ONLINE MAGAZIN

Kúpa turistickej obuvi

Už praveký „alpinista“ Ötzi mal vedomosť – bez poriadnej topánky do hôr nelez. Jeho predhistorické sandále ho, žiaľ, pred tragickým koncom nezachránili, avšak Vám zopár tipov na výber obutia na šport a oddych v prírode možno pomôže a ochráni Vás pred nepríjemnými otlakmi, pľuzgiermi či, nebodaj, omrzlinami.

Hlavnou úlohou topánky v horskom teréne je ochrana chodidla pred mechanickým poškodením, chladom a vlhkom, podpora stability na nerovnom podklade a fixácia chodidla a členka – prevencia pred podvrtnutím.

Konštrukcia turistickej obuvi

Základné konštrukčné časti turistickej obuvi sú: podrážka, medzipodrážka, zvršok a stielka (vložka).

Podrážka turistickej obuvi

Podrážka zabezpečuje priľnavosť a tlmenie, jej profil sa postará o záber a brzdenie pri zostupe. Vyrába sa zo zmesi gumy rôznej tvrdosti. Niektorí výrobcovia používajú aj viac tvrdostí gumy na jednej podrážke a vytvárajú princíp „kamzičieho kopýtka“ – tvrdšia vrstva na okraji a mäkšia v centrálnej časti, čo zabezpečí priľnutie k tvrdému povrchu. Čím je podrážka tvrdšia, tým má väčšiu životnosť, ale menšiu priľnavosť. Tvrdé podrážky sa používajú najmä na topánky určené do ľadovcového terénu a pre zimné obdobie.

Medzipodrážka turistickej obuvi

Medzipodrážka má tlmiacu a stabilizačnú funkciu. Tuhosť medzipodrážky určí mieru priečneho ohybu topánky. Čím je tuhšia, tým je stabilnejšia, ale súčasne menej pohodlná.

Zvršok turistickej obuvi

Zvršok je najnápadnejšia časť, ktorá najviac upúta nielen nositeľa, ale aj jeho okolie. Pôvodný materiál zvršku horskej obuvi je masívna hovädzia useň. Pre cenu, hmotnosť a ohybnosť sa dnes predovšetkým v ľahších topánkach často nahrádza lacnejšou a mäkšou druhou vrstvou kože – štiepenkou alebo textíliami. Najodolnejšia obuv na najnáročnejšie použitie je vyrobená až z tri milimetre hrubej hydrofóbnej kože a minimálne zošívaná. Ochranu pred mechanickým poškodením poskytuje gumená obsádzka po obvode zvršku. Existujú však aj modely na najnáročnejšie použitie, pri ktorých sa do konštrukcie zvršku vkladajú časti z oderuvzdornej textílie pre úsporu hmotnosti. Nepremokavosť v týchto prípadoch zabezpečuje membránový materiál vložený do konštrukcie prierezu zvršku. Často sa vkladá aj pri celokožených zvrškoch pre ďalšie zvýšenie hydroizolačných schopností.

Zvršky modelov určených do menej náročného terénu sa pre lepšie prispôsobenie na chodidlo zošívajú z viacerých dielov. Fixáciu chodidla zabezpečuje šnurovanie – čím je dlhšie, tým má väčšiu účinnosť. Na zlepšenie pohodlia a stability v členkovej časti zvršku sa do konštrukcie vkladajú penové diely niekedy za tepla tvarovateľné a s pamäťovým efektom. Zimné modely majú v konštrukcii zakomponovanú aj termoizoláciu. Väčšinou majú presahy podrážky a spevnenie na upnutie rýchloupínacích mačiek.

Základné kategórie turistickej obuvi

Dynamika vývoja horskej obuvi nezaostáva za ostatným outdoorovým vybavením, a preto sa u každého výrobcu možno stretnúť s ponukou veľmi rôznorodých typov topánok.

Základné členenie kategórií obuvi podľa náročnosti terénu, na ktorý je určená (podľa nemeckých výrobcov):

A – ľahký upravený terén bez veľkého prevýšenia

B – lesy a horský terén hôľneho typu so striedaním mäkších a tvrdších povrchov

C – použitie v náročnom skalnatom teréne s možnosťou prekonávania snehových polí, sutín a najľahších horolezeckých partií (možnosť použiť aj v zime)

D – ľadovcové hory, zimné použitie, horolezecký terén

Z tejto kategorizácie sa vymykajú v posledných rokoch vyvíjané špecializované modely:

– na behanie v náročnom teréne a rýchly postup s ľahkým výstrojom

– lezečky umožňujúce rýchly nástup

– ľahká obuv určená na zdolávanie ciest – ferát

– horská sandála

 

Vyberáme turistickú obuv

Pri výbere horskej obuvi treba zvážiť, v akom teréne sa bude používateľ najčastejšie pohybovať a aké má plány a ambície. Okrem náročnosti terénu je dôležité prihliadať aj na to, že čím má človek vyššiu telesnú hmotnosť, čím ťažší náklad nosí, čím menej je trénovaný a zvyknutý chodiť v teréne – tým väčšiu stabilitu chodidla potrebuje.

Skúšanie turistickej obuvi

Pri výbere topánok je dobré navštíviť predajňu so širokým sortimentom značiek, modelov a skúseným personálom. Zákazník má v takomto prípade možnosť vyskúšať modely rôznych výrobcov na vlastnom chodidle a vybrať si ten, ktorý mu najviac vyhovuje. Líšia sa vnútornými rozmermi a určujú vhodnosť pre jednotlivé typy chodidiel. Uvedomiť si treba aj to, že pri chôdzi sa zväčšuje objem chodidla intenzívnym prekrvovaním. Naša rada  – za pätu sa musí vo vysokej horskej topánke vmestiť jeden až dva prsty. Pri skúšaní je nevyhnutné mať možnosť vyskúšať si zostup a výstup na šikmej rampe. Dobré predajne vás nechajú skúšať aj dlhší čas doma a garantujú vrátenie peňazí či výmenu, ak vám obuv napriek vyskúšaniu predsa len nesadne.

Vložky do topánok

Súčasťou obuvi je aj stielka (vložka do topánok) – podložka chodidla. Jej úlohou je eliminovať trenie medzipodrážky a chodidla, vytvárať podporu chodidlu a tlmiť nárazy. Má aj antibakteriálnu funkciu. Výrobcovia najčastejšie vkladajú aj do drahých modelov veľmi jednoduché stielky, pretože predpokladajú, že používateľ, ktorý intenzívne a často chodí, používa vyskúšaný typ predformovanej alebo individuálne tvarovanej stielky. Táto chodidlu zabezpečí podporu a pri oslabenej klenbe eliminuje výchylky v členku, kolenných a bedrových kĺboch, chrbtici a ramenách.

 

Ošetrovanie turistickej obuvi

Nesmieme zabúdať ani na impregnačné a čistiace pomôcky, ktoré obuv po použití opäť privedú do top kondície. Najmä kožené turistické topánky je dôležité zbaviť hrubej nečistoty a prachu, aby nedošlo k zaneseniu pórov. Možno použiť vlhkú kefu a čistiaci prostriedok na obuv. Po vysušení, ktoré nie je vhodné na intenzívnom slnečnom žiarení ani pri prudkom teple, treba obuv impregnovať a vyživovať. Vyživovacie prostriedky sú veľmi dôležité pre kožené zvršky, ktorým predĺžia životnosť a zabránia ich stvrdnutiu a popraskaniu.

Dúfame, že niekoľko našich rád vám pomôže pri výbere obuvi. Ak by ste aj napriek tomu urobili chybu, pamätajte, že väčšinu topánok možno mierne zväčšovať najmä do šírky a že pomocou redukčných vložiek zasa možno zmenšiť ich veľkosť. Aj preto je dobré vyberať v obchodoch, v ktorých vám takýto servis vedia poskytnúť.

 

Autor: Peter Lichý https://www.sportrysy.sk

Článok publikovaný v časopise Krásy Slovenska

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej