ONLINE MAGAZIN

Témou obľúbenej ENVIRO sekcie na festivale HORY A MESTO bude „zdravé a vedomé jedlo“

Už dvadsaťročný Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO sa viac ako polovicu svojej existencie venuje ENVIRO-témam. Festival sa profiluje ako environmentálne uvedomelý a snaží sa zodpovedne pristupovať k životnému prostrediu, ako aj k šíreniu osvety v tejto oblasti. Tohto roku sa v programe zameria na tému „zdravé a vedomé jedlo“, návštevníci sa o nej môžu dozvedieť viac prostredníctvom filmov, prednášok a diskusií. Jubilejný ročník  sa uskutoční od 27. do 31. marca 2019 v nákupnom centre Bory Mall a v kine CINEMAX BORY, v Bratislave.

Aj napriek tomu, že festival vznikol pôvodne ako lezecký a horský, my, jeho organizátori sme z roka na rok cítili väčšiu potrebu prinášať do programovej štruktúry témy týkajúce sa environmentálnych problémov. V roku 2007 sme do programu prvýkrát zaradili ENVIRO sekciu s filmami, prednáškami a následnými diskusiami, a odvtedy sa stala pevnou súčasťou festivalového programu,“ povedala manažérka a dramaturgička festivalu Natália Bokníková. Ekologický rozmer festivalu sa neodráža len v programovej ponuke, ale aj v prístupe členov štábu v rámci dennodennej prevádzky, v ktorej sa napríklad snažia uvedomelo pristupovať k odpadom, z používania vylúčili plastové fľaše či jednorázový plastový riad.

Sekcia ENVIRO sa tento rok venuje zdravému a vedomému jedlu. Uskutoční sa v sobotu 30. marca. Na programe sú štyri prezentácie, po ktorých bude čas na diskusie. Na tému „pôvod jedla, lokálnosť, sezónnosť, prístup farmárov k pestovaniu“ bude prednášať  Vladislav Šustr, majiteľ reštaurácie Lahodnosti v Poprade. Prezentáciu k etickému chovu kráv, spracovaniu mlieka a výrobe eko syrov predstaví Marián Šustr, tiež z Popradu. Priestor dostanú aj zakladatelia známej značky Dobrožrút, zero waste pekárne s bezobalovou predajňou s eko produktami v Bratislave. O zdravom stravovaní detí, osvete a kurzoch varenia pre deti bude hovoriť Katarína Medveďová-Ovečková, COOKUCKA.

Environmentálne uvedomelý pohľad je tiež jedným z kritérií pri dramaturgii celého festivalového programu, ktorý envirokontext zohľadňuje pri výbere filmov či prezentujúcich hostí, ako v hlavnom programe, tak i v sekcii Cestokluby KINO SVET. Jednou z dlhoročných priorít festivalu je podporiť a dať priestor „čistému cestovaniu“. „Ide o snahu dotknúť sa bezprostredne krajiny, s úctou a rešpektom precítiť tradičný spôsob života. Ak sa dá, čo najviac s využitím vlastných zdrojov, či už pri použití dopravného prostriedku  – bicykla, miestnej dopravy alebo prebývania v krajine,“ doplnila zostavovateľka sekcie Soňa Oravcová.

V roku 2007 – čo bol začiatok ENVIRO tematického rozmeru v profilovaní programu festivalu – usporiadali organizátori diskusiu na tému globálne otepľovanie a uviedli slovenskú premiéru filmu Nepohodlná pravda s Al Gorom. O rok na to to bola téma význam stromov pre životné prostredie, v roku 2009 prišiel na rad pojem „earthshipy“, čo sú energeticky 100% pasívne domy postavené z lokálnych surovín (ako hlina, kamene) z odpadu a recyklátov (ako pneumatiky, plechovky, a podobne). Ďalej sa jedna z najnovších sekcií sústredila na témy: EKOžitie – permakultúra a pasívne domy, (Ekologicky) zodpovedné cestovanie, Ekodomy, ekoarchitektúra a ekohospodárstvo. Za posledných päť rokov priniesli organizátori ďalšie témy: Elektromobilita, GMO, cirkulárna ekonomika – recyklácia, bezobalové eshopy, komunitné záhrady, ENVIRO národné parky a vlani sa leitmotívom stal minimalizmus – minimalistické bývanie; minimalistické varenie bez odpadu; turistika a cestovanie minimalisticky. Všetky témy predstavovali špičkoví odborníci zo Slovenska aj zo zahraničia, mnohé prednášky podporili aj filmové dokumenty, ktoré sa zameriavajú na dané problematiky vo svetovom meradle.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej