ONLINE MAGAZIN

NESTVILLE PARK

V jednom z najkrajších kútov severného Slovenska, v údolí Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Levočskej vrchoviny, vyrástla v roku 2012 expozícia liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel – Nestville Park. Nachádza sa len 5 km západne od Starej Ľubovne, v bývalom najmenšom meste Uhorska, v dedinke Hniezdne. Táto expozícia ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť spoznať na jednom mieste históriu a vznik severného Spiša ako aj reálny život a výnimočnú zručnosť ľudí žijúcich na tomto území. Jedným z rozhodujúcich dôvodov vzniku myšlienky vybudovať túto turistickú atrakciu bol dôležitý objav najstaršieho zachovaného liehovaru na Slovensku postaveného už v polovici 18. storočia.

 

 

Expozícia Nestville Park pozostáva z troch častí:

  1. Historickej, kde návštevníci uvidia ukážky ľudových remesiel súvisiacich s liehovarníctvom ako kováčstvo či debnárstvo.
  2. Modernej, ktorá predstavuje jednu z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe.
  3. Tradičnej, ktorou je Rezbárska sála s obrovským vyrezávaným obrazom a sklady zrenia whisky. Práve v tejto časti expozície sa degustuje prvá slovenská Nestville whisky. V rámci riadenej degustácie ponúkame návštevníkom aj programy ako Rozšírená degustácia a Whisky Tour v kombinácií s programami, ktoré pohladia chuťové poháriky ako Tradičné minichute či Obed/večera v Nestville Parku.

 

 

Nestville whisky je prvá slovenská whisky, zrodená v unikátnej oblasti, ktorá poskytuje suroviny výnimočnej kvality a čistoty. Voda, ktorá sa používa v celom výrobnom procese, preteká dlhou cestou z Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny a dodáva whisky pevnosť, ostrosť, nezameniteľnú chuť a originalitu.

Základom výnimočnej chuti trojročnej blendovanej whisky je starostlivo pripravená zmes obilnej a sladovej whisky. Prvou zložkou je obilná whisky, ktorá v sebe ukrýva 12 % sladu, 48 % kukurice a 40 % tritikale. Druhou zložkou je sladová whisky, ktorá je vyrobená zo 100 % jačmenného sladu. Pre dosiahnutie dokonalej harmónie chutí sa zmieša 90 % obilnej whisky s 10 % sladovej whisky a vznikne Nestville whisky blended.

Whisky destilát sa vyrába v sedem kolónovom  destilačnom zariadení, ktoré zaručuje vysoký stupeň kvality a čistoty destilátu. Výsledný destilát obsahuje okolo 90 % alkoholu a pred plnením do sudov sa riedi pramenitou vodou na 65 %. Najväčšia premena whisky prebieha počas zrenia v sudoch, kde whisky naberá väčšinu aromatických a chuťových vlastností. Na zrenie whisky sa využívajú sudy z amerického bieleho duba a časť sudov aj z európskeho bieleho duba, ktorý je pre svoje charakteristické vlastnosti najideálnejším drevom na zrenie whisky.

Whisky sa pred plnením do fliaš ešte riedi na požadovanú liehovitosť, zvyčajne na 40 %.  Výsledkom je jedinečná Nestville Whisky.

 

Nestville Park nie je len expozícia, ktorá je nositeľom a oživovateľom tradícií, ale zároveň sa stáva strediskom s komplexnými službami v oblasti cateringu a podpory turizmu na severnom Spiši. Je súčasťou a pokračovateľom dedičstva našich predkov a predstavuje návštevníkom nevšedný a zaujímavý zážitok, ktorý je svojim poňatím jedinečný v rámci celého Slovenska

 

 

V areáli Nestville Parku sa nachádza aj čokoládové kráľovstvo Nestville Chocolate, ktoré spája výrobňu čokolády s príjemnou čokoládovňou. Ako jediná čokoládovňa v regióne ponúka vynikajúcu chuť kvalitnej čokolády a predstavuje návštevníkom históriu, samotné spracovanie a výrobu rôznych čokoládových špecialít.

Samotná výrobňa čokolády je prepojená s čokoládovňou, v ktorej si môžu návštevníci posedieť pri šálke horúcej čokolády, kvalitnej káve, chuti belgických praliniek či sladkých zákuskoch domácej výroby a popritom cez sklo pozorovať výrobný proces čokolády. Pre dospelých sú k dispozícií aj originálne čokoládové likéry. Zavítajte do sveta čokolády Nestville Chocolate a vychutnajte si krásne chvíle v netradičnom prostredí!

 

 

+ súťaž na fb o čokoládový likér s príchuťou whisky – TWO STORKS WHISKY LIQUEUR – súťaž začína 15.09.2018 – tu: https://www.facebook.com/slovaklinesmagazin.sk/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip outdoor Príroda Radíme Vám

Pardubice – mesto s históriou a moderným srdcom

Pardubice Pardubice (nemecky Pardubitz) sú štatutárne mesto na východe Čiech a hlavné mesto Pardubického kraja. Pardubice ležia 97 km na východ od Prahy a 270 kilometrov z Bratislavy, Leží  na sútoku rieky Labe s riečkou Chrudimkou. Napriek tomu, že Pardubice sú predovšetkým priemyselným a dopravným centrom, ich obyvatelia vedú bohatý kultúrny a športový život. Sídlo tu má univerzita a mnoho stredných […]

Čítať ďalej