ONLINE MAGAZIN

ZIMNÁ SEZÓNA NA HOREHRONÍ BUDE SVETOVÁ! 

Prvé snehové vločky už padli a my opäť vítame zimnú sezónu. Tohtoročná zima bude naozaj svetová a stane sa dejiskom medzinárodných podujatí na lyžiarskych svahoch ale aj mimo nich.

Už 30. novembra sme otvorili zimnú sezónu na južnej strane Chopku ako prví. Pri príležitosti 100. výročia Československa zaznela v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku Jasná Nízke Tatry slovenská a česká hymna v podaní Horehronských chlopov a detského speváckeho zboru Domino.

Na čo sa môžete tešiť v decembri
Prvá lyžovačka už v sobotu 1. decembra na zjazdovkách v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry. „Aj napriek nepriaznivému teplému počasiu sa podarilo zasnežiť a upraviť časť zjazdoviek a od 1. decembra budú môcť prví lyžiari a snowboardisti odštartovať sezónu. Intenzívnenaďalejzasnežujeme a predpokladáme na budúcivíkendotvoriť aj ďalšie zjazdovky ako Turistická na severe a na juhu cez Predné Dereše, Kosodrevinu do Krupovej.“ povedal Ing. Matej Hulej, riaditeľ strediska Jasná Nízke Tatry.

V obci Bystrá návštevníkov čaká nové informačno-turistické centrum TIC Horehronie v typickej drevenici, plnej regionálnych produktov, remeselných výrobkov, netradičných suvenírov, či mliečnych produktov a destilátov z Horehronia. ,,Počas celého decembrasi v TIC Horehronie na Bystrej budú môcť návštevníci otvoriť ručne robený adventný kalendár, v ktorom ich čakákaždý deň nové prekvapenie. Pri nákupe nad 20 Eur získajú originálny vianočný darček z Horehronia.“uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

V sobotu 22. decembra spolu oslávime druhé narodeniny najmladšej lanovky v Krupovej s netradičnou tortou a bubnovou šou na snehu. Sezóna 2019 bude jubilejná aj pre najstaršiu lanovku Von Roll na južnej strane Chopku. V múzeu priamo na svahu v časti Kosodrevina oslávi totiž 70 rokov od jej vzniku.

V areáli lyžiarskeho strediska Ski Centrum Mýto v stredu 26. decembra čaká návštevníkov Štefanská zábava alebo Krojovka na snehu. Ľudová hudba, tanečné vystúpenia, tradičné domáce špeciality a zábava s Vĺčkami na snehu.

 

Novo pokrstený amfiteáter na Bystrej zažiari a otvorí svoje brány v piatok 28. decembra pre prvé Horehronské remeselné trhy, kde budú pripravené regionálne pulty a bohatý program. Vianočnú atmosféru neodmysliteľne doplní aj chutný teplý punč a iné špeciality. „Tešiť sa môžete na remeselný trh s prezentáciou lokálnych výrobcov, animácie pre deti i dospelých, súťaž o automobil na víkend, tvorivé dielne, ľadový bar, zimnú záhradu s ochutnávkou čajov, či dobroty z farmy Hiadlovských. Pripravený je aj bohatý hudobno-tanečný program. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia FS Kýčera, Malá Kýčera, vystúpenie Martina Vetráka a ďalšie. Bodku za remeselnými trhmi spraví veľkolepý ohňostroj.“ uviedla Bc. Zuzana Tesáková destinačná koordinátorka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Nasledujúcu sobotu 29. decembrabude horúco v areáli lyžiarskeho strediska Ski Resort Tále. Happy Ski Day prináša kopec zábavy pre malých i veľkých. Ľudová hudba Veselí chlapci, animátori, súťaže, detské kino, či sladké palacinky a grilované špeciality.Výborná zábava vyvrcholí večer koncertom skupiny Tip Top Band v reštaurácii Stodola. Aj túto sezónu si lyžiari, snowboardisti, ale aj návštevníci bez lyží prídu na svoje. Lyžiarske strediská si pripravili veľmi zaujímavé podujatia, ktoré počas celej zimy budú spestrovať dni na svahoch. Veríme, že tento rok bude snehová nádielka výdatná, a teší nás, že už počas týchto dní sme pocítili poriadne mrazy a vďaka našej technike, sme tak mohli začať snežiť aj v Ski Resorte Tále.“ uviedol Ing. Ľuboš Ďurinďák, predseda predstavenstva OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Január bude svetový v Osrblí
Posledný januárový týždeň biatlonový areál Osrblie privíta najlepších pretekárov z celého sveta na Majstrovstvách sveta juniorov a mládeže v biatlone. Všetko vypukne v sobotu 26. januára otváracím ceremoniálom na námestí v Brezne. Prvý pretekár vybehne na trať v nedeľu o 10:00. Počas celého týždňa bude pre všetkých športových nadšencov pripravená aj fan zóna kde nájdu rôzne možnosti zábavy. „Sme nesmierne radi, že v biatlonovom areáli Osrblie budeme môcť privítať podujatie svetového formátu. Biatlon je v posledných rokoch medzi Slovákmi veľmi obľúbeným zimným športom aj vďaka úspechom našich slovenských biatlonistov. Veľká vďaka patrí aj ambasádorom tohto podujatia, ktorými sú tie najznámejšie mená tohto športu Anastasia Kuzminová a Pavol Hurajt.“ uviedla Mgr. Petra Šuhajdová, špecialista na cestovný ruch Rozvojovej agentúry BBSK.

Február v znamení zábavy na Chopku
Február odštartujte hudobno-tanečná party Ratrak Stage. V sobotu 2. februára prvý krát na južnej strane Chopku bude znieť hudba na všetky smery, party pod holým nebom počas celého dňa naštartuje všetkých lyžiarov aj nelyžiarov. Zvučné mená, horúce drinky a výborná zábava poteší športovcov neskôr aj 23. marca.

To ale nie je všetko, zahraničných pretekárov privítame na Chopku22. a 23. februára na medzinárodných krnačkových pretekoch. Na adrenalínovej trati južných svahov Nízkych Tatier si zmerajú sily krnačkari z viac ako 5 krajín Európy. Podujatie odštartuje veľkolepé otvorenie v tradičnom duchu priamo na námestí v kráľovskom meste Brezno.

Extra tipy na zimu
Počas zimnej sezóny bude pre lyžiarov, snowboardistov, bežkárov, skialpinistov, či turistov bude aj tento rok k dispozícii skibus zadarmo s Horehronie card. „Skibus bude jazdiť podľa platného grafikonu denne počas zimných a jarných prázdnin a ďalej počas víkendov celú zimu. Spájať bude tri lyžiarske strediská (Jasná Nízke Tatry, Tále Ski Resort a Mýto Ski Centrum) s mestom Breznom, Bystrou, Mýtom pod Ďumbierom a bežeckými traťami z Pohanského na horskú Dedečkovu chatu, či Čertovicu“ uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Pre milovníkov vlakov a hviezd prinášame novinku. Vypravíme zimný expres Astrovlak. Smerovať bude z hlavnej stanice v Čiernom Balogu do útrob Lesníckeho skanzenu, kde budú mať návštevníci možnosť pozorovať hviezdy pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici. „Pre veľký úspech letného Astrovlaku sme sa rozhodli vypraviť aj jeho zimného kolegu. Počas zimy sa vláčik vydá do Lesníckeho skanzenuv troch termínoch 20. februára, 27. februára a 6. marca 2019. V horárni sa návštevníci ohrejú a zasvätia do tajov astronómie a vonku naučia pozorovať oblohu pravými ďalekohľadmi.“ dodala Mgr. Kristína Šajgalíková, marketing manager OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej