ONLINE MAGAZIN

Prvá televízia pre mamičky novorodencov na Slovensku

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky ako prvá na Slovensku umožňuje video spojenie medzi deťmi v inkubátore a ich najbližšími príbuznými. Nad inkubátormi tunajšieho perinatologického centra boli umiestnené špeciálne kamery pripojené k internetu a mamičky, ako aj ďalší členovia rodiny, môžu teraz svoje deti sledovať v priamom prenose – priamo na svojom počítači, mobile, či tablete. Za týmto unikátnym projektom stojí občianske združenie MALÍČEK, ktoré sa venuje predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Každoročne sa na Slovensku narodí približne 55 000 detí. Až desatina z nich je narodených predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotnosti. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Predčasný pôrod alebo ochorenie bábätka je pre rodinu veľkou traumou. Výskumy ukazujú, že kľúčovú úlohu vo vývoji novorodenca hrá emočná väzba – vzťah medzi matkou a dieťaťom. Tento „hlad po láske“ sa u novorodenca prirovnáva ku skutočnému hladu. Ak je však dieťa nedonosené, či nebodaj choré a musí byť v inkubátore, každodenný kontakt medzi ním a matkou je obmedzený. Týka sa to aj rodiny, ktorá často nemá vôbec prístup k dieťaťu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Vysnívaný príchod dieťatka na svet, ktoré je ihneď po narodení namiesto maminho náručia prevezené na Jednotku intenzívnej starostlivosti, do opatery prístrojov a zdravotníckeho personálu, sprevádza obrovský strach,“ vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia MALÍČEK. „Mamička navštevuje prvých pár dní po pôrode počas hospitalizácie svoje dieťatko kedykoľvek. Ale po prepustení z nemocnice domov musí dochádzať za svojím bábätkom často aj niekoľko desiatok kilometrov. Trvá aj niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, kým sa dieťa dostane domov a môže byť so svojou rodinou. Mysleli sme aj na mamy, ktoré ich vážny zdravotný problém izoluje od bábätka, preto je prínosné, aby s ním mohli ostať aspoň vo vizuálnom kontakte,“ dodáva Ľ. Kaiserová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky má na svojich inkubátoroch nainštalovaných 11 miniatúrnych vysoko citlivých IP kamier AXIS, ktoré umožňujú cez internet prenášať živý pohľad na dieťa. IP kamery nad inkubátormi nie sú raritou v krajinách ako USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, či Španielsko. Možnosť byť so svojim dieťatkom online majú už viac ako 3 roky aj rodičia v susednej Českej republike.

Ako prebieha priamy prenos z inkubátora

O technické riešenie sa postarala spoločnosť NetRex, ktorá práve má veľmi bohaté skúsenosti z inštalácií podobného riešenia v susednej ČR. „Vždy máme radosť, keď naše produkty a služby poslúžia dobrému účelu, o to viac, keď ide o prepojenie rodičov a malých detí,“ povedal David Capoušek, riaditeľ spoločnosti NetRex.

Pri práci na projekte použili malé sieťové kamery s jednotkou AXIS F34, ktoré sú uchytené na špeciálnych konzolách nad vrchným sklom inkubátorov. Kľúčová je nízka hmotnosť kamery a možnosť ľahko ju odkloniť, keď je potreba s inkubátorom manipulovať. Dieťa je v priamom prenose dobre vidieť aj v sťažených svetelných podmienkach, čo je kľúčové, pretože na oddelení sa cielene udržuje tlmené osvetlenie. Každý z inkubátorov je z dôvodu ochrany súkromia v systéme vedený ako samostatný „videokanál“ a prístup je chránený unikátnym heslom, ktoré sa vygeneruje osobitne pre každú mamičku. Pre začatie vysielania je potrebné iba dohovoriť sa so zdravotníckym personálom. Potom už môže mamička a celá rodina pokojne sledovať svoje dieťa na mobile, tablete, alebo počítači.

O „inkubátorovú televíziu“ majú záujem aj ďalšie zdravotné zariadenia

Priamy prenos z inkubátorov sa v Nových Zámkoch veľmi osvedčil, čo dokazujú aj výpovede rodičov, ktorí aktívne využili túto „inkubátorovú televíziu“.

„Matky a ďalší príbuzní veľmi oceňujú, že môžu sledovať vývoj dieťaťa každý deň na vlastné oči a ich vzájomná väzba sa tak posilňuje,“ povedala prednostka a primárka perinatologického oddelenia v Nových Zámkoch MUDr. Klaudia Demová, PhD.

Pozitívna reakcia sa rýchlo šíri a o službu už prejavilo záujem niekoľko ďalších nemocníc a pôrodníc. Zdá sa, že úroveň starostlivosti o novorodenca a matky na Slovensku opäť postúpila o malý krôčik.

(C) foto: Stanislav Szenczi

Mohlo by vás zaujímať:

Film Náš tip Novinky Umenie a kultúra

Bedári, oceňovaná seriálová adaptácia prichádza na slovenské obrazovky!  

Pripravte sa na to, že vás strhne nadčasové majstrovské dielo. Strhujúca adaptácia literárnej klasiky 19. storočia Victora Huga „Les Misérable“ od scenáristu Andrewa Daviesa, držiteľa ceny Bafta, bude mať svoju veľkú premiéru na televíznej stanici Epic Drama 21. decembra o 21:00. Pozoruhodná šesťdielna dráma rozpráva príbeh Jeana Valjeana, bývalého trestanca, ktorý nedokáže uniknúť tieňu svojej […]

Čítať ďalej
Health Tlačová správa Zdravie

Nadácia MiddleCap Help a sieť očných optík FOKUS štartujú charitatívny projekt FOKUS pre seniorov

Sieť očných optík FOKUS v spolupráci s nadáciou MiddleCap Help štartujú projekt so zameraním na zlepšenie zraku pre seniorov. Cieľom projektu s názvom FOKUS pre seniorov je priniesť lepší a jasnejší zrak do života seniorov, ktorí si zaslúžia žiť s väčším komfortom a dôstojnosťou v domovoch pre seniorov po celom Slovensku. V rámci pilotného dielu […]

Čítať ďalej
Cestovanie Novinky outdoor Príroda Radíme Vám Šport

Après-ski na korutánsky spôsob

Keď do Korutánska zavíta noc, prebúdza sa svet plný nezabudnuteľných zážitkov. Pod jagavou hviezdnou oblohou a za romantického svitu mesiaca môžu malí aj veľkí návštevníci zažiť chvíle, ktoré oslovia všetky zmysly a navždy sa zapíšu do ich pamäte. V nočnom tichu príroda ukazuje svoju ešte fascinujúcejšiu stránku: Hviezdy na oblohe žiaria ešte jasnejšie, sneh sa trbliece ešte tajuplnejšie a čistý, chladný vzduch ešte intenzívnejšie […]

Čítať ďalej