ONLINE MAGAZIN

Nealko pivo si razí cestu vpred

Kto by si to ešte pred pár rokmi pomyslel. Podobný titulok by v nedávnej minulosti vyzeral skôr ako názov sci-fi článku o ďalekej budúcnosti. A pritom stačilo tak málo, zmena dopravného zákona, úprava zaužívaných návykov a nealko pivo sa vyhrieva na výslní záujmu médií a v neposlednom rade aj konzumentov.

Ale poďme po porade, aby sme sa trochu zorientovali:

Nebolo tomu tak však vždy.
V dobe svojho vzniku –  v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, bolo Pito / inač v dnešnej dobe úspešná značka/, prvé nealkoholické pivo u nás v Československu. Tento výrobok bol takým malým outsiderom medzi pivami.
A to nielen čo do objemu produkcie, ale aj čo do, ako by sa dnes povedalo –  imidžu.
Pito bolo nielen stredom posmešných poznámok kvôli svojej chuti, ale všeobecne kvôli prevládajúcemu názoru, že pivár jednoducho podobný nápoj do pusy nevezme. Pri predstave, že by ortodoxný pivár mal prehltnú čo len hlt nealko piva, sa radšej trikrát prežehnal a šupol si pred jazdou desinku a s nádejou, že nestretne zeleného s balónikom, vyrazil na cestu ohrozovať životy iných

Situácia sa však začala meniť po revolúcii. V tom období celková klíma v spoločnosti prehodnocovala prístup životu, aj v vrátane konzumácia nealkoholického piva. Trendy určujúce správnu životosprávu, možnosť cestovať, širšia škála výrobkov na trhu, to všetko so sebou prinieslo zmeny, ktoré sa premietli aj do prístupu Slovákov k pivu. Bolo to nielen objavovanie sveta piva pivných špeciálov, dovezených z  „pivovyspelých“ krajín ako je Belgicko či  Anglicko, ale hlavne  začali ľudia objavovať skryté chute a kvalitu nápojov práve v nealkoholických pivách.

Aká súčasná pozícia nealko piva na Slovensku a aký je v súčasnosti  trend ?

Podľa Jany Shepperd, prezidentky Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, je kľúčovým faktorom v náraste spotreby nealko piva meniaci sa životný štýl Slovákov a rastúci záujem o produkty z kvalitných prírodných surovín. „Nealkoholické pivo sa stáva čoraz obľúbenejšou alternatívou pre aktívnych ľudí, ktorí v meniacom sa životnom štýle vítajú nealkoholické verzie obľúbeného nápoja počas športovania, šoférovania, turistiky, či pri iných príležitostiach,“

Za každým kvalitným produktom sa skrýva silný príbeh

Ako by povedal klasik, uvariť nealkoholické pivo, ktoré si zachová všetky dôležité chute, vône, štruktúru – To je veľká vec !
A určite sa tento zázrak nestane z rána do večera – teda pokým si neprejdete rehoľou skúšania, kombinovania, omylov, výhier, prehier či pre investorov, dlhodobo zaparkovaných investícií do výskumu výroby nealko piva.

 

Pivovar Nilio prináša prvé izotonické nealkolické pivo na Slovensku

Päť mesiacov vývoja predchádzalo navareniu prvého izotonického nealkoholického piva na Slovensku. Podarilo sa to pivovaru Nilio z Liptovského Mikuláša. Jedinečná receptúra pív NILIO bola ďaľšie dva roky  pripravovaná sládkom Jurajom Vongrejom, ktorý svojím umením vycibril recepty plné chutí a výnimočných vôní.
Zámerom pivovaru je prinášať svojim zákazníkom zdraviu prospešné nealkoholické pivo, ktoré bude chuťou a vôňou blízke pivám alkoholickým a s každým dúškom prinášať zážitok či už pri pracovnom obede, posedení s priateľmi alebo po dobrom športovom výkone.

Juraj Vongrej, ktorý je technológom v pivovare Nilio,
študoval biotechnológiu na Slovenskej technickej univerzite.
Bývalý študent Fakulty chemickej a potravinárskej technológie tvrdí, že na prácu v pivovare
nebol pripravený a spočiatku mu radil skúsený výrobca piva Igor Richtárik, z pivovaru U Ábela.
Viac info tu: https://bit.ly/35afVnr

 

Nealko, ktoré chutí ako pivo

Nilio je pripravované veľmi podobným procesom ako alkoholické pivo, pričom zásadným rozdielom je použitie zmesi špeciálnych kvasiniek. Zmenou teploty, tlaku, pH a množstva cukrov dostávame kvasinky do stresových podmienok. Vďaka tomu prestanú produkovať alkohol a začnú produkovať glycerol vo väčšej miere ako je pre nich bežné. „Veľmi dlho sme boli zaseknutí na obsahu alkoholu 0,8 %, pričom najvyššia povolená hranica pre nealko pivo je 0,5 %. Nakoniec sa to napokon podarilo a dnes varíme pivá s obsahom 0,1 až 0,2 % alkoholu. Dosiahli sme cieľ, priniesť nealko, ktoré chutí ako pivo.

Výsledok výskumu: 

 

ZERO POWER

SVETLÉ NEALKOHOLICKÉ PIVO

HĽADANÍM ROVNOVÁHY MEDZI TEPLOTOU KVASENIA, KONCENTRÁCIOU CUKROV, VÝBEROM KVASNÍC A MALÝM TAJOMSTVOM RECEPTÚRY SA ZRODILO
SVETLÉ NEALKOHOLICKÉ PIVO ZERO POWER.
VO VÔNI AJ V CHUTI DOMINUJÚ CITRUSOVÉ TÓNY
Z AMERICKÝCH A NEMECKÝCH ODRÔD CHMEĽOV.

ZLOŽENIE: VODA, JAČMENNÝ SLAD, CHMEĽ, KVASINKY, KYSELINA CITRÓNOVÁ, KYSELINA MLIEČNA
OBSAH ALKOHOLU: MAX. 0,5% OBJEMOVÝCH.

 

BLACK HERO

TMAVÉ NEALKOHOLICKÉ PIVO

NEALKOHOLICKÉ TMAVÉ PIVO BLACK HERO
SVOJOU ČOKOLÁDOVO-PRAŽENOU ARÓMOU ŤAHÁ ZA NITKY CHUŤOVÝCH POHÁRIKOV, ABY MISKY VÁH VO SVETE NILIO BOLI STÁLE V POHYBE.
JEHO ARÓMA JE VÝSLEDKOM SPOJENIA HNEDÉHO, ČIERNEHO, ČOKOLÁDOVÉHO
A KARAMELOVÉHO SLADU A ŠPECIFICKÉHO SPÔSOBU KVASENIA.

ZLOŽENIE: VODA, JAČMENNÝ SLAD, CHMEĽ, KVASINKY, KYSELINA CITRÓNOVÁ, KYSELINA MLIEČNA
OBSAH ALKOHOLU: MAX. 0,5% OBJEMOVÝCH.

 

GREAT WARRIOR

IZOTONICKÁ VOĽBA KAŽDÉHO ŠPORTOVCA. SILU BOJOVNÍKA VO VÁS PREBUDÍ SVETLÉ NEALKOHOLICKÉ PIVO GREAT WARRIOR, V KTOROM NÁJDETE DOKONALÉ OSVIEŽENIE. SPOJENIE CHMEĽOV GALAXY A SIMCOE, S KOMBINÁCIOU TÓNOV MANGA A CITRÓNU, SPUSTÍ EXPLÓZIU CHUTÍ, KTORÚ ZAŽIJETE UŽ PRI PRVOM DÚŠKU.

ZLOŽENIE: VODA, JAČMENNÝ SLAD, CHMEĽ, KVASINKY, KYSELINA CITRÓNOVÁ, KYSELINA MLIEČNA, PRÍRODNÁ ARÓMA (MANGO), PRÍRODNÁ ARÓMA (CITRÓN). ODPORÚČANÁ TEPLOTA SKLADOVANIA 5-8 °C. NEFILTROVANÉ A PASTERIZOVANÉ. PRÍPADNÝ ZÁKAL NIE JE ZÁVADOU. SKLADOVAŤ V PRIESTOROCH BEZ SÁLAVÉHO TEPLA, SLNEČNÉHO ŽIARENIA A MRAZU.
OBSAH ALKOHOLU NAJVIAC: 0,5 % OBJEMOVÝCH. 330 ML

 

 

Vedeli ste že:

Pivovar NILIO obhájil svoje kvality svoje kvality a získal certifikáciu V-Label vo vegánskej kategórii ?

Kefír obsahuje viac alkoholu ako nealko pivo ?

38 percent obyvateľov Slovenska siahne aspoň raz mesačne po nealkoholickom pive ?

Srdcu prospieva pitie piva – nealkoholického ?

tu kúpite nealkoholické pivo Nilio

Pivo GREAT WARRIOR prospieva športovcom ?

 

 

 

 

Použité zdroje:
www.nilio.sk, www.pivo-pivo.cz

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej