ONLINE MAGAZIN

PRVENSTVO, JEDINEČNOSŤ A AUTENTICKOSŤ BRNENSKÝCH VIANOC

Brno bolo prvým mestom v Českej republike, na ktorého námestí sa objavil vianočný strom. Bolo to pred 94 rokmi a rovnako ako vtedy, aj tento rok strom privezie konský záprah. Ako prvé mesto v Českej republike tiež pred 3 rokmi zaviedlo na celej ploche adventných trhov systém vratných obalov, z ktorých si môžete iba v Brne vychutnávať špeciálny Turbomošt.

Náměstí Svobody 2016 (c) TIC BRNO Michal Růžička

Prvenstvo

Je to práve Brno, ktoré dalo námestiam v Českej republike tradíciu vianočných stromčekov. Založil ju totiž pred viac ako deväťdesiatimi rokmi spisovateľ a novinár Rudolf Těsnohlídek, vďaka ktorému sa na brnianskom námestí Slobody rozžiaril v roku 1924 vôbec prvý vianočný strom v Česku. Brno má prvenstvo ešte v jednom. Pred 3 rokmi, ako prvé mesto v Českej republike, zaviedlo plošne systém vratných obalov na všetkých adventných trhoch v centre mesta.


Strom, foto: Karel Rakovský

Jedinečnosť

Tak ako sa do Viedne jazdí na punč, do Brna sa jazdí na Turbomošt. Prvýkrát bol predstavený v roku 2009 a odvtedy sa stal obľúbeným vianočným nápojom miestnych i turistov. Ide o stopercentný jablkový mušt doplnený pravou jablkovicou a špeciálnou zmesou korenia. Brněnské Vánoce by tiež neboli kompletné, ak by nepredstavili novú kolekciu suvenírov a originálnych hrnčekov. V minulých rokoch sa na nich podieľali také mená, ako je Petr Kvíčala či Vendula Chalánková. Koniec koncov, systém vratných obalov a ekologický prístup razia už nejeden rok. Len vlani sa vďaka vratným téglikom, ktoré sú zároveň aj pekným suvenírom na pamiatku, ušetrilo 190 tisíc litrov odpadu. A do tretice? Jedinečné sú tiež každodenné živé produkcie na centrálnom námestí, lebo mesto Brno sa ako jediné mesto v Českej republike pýši titulom Kreatívne mesto hudby UNESCO.

Vratné obaly 2017 (c) TIC BRNO Michal Růžička

Autentickosť

Priateľská atmosféra moravskej metropoly a jej obyvateľov spolu s ochutnávkou tej najlepšej gastronómie z Brna a okolia, dávajú Brnianskym Vianociam autentický ráz, ktorý ocenia turisti i gurmáni. „Pre tých, ktorí budú chcieť mesto lepšie spoznať alebo si ho užiť počas sviatkov inak, sme pripravili špeciálne adventné prechádzky i prechádzky mestom,“ pozýva Jana Janulíková, riaditeľka TIC BRNO, ktoré za týmto podujatím stojí. „Obľúbenou a už samozrejmou atrakciou bude tiež špeciálna edícia vianočných guličiek. Počas adventných trhov budú vypadávať z nášho presláveného časostroja, „dodáva. Chýbať nebudú December Design Days s originálnymi darčekmi od našich známych dizajnérov a nebude chýbať pomoc pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Bez tejto pomoci by zvlášť Brněnské Vánoce neboli Vianocami, lebo tak sa to v Brne pred 94 rokmi začalo. Zbierkou, ktorou sa Rudolf Těsnohlídek inšpiroval v Dánsku, kde osvetlený strom na hlavnom námestí v Kodani niesol motto: „Všetci všetkým“. Pod stromom povyberané peniaze boli rozdelené charitatívnym organizáciám a táto tradícia zostala zachovaná aj v Brne.

Gurmánské Vánoce 2017 (c) TIC BRNO Michal Růžička

Príchod stromu a rozsvietenie

Všetko sa odštartuje v piatok 23. novembra slávnostným rozsvietením vianočného stromu na námestí Slobody. Ten sa pravidelne vozí z bíloveckého polesia a tento rok ho privezú konské záprahy tak, ako tomu bolo pred 94 rokmi. Rozsvietenie stromu bude sprevádzať svetelná show, hudobné vystúpenia a videomapping. Týmto okamihom, ktorý okrem modernej zábavy priamo odkazuje k tradícii charitatívnej finančnej zbierky Rudolfa Těsnohlídka, sa začnú viac ako mesiac trvajúce adventné a vianočné trhy. „Ak chcete byť pri tom, keď konské záprahy privezú na námestie vianočný strom, potom si v kalendári zakrúžkujte termín 17. novembra. V tento deň totiž strom do Brna dorazí a budeme ho stavať, „pozýva na preview Brněnských Vánoc Jana Janulíková. „Na nespočetné želania návštevníkov  tento rok predlžujeme toto výnimočné podujatie až do 28. decembra,“ upresňuje Jana Janulíková dôležitú zmenu oproti minulému roku.

Vánoční šalina 2016 (c) TIC BRNO Michal Růžička

Dynamika i pokoj

Brněnské Vánoce 2018 návštevníkov privítajú na námestí Slobody aj na Dominikánskom námestí, ale adventnými trhmi ožije tiež Moravské námestie či Zelný trh. Atmosféru centrálneho brnianskeho námestia Slobody si užijú predovšetkým tí, ktorí sa radi bavia spoločne so stovkami ďalších ľudí, radi sa zoznamujú a ocenia ruch centra mesta. Originálne drinky tu budú k dispozícii nielen v stánkoch, ale aj v bielej kupole Zimného baru, a to všetko za sprievodu živej hudby.
Naopak intímnejšiu atmosféru ponúknu Gurmánske Vianoce na Dominikánskom námestí. Tie vyhľadávajú predovšetkým rodiny s deťmi či priaznivci dobrého jedla. Oko poteší drevený betlehem v životnej veľkosti pred slávnostne osvietenou budovou Novej radnice, chuťové poháriky pohladí lokálna aj svetová kuchyňa.

Príďte si užiť vianočný čas do mesta, ktoré dalo českým námestiam tradíciu vianočných stromov. Brněnské Vánoce 23. 11. – 28. 12. 2018, otváracia doba stánkov 9.00-21.45

 

 

Fotografia na titulke: Strom 2016 (c) TIC BRNO Michal Růžička

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej