ONLINE MAGAZIN

Kitzbühelské Alpy – dovolenka v Rakúsku.

Redakcia In Drive magazínu v tomto období  navštevuje zaujímavé turistické oblasti, nielen v našom regióne, ale aj u  našich najbližších susedov – v Rakúsku.

A keďže sme tí, ktorí vám, našim čitateľom chcú ponúknuť  tipy, ktoré máme vyskúšané na vlastnej koži – ponúkame zopár informácií, ktoré máme z prvej ruky.

V dňoch od 19. septembra do 22. septembra sme jeden z  regiónov v Rakúsku navštívili – Kitzbühelske Alpy.

História cestovného ruchu, ktorá v Kitzbühelských Alpách siaha až do doby pred 100 rokmi, veľmi ovplyvnila celé toto územie. Stáli hostia, známe osobnosti z celého sveta a samozrejme aj domáci návštevníci si užívajú povznášajúci pocit z nádhernej prírody, dlhoročných tradícií, pohostinnosti a pestrej ponuky voľnočasových aktivít.

Údolie Kitzbühelských Álp je rozsiahle a ľahko dostupné v každom ročnom období.

Kitzbühelské Alpy (Kizbüheler Alpen) sú jedným z pohoria rakúskych Álp, ktoré sa rozkladá na území dvoch spolkových krajín – Tirolsko a Salzbursko. Kitzbühelské Alpy (Kizbüheler Alpen) a sú pomerne rozsiahlym pohorím, veď jeho rozloha dosahuje zhruba 1 900 km2 !
Impozantné pohorie Wilde Kaiser, svetoznámy vrchol hory ako je Hahnenkamm, Kitzbühelský roh alebo susedné Vysoké Taury s najvyššie položeným miestom Rakúska – Grossglockner (3.798 m) – ponúkajú rozprávkovou horskú kulisu  dovolenkových oblastí Kitzbühelských Álp.

Kitzbühelské Alpy sú tvorené pestrou paletou hornín. Od bridlíc a fylitov, cez porfýr a tufy, až po vápence a dolomity. Predovšetkým v oblasti štítu Grosse Rettenstein, ktorého skalné formy nápadne kontrastujú s poväčšinou oblými a trávnatými hrebenmi. Kopce, ktoré lákajú k diaľkovým priechodom a tiež k cykloturistike sú určené nielen  vytrénováným horalom, ale aj pre tých, ktorí majú slabšiu kondíciu. Rovnako tak lákajú k potulkám krásnymi dolinami, ktoré sú v západnej časti pohoria orientované v smere sever – juh, zatiaľ čo vo východnej časti v smere západ – východ, sú vyššie položené horské prechody.

Turistom slúži v Kitzbühelských Alpách rad horských chát. Z nich jedna časť patrí rakúskemu Alpenvereinu a druhá časť je v súkromných rukách. Len námatkovo menujme také chaty, ako sú Alpenrosehütte, Bochumer Hütte, Hochwildalmhütte, Oberland Hütte či Wildseeloderhaus.

Redakcia spolu s organizátorom, cestovateľským portálom kamkam.eu, navštívila obec Waidring s vyhliadkou Steinplatte, ktorá ponúka krásny výhľad na široké okolie, špeciálny park pre rodiny s deťmi  tzv. Triassic Park s veľkou oceľovou vyhliadkovou platformou, ktorá visí vo výške 70 metrov nad zemou, má tvar korálu a poskytuje návštevníkom úžasné pohľady na okolité Kitzbühlské Alpy.
Vyhliadková platforma má názov Koral, pretože jej 115 štvorcových metrov plochy má tvar vejárovitého koralu. Postavili ju v roku 2009 – za dva mesiace a oceľová konštrukcia má hmotnosť 31 ton.

Vyhliadka Steinplatte visí vo výške 70 metrov nad zemou, má tvar korálu a poskytuje návštevníkom úžasné pohľady na okolité Kitzbühlské Alpy.

Plošina Steinplatte ponúka fantastické výhliadky.

Park pre rodiny s deťmi  tzv. Triassic Park,  kde sa dnes nachádza 1.869 metrov vysoká hora, bolo pred miliónmi rokov more Tethysmeer. Na kamennej doske, jedinom suchom útesu Európy, bola nájdená kopa skamenelín. Je to teda ideálne miesto pre park Triassic Park, kde sa deti môžu premeniť na paleontológov. Po výjazde lanovkou do výšky 1.600 metrov nad morom sa malí výskumníci môžu dozvedieť, ako sa určuje vek skamenelín, objavujú skamenené koraly pri prechádzke po chodníku „Triassic Trail“ a dozvedia sa, prečo sa tomuto obdobiu v  praveku,  hovorí trias.

Špeciálny park pre rodiny s deťmi  tzv. Triassic Park s veľkou oceľovou vyhliadkovou platformou.
Miesto, ktoré by ste v Alpách asi nečakali že nájdete.

Návštevu tohoto parku iste ocenia vaše ratolesti

Nasledovala pálenica jedinečného šnapsu Gidi´s v Genusswerkstatt.

Tak tu je tá správna relaxačná zóna pre všetkých tých, ktorí bojujú za zlepšenie zdravia obyvateľstva – hlavne toho duševného. Optimizmus a dobrá nálada, ktorá tu panuje, je jednoducho výnimočná. A ak sa už máme niečim nakaziť…tak len dobrou náladou. Produkty palenice Gidi´s sa dávkujú v tých správnych množstvách a tým si nespôsobíte predávkovanie…Na liečbu sa samozrejme dá aj objednať – a vôbec to nie je drahé. Objednať sa môžete tu: http://www.g-schnaps.at/

 


Kto by nemiloval túto prácu – testovanie vychýrených páleníc

Tester Honza a  naša kolegyňa Renátka  v pracovnom a liečebnom nasadení


A kto by odolal, keď vás hostí  naozaj príjemná obsluha a  spolumajiteľka v jednom.

V sobotu sme si spoločne s horským sprievodcom urobili štvorhodinový vyšlap s lezením po skalách, po jemne náročných ferratách. Následne, po absolvovaní príjemnej trasy nasledoval obed v horskej chate u Berniho, pri jazere Wildseelodersee. 

Keď hľadáte dokonalú  idylu vo vysokohorskom prostredí, na brehu kryštálovo čistého jazera – tak ste na spravnom mieste. A to sme ešte nespomenuli vychýrenú kuchyňu, ktorú tato chata ponuka. A ak by ste to náhodou prehnali s nejakým tým šnapsom – radšej na noc nikam nechodte. Na chate u Berniho vám ubytovanie radi poskytnú.

Horská chata u Berniho, pri jazere Wildseelodersee.


V nasledujúcom dni sme si vyskúšali jedinečný prechod úžinou Teufelsklamm, spolu so sprievodcom a odborníkom na canyoning – Robom Lankapom, zo spoločnosti  Fun Connection.

Rob Lankamp zo spoločnosti Fun Connection – základné informácie ktoré musíte vedieť aj v znakovej reči


Pri canyoningu máte len jednu istotu – veriť svojmu sprievodcovi, že sa o vás postará.

Samozrejme po tomto náročnom a celkom adrenalínovom prechode úžinou, nasledoval obed v obed v reštaurácii, ktorá je pri jazere  PillerseeTal a špecializuje sa na chov pstruhov – kto si rád pochutnáva na rybách – túto reštauráciu jednoducho musí navštíviť !

A keďže sme celkom odolní turisti v našej redakcii – neodmietli sme ani návštevu najznámejšej dominanty tejto oblasti – vyhliadku na Jakubovom kríži – pútnické miesto, ktoré leží v kopcoch tzv. Buchensteinwand.
Známa Jakubova cesta vedie pútnikov aj tirolským údolím PillerseeTal. Tu bol postavený jeden z najväčších krížov na svete. Kríž je na jednej strane kresťanským symbolom, na druhej strane poskytuje priestor na stretnutie nielen pútnikov ale aj turistov z celého okolia.
Štyri vrcholné ramená slúži ako päť vyhliadkových  plošín, ktoré si môžu prenajať aj firmy poprípade  jednotlivci na organizovanie seminárov, workshopov, prednášok, výstav i osláv. V kaviarni pri Jakubovom kríži, sa môžu návštevníci posilniť a oddýchnuť pri ich ďalšej ceste oblasťou Tirolska.
Podľa dostupných údajov je to najvyššie položený horský kríž na svete – jediný, ku ktorému sa dá dokráčať po svojich. Vystúpať môžete až na jeho vrchol a ocitnete sa v takmer 30 metrovej výške. Investícia, ktorá bola 1,8 milióna eur, sa rozhodne vyplatila, pretože kríž sa už stal veľmi vyhľadávanou atrakciou Tirolska.

Z tohto miesta je jedinečný výhľad  na všetky Kitzbuhlské kopce.

Záver našej návštevy tohto regiónu patril  spoločnosti, ktorá prešuje a vyrába špeciálny olej z kosodreviny. Spoločnosť „Mack“. má svoju prevádzku a predajňu v obci St. Ulrich a Pillersee.
Liečivú silu borovicovej kosodreviny a šišky, vynašiel zakladateľ rodinne firmy Matthias Mack v roku 1856. Vysokohorská rastlina – populárne označovaná ako „horské požehnanie“ – rastie na neúrodnej hornine, v nadmorskej výške od 1 500 m do 2300 m nm. V čistom horskom vzduchu a pri intenzívnom slnečnom svetle vyvíja svoje drahocenné živiny.
Celú dobu existencie ponuka značka Josef Mack vysokoúčinne kozmetické prípravky s prírodnými ingredienciami.
Základom činnosti spoločnosti je spracovanie bylín a rastlín z tirolských lúk a hôr. Každý produkt je dermatologicky testovaný

A samozrejme, aby sme nezabudli – celý náš pobyt sme boli ubytovaní v typickom tirolskom hoteli, ktorý bol len nedávno zrekonštruovaný – **** Hotel Chatels Grosslehen.

 


Túto čiernu vecičku sme naozaj nemuseli zapínať – stačil nám len odraz okolia  na jej obrazovke.

Najradšej sme v hoteli **** Hotel Chatels Grosslehen pozerali na túto plazmu. Výhľad z nášho ubytovania bol jednoducho jedinečný.

Tento press trip sme si naozaj v redakcii Slovak Lines dokonale užili. Miesta, ktoré sme navštívili, naozaj stoja  ich vidieť a zažiť – jedlo fantastické, neskutočná príroda, milí a pohostinní ľudia – čo viac si môžeme priať ?
Snáď  ešte nejakú tú prijemnú cenovú ponuku na podobný štvordňový pobyt.
Tak aj na to vám vieme dať radu.
Stačí si zakúpiť 4-­‐dňovú kartu PillerseeTal Card.

Obsahuje zdarma: • všetky lanovky v PillerseeTal regióne • vstup do vyhliadkovej veže Jakubov kríž – Buchensteinwand • park zážitkov pre rodiny s deťmi Familienland PillerseeTal s lezeckou stenou • vstup do kúpalísk vo voľnej prírode, kryté kúpaliská, jazerá v údolí • minigolf pri hoteli Hoteli Chalet Großlehnen • po-­‐piatok: program pre deti Tatzi Club

Pouzite zdroje:
https://www.treking.cz/alpy/kitzbuhelske-alpy.htm
https://www.tyrolsko.cz

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej