovnávaný s vizionármi ako Bill Gates alebo Steve Jobs.

 

Spoločnosť Axis Comunication, je dnes svetovým výrobcom IP kamier. Ako to ale celé začalo?

V 90. rokoch sme vyrábali tlačové servery a sieťové úložiská. Naším mottom bolo „Make your network smarter“ – urobte sieť inteligentnejšou – napríklad tým, že do nej pripojíte rôzne zariadenia. Keď som bol na pracovnej ceste v Japonsku, jeden z našich zákazníkov mi povedal: „Vy pripájate všetko k sieti a ja mám plný sklad nepredaných analógových kamier. Nedokázali by ste ich tiež pripojiť do siete?“ To sa mi zdalo ako dobrý nápad a pretože sme v Axise otvorení novým nápadom, pustili sme sa do toho. V tom čase pracoval aj náš kolega Carl Axel-Alm na podobnom koncepte, na zariadení pre videokonferencie cez rodiacu sa sieť internet. Keď som sa vrátil z Japonska a videl som jeho prototyp, zhodli sme sa na tom, že videokonferenčný systém nezodpovedá nášmu obchodnému modelu, pretože je určený priamo pre koncového používateľa, zatiaľ čo my vždy pracujeme s partnermi. Ale prečo nevyužiť túto technológiu pre vytvorenie sieťovej kamery? A tak sa zrodila prvá IP kamera.

Aké mala táto prvá IP kamera parametre? Dá sa to zrovnať s dnešnými kamerami?

Z dnešného pohľadu mala prvá IP kamera Axis Neteye 200 veľmi nízky výkon. V štandardnom rozlíšení dokázala urobiť iba jednu snímku za 17 sekúnd, čo predstavuje rýchlosť 3 obrázky za minútu! Dnes to znie naozaj hrozne, ale treba si uvedomiť, že to bolo v roku 1996, kedy internet fungoval cez modemy a telefónne linky. V tej dobe prenos jedného obrázku vo formáte VGA v skutočnosti naozaj trval tých 17 sekúnd. V tej dobe bol samozrejme celý trh postavený čisto na analógových kamerách, ale my sme videli nastupujúcu digitalizáciu v rôznych smeroch a povedali sme si, že raz k tomu aj tak príde a aj dohľadové kamery budú mať pripojenie k internetu. Tak sme zariskovali a zainvestovali sme naozaj veľa peňazí do vývoju vlastného čipu. Ten prišiel v roku 1999 a dokázal už zabezpečiť prenos 30 obrázkov za sekundu – video prenos v pravom zmysle slova. Tento procesor s názvom ARTPEC sa stal skutočným základom, na ktorom sme neskôr založili úplne nové portfólio spoločnosti Axis – sieťové kamery. Od tej doby sme nikdy neprestali byť ich najväčším svetovým výrobcom.

Neobávate sa trochu straty súkromia keď viete, že vás na každom kroku môže sledovať nejaká kamera?

Určite nie pretože viem, že na 99% videí, ktoré urobia kamery sa nikto nikdy nepozrie! Nemáme toľko času, aby sme sledovali všetko, čo zaznamenávajú kamery. Záznam sa väčšinou pozerá až keď sa niečo stane a navyše v prípade pouličných IP kamier so širokým záberom je možné napríklad pomocou softvéru zablokovať súkromné zóny, takže ich pri monitorovaní kamera ani obsluha „nevidia“. Pri inštalácii kamier je treba vždy nájsť kompromis medzi rešpektom k súkromiu a mierou bezpečnosti. Spoločnosť Axis Comunication pochádza zo Švédska, kde sú v tomto smere prísne zákony a na etiku podnikania kladieme značný dôraz.Pred každou významnejšou zákazkou sa schádza etická komisia, ktorá posudzuje, či použitie systému nebude zneužité proti ľudským právam. Som rád, keď sú naše kamery použité v súlade so svojím účelom a pomáhajú k tomu, aby bol svet bezpečnejší. Typickým príkladom sú športové štadióny.Jeden náš partner na Slovensku (spoločnosť Canex) napríklad vybavil futbalový štadión v Bratislave inteligentným kamerovým systémom pre skenovanie hľadiska. Systém krátko na to v praxi dokázal medzi stovkami ľudí presne identifikovať konkrétneho fanúšika, ktorý hodil na plochu dymovnicu. Takýchto inštalácií pribúda a poviem vám, že v budúcnosti bude naozaj ťažké byť chuligánom!

Ďakujeme za rozhovor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by vás zaujímať:

Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej
Architektúra Automobily Business Cestovanie Film Gastronómia Náš tip outdoor

Slovak Lines 5 2022

Najnovšie vydanie In Drive magazínu je opäť v distribúcii.  

Čítať ďalej
Business

Najdrahší diamant sveta za 73 miliónov euro našli v Botswane

Svet má nový rekord. Je ním impozantná „Ružová hviezda“ – 59,6 karátu vážiaca diamant, ktorý bol vydražený začiatkom roku 2017 v hongkonskej aukčnej sieni Sotheby’s. Za ružový exemplár pomenovaný Pink Star zaplatil jeho nový majiteľ cez 73 000 000 euro. Vojna diamantov Diamant Pink Star ukradol prvenstvo modrému diamantu Oppenheimer Blue, ktorý bol v máji […]

Čítať ďalej