ONLINE MAGAZIN

Filmový uzel – miesto pre jedinečný umelecký rozvoj vašich detí

Jedinečná pozvánka a miesto pre rozvíjanie kreativity vaších detí

Zoberte svoje deti a poďte s nami do čarovného sveta animácie, filmu a umenia …možno vám doma vyrastajú noví tvoriví filmári a vy o tom ani neviete

Filmové ateliéry v Zlíne

Filmové ateliéry na Kudlove / miestna časť mesta Zlín/, boli pôvodne založené ako malé štúdio pre natáčanie reklamných filmov firmy Baťa. Postupne sa rozrástlo na významné štúdio, ktoré sa neskôr zásadne podieľalo na výrobe animovaných filmov, kde pôsobili významní režiséri ako Hermína Týrlová a Karel Zeman. Filmové ateliéry dodnes fungujú ako animačné štúdio a tiež ako sídlo filmovej školy.

Filmové ateliéry boli postavené firmou Baťa v roku 1935. V okolí ateliérov bola vybudovaná aj malá obytná kolónia pre zamestnancov, dnes zvaná Fabiánka (I – III). Lokalita U Majáku, patrila až do roku 1993 do katastra Breznice. Firma Baťa si nechala na kopci nad Bžeznicí, postaviť maják s rozhľadňou, s malou zoologická záhradou a tiež bytovku pre sociálne slabších občanov, ktorá slúži doteraz.
V r. 2008 bol objekt rekonštruovaný a rozšírený o kanceláriu miestnej časti a klub seniorov. Lokalita sa neustále rozrastá.

Filmový uzel Zlín.

Filmový uzel Zlín je jedinečné filmové, kultúrne, vzdelávacie a produkčné centrum, kde v minulosti pôsobilo a tvorili  Hermína Týrlová a Karel Zeman.

Filmový uzel exteriér

Toto centrum bolo otvorené na jeseň roku 2016 v areáli filmových ateliérov v Zlíne na Kudlov.
V dvoch zrekonštruovaných prepojených budovách a štyroch poschodiach o celkovej výmere 2.000 m2 čaká návštevníkov pôsobivá expozícia o histórii a osobnostiach filmových ateliérov, multifunkčná galéria pre umelecké výstavy a podujatia, niekoľko výtvarných animačných dielní pre workshopy animácie, kinosála, štýlová filmová kaviareň a tiež zábavné poschodie z názvom Tvorivý chlievik.
V ňom sa deti hravou formou zoznamujú so základmi animácie a dozvedia sa, ako sa hlavný hrdina príbehov O prasiatku –  Lojzík, dostane z knižnej predlohy až do nového seriálu, ktorý tvorí tím profesionálnych animátorov priamo v štúdiu na štvrtom poschodí.


Filmový uzel – Tvořivý chlívek

Filmový uzel,  je producentom nového českého animovaného seriálu O prasiatku Lojzík.
Centrom produkoval tento animovaný videoklip pre cimbalovou muziku Harafica a podieľal sa na vydaní knihy o Hermine Týrlové, je koproducentom českého filmu Úsmevy smutných mužov, na rôznych projektoch spolupracuje tiež so študentmi Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne a ďalšími školami.

Centrum Filmový uzel Zlín, je verejnosti otvorený po celý rok. Pravidelne tu prebiehajú workshopy animácie, exkurzie a komentované prehliadky pre školy a škôlky. Deti, dospelí i seniori tvoria, pod vedením lektorov, vlastnou krátke animované snímky.
Deti sa tiež zúčastňuje prímestských táborov a pravidelných kurzov animácie, počas ktorých si tiež zábery samy ozvučia a nadabují a následne ich v kinosále premietnu rodičom.

Filmový uzel: workshop

Súčasťou programovej ponuky počas roka sú aj rôzne kultúrne podujatia, besedy, vernisáže alebo hravá autorské čítanie pre deti.

Filmový uzel Zlín
areál filmových ateliérů
Filmová 689
760 01 Zlín
Telefon +420 720 97 97 60
E-mail: info@filmovyuzel.cz

Viac informácii nájdete na:

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej