ONLINE MAGAZIN

Lenka Filipová včera odštartovala turné Oppidum

Lenka Filipová včera v bratislavskom Istropolise odštartovala jarnú časť turné Oppidum, o týždeň pokračuje v Košiciach

Bratislavou sa včera niesli čarokrásne melódie dávnych keltských čias. Vo vypredanej veľkej sále Istropolisu Lenka Filipová odštartovala svoje turné Oppidum s celkom novým programom, počas ktorého si diváci mohli vypočuť najnovšie piesne z jej rovnomenného albumu Oppidum, ktorý vydala koncom minulého roka. Nechýbali ani najväčšie hity ako Zamilovaná, Věnování, Za všechno může čas, Prý se tomu říká láska a iné. Najbližšou zastávkou bude jej košický koncert v Spoločenskom Pavilóne, ktorý sa uskutoční už budúci týždeň v nedeľu.

Lenka Filipová otvorila svoj koncert tradičnou škótskou piesňou Bonny Portomore. Nasledovali ďalšie skladby z albumu Oppidum v rôznych jazykoch. Spievala v starom jazyku gaelic, írskom aj škótskom, v starej bretónčine, angličtine, ale aj češtine. Počas celého koncertu divákom rozprávala príbehy vzniku piesní, ktoré obohatila rôznymi historkami. Prítomných potešila aj najväčšími hitmi ako Zamilovaná, Prý se tomu říká láska, Věnování, ale aj titulnou skladbou k albumu Oppidum – Na cestě, ktorú jej otextoval talentovaný David Stypka. Na pódiu pôsobila veľmi pôvabne a divákov očarila nie len svojou uhrančivou interpretáciou. Počas dvojhodinového koncertu sa publikum nechalo unášať všadeprítomným nádychom tajomnej keltskej kultúry. Atmosféru umocnila nádherná projekcia, počas ktorej sa striedali obrazy prírody.

 

Kúzlo podmanivých keltských piesní a starej keltskej kultúry speváčke a gitaristke učarovalo ešte v roku 2004, kedy sa cez českého gitaristu Václava Veselého zoznámila so Seanom Barrym, britským virtuózom v hre na keltskú harfu. Keltské melódie, ktoré so Seanom objavovali v Škótsku, Írsku, či severnom Anglicku, Lenke natoľko ohúrili, že s hudobníkom spolupracuje už vyše 14 rokov. Sama interpretka vraví, že jej láska k prastarej keltskej hudbe nie je nijakým módnym výstrelkom. Je to pre ňu proste srdcová záležitosť. Seanova hra na harfu bola jednoducho bezchybná a jednoznačne patrila medzi najžiarivejšie okamihy večera.

 

Na koncerte bolo vidieť, že Lenka má v Bratislave početnú fanúšikovskú základňu. Nadšených divákov speváčka na záver potešila dvoma prídavkami v podobe hitov Za všechno může čas a Ať žije show. Publikum sa Lenke aj hudobníkom odvďačilo zaslúženým standing ovation.

 

„Bola som zvedavá, ako moji fanúšikovia prijmú sprievodné rozprávanie, projekcie, či komornejšiu atmosféru koncertu. S výsledkom som spokojná, pretože mám pocit, že sme to obe strany zvládli. Trochu mi chýbali moje klasické piesne, ale keďže toto turné je zamerané na predstavenie skladieb z albumu Oppidum, radšej sme sa rozhodli, že klasike sa budeme venovať opäť v ďalších projektoch. Som veľmi rada, že piesne z albumu Oppidum ľudia aj kritici takto prijali. Čo nás veľmi prekvapilo je, že kritici album dokonca označili ako štvrtý najlepší album za minulý rok,“ vyslovila nadšene Lenka Filipová po skončení bratislavského koncertu.

 

Piesne z albumu Oppidum a jej ďalšie hity si budete môcť vychutnať aj na ďalších piatich koncertoch. Najbližšie sa speváčka predstaví 10. marca v Košiciach. Ďalej sú naplánované koncerty v Brne (17. a 18. 3.), Ostrave (20. 3.) a turné vyvrcholí vo Veľkej sále pražskej Lucerny 25. 3. . Ani na týchto koncertoch nebudú chýbať hudobní hostia, vrátane fantastického virtuózneho hráča na keltskú harfu Seana Barryho. Vstupenky sú v predaji na Ticketportal.sk alebo Ticketportal.cz.

 

Lenka Filipová – Oppidum Tour

28. 2. Bratislava – Istropolis

10. 3. Košice – Spoločenský pavilón

17. 3. Brno – Sono centrum VYPREDANÉ

18. 3. Brno – Sono centrum

20. 3. Ostrava – Gong

25. 3. Praha – Lucerna

https://www.lenkafilipova.cz/

https://www.facebook.com/lenkafilipovaofficial/

 

Fotky z koncertu od Jána Zemiara:

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej