ONLINE MAGAZIN

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GPR-B1000

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GPR-B1000 – GPS NAVIGÁTOR, KTORÝ SI VYSTAČÍ SO SOLÁRNYM NAPÁJANÍM

Je Casio viac hodinárska alebo technologická spoločnosť? K položeniu tejto otázky nás priviedlo zistenie, že japonská značka už druhý (alebo dokonca tretí) rok po sebe nepredstavila svoj top produkt na hodinárskej výstave Baselworld, ale na čisto technologickej akcii CES v Las Vegas. Po smart modeloch WSD-F10 a WSD-F20, ktoré na veľtrhu spotrebnej elektroniky žiarili predvlani, respektíve vlani, sa Casio na tlačovke konanej v rámci CES-u blyslo dvomi variantmi outdoorového špeciálu G-Shock Rangeman GPR-B1000, ktorý ako vôbec prvý dokáže utiahnuť GPS navigáciu – známeho žrúta energie pomocou solárneho napájania.

Novinka s očakávanou dostupnosťou v priebehu apríla až mája tohto roka (pokiaľ sa Casio nezasekne s výrobou) bola vydaná pri príležitosti 35. výročia série G-Shock ako technologicky nadupaný nasledovník jedného z najúspešnejších modelov Rangeman GW-9400. Ten, kto má s týmito hodinkami osobnú skúsenosť, si v tejto chvíli určite povedal, že nový model má čo robiť, aby sa so svojím predchodcom mohol porovnávať. Treba si však uvedomiť, že doba ide dopredu a s ňou aj schopnosti hodiniek. Rangeman GPR-B1000 sú aj preto niekde úplne inde. Ako sme už predznačili, sú to svetovo prvé solárne napájané hodinky s GPS navigáciou, ktorej výdatne sekunduje senzorový trojzáprah zložený z výškomera/barometra, teplomera a kompasu. Aby toho nebolo málo, medzi pokročilými funkciami sa nachádza tiež nízkoenergetické bluetoothové pripojenie k smartfónu.

Všetko to znie úžasne, skoro až sci-fi, no ak sa máme baviť o modeloch G-Shock, ktoré sú stále v prvom rade výkvetom v kategórii odolných hodiniek, považujeme za fér, ak pred detailným opisom moderných vymožeností, pre ktoré sa Casio udomácnilo nielen na výstave CES, stratíme pár slov o ich fyzických parametroch a vlastnostiach – aj v tejto oblasti sa totiž udiali celkom zaujímavé zmeny.

Keď sa na hodinky Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 pozrieme skrz čísla, zistíme, že sú skutočne veľké. Rozmery 60,3 × 57,7 × 20,2 mm majú ďaleko od toho, čo označujeme ako hodinky na bežné nosenie. Ani váha nie je najnižšia. Približne 142 gramov je viac než dosť. Ak si však uvedomíte, že puzdro kombinujúce oceľ a overenú polyuretánovú živicu má ochrániť svoj drahocenný obsah, ktorý za istých okolností môže zachraňovať životy, pred tlakom vody do úrovne 200M/20ATM, prachom, blatom, nárazmi a nízkymi teplotami, dovolíme si tvrdiť, že by ste mu ešte nejaký ten milimeter a gram navyše radi tolerovali.

Keďže novinka umožňuje bezdrôtové nabíjanie pomocou dodávanej základňovej stanice, bežne používané oceľové viečko, ktoré by bránilo prestupu elektromagnetických pulzov, bolo nahradené keramickým. Casio uvádza, že 2 mm hrubý keramický plát má rovnakú odolnosť voči nárazom ako oceľ a zároveň umožňuje lepší príjem signálu GPS.

Ako je pri vyšších modeloch G-Shock zvykom, odolnosť konštrukcie nezačína a nekončí pri púzdre. Náročným situáciám je prispôsobený tiež remienok a myslelo sa aj na LCD displej. Živicový remienok je kvôli zvýšeniu trvanlivosti zosilnený uhlíkovými vláknami, ktoré by sa mali priaznivo podpísať najmä pod odolnosť v ťahu. Displej použitý v novinke GPR-B1000 je inverzný, plne grafický (prvýkrát v sérii G-Shock!) a dostatočne kontrastný za rôznych svetelných podmienok. Casio zapracovalo na tradičnej slabosti panelov z tekutých kryštálov – pomalšiemu prekresľovaniu pri nízkych teplotách. Displej by tak mal spoľahlivo zobrazovať údaje až do -20 °C. Samozrejmosťou je jeho krytie zafírovým sklíčkom.

Teraz, keď sme sa prelúskali cez exteriér hodiniek, poďme si posvietiť na ich najväčšiu zbraň: GPS navigáciu, ktorej chod by mal byť schopný zabezpečiť solárny (fotovoltický) článok. Aby sme veci spresnili, Rangeman GPR-B1000 na rozdiel od iných modelov G-Shock nevyužívajú vstavený GPS čip s frekvenciou 1575,42 MHz iba ako prostredníka pri bezdrôtovej synchronizácii času, ale aj na skutočné navigovanie. Ešte lepšie však znie, že navigovanie nie je obmedzené výdržou integrovaného akumulátora, ako je tomu u konkurencie. Casio uvádza, že ak lítium-iónový akumulátor počas túry vyčerpáte GPS navigovaním a poruke nemáte nabitú powerbanku, môžete hodinky nechať dobiť na slnku. Pochopiteľne, tvrdenia výrobcu sme zatiaľ nemohli overiť, no ak bude pravda, že nabíjanie svetlom za jasného slnečného dňa v dĺžke piatich hodín postačí na 33-hodinové navigovanie (alebo jednohodinové núdzové nabite na štyri hodiny navigovania), potom sa turisti a všetci vyznávači outdoorových aktivít majú na čo tešiť. Azda nemusíme ani dodávať, že prevádzku hodiniek bez zapnutého GPS režimu utiahne solárny článok bez toho, aby bol cielene vystavovaný svetelným lúčom.

Podobne ako minuloročný synchronizačný preborník Gravitymaster GPW-2000, aj GPR-B1000 vedia spárovať polohu hodiniek s aktuálnym časom, no zatiaľ ako jediné G-Shocky dokážu tieto údaje preniesť do mapy. Používateľ si môže ručne definovať až 60 traťových bodov s informáciami o čase, dátume, nadmorskej výške, zemepisnej šírke/dĺžke a tlaku. Hodinky následne budú sledovať polohu a trasu v reálnom čase. Jedným z najdôležitejších spôsobov používania tejto funkcie je minimalizovanie rizika zídenia z trasy cestou späť do východiskového bodu (tzv. Backtrack).

V pamäti hodiniek je možné uschovať záznamy o dvoch desiatkach prejdených trás a ďalšie detailné údaje vrátane 2D a 3D náhľadu mapy je možné zobrazovať v aplikácii G-Shock Connected na pripojenom smartfóne. Pre ľudí so záľubou vo fotení je pripravená možnosť priraďovať fotografie k zaznamenaným miestam.lúčom.

Ak by to niekoho po prečítaní predošlých riadkov ešte zaujímalo, Rangeman GPR-B1000 obsahuje aj funkcie svetového času v 39 mestách, sekundové stopky s kapacitou merania 999:59’59’’, 24-hodinový časovač, štyri budíky, z toho jeden z režimom opakovaného budenia a v ponuke je aj grafické znázornenie prílivu a odlivu, mesačných fáz a časov východu a západu slnka.

Obe verzie modelu Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000, a to čierna GPR-B1000-1 a vojensky zelená GPR-B1000-1B, by sa mali predávať za zhruba 790 eur.

 

Zdroj informácií a fotograií:

Casio
a

Zoznam autorizovaných predajcov, nájdete tu: www.casio-watch.sk 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej