ONLINE MAGAZIN

Zistenie borélií z kliešťa odhalí včas riziko nebezpečného ochorenia

V malých kliešťoch sa môže skrývať veľké nebezpečenstvo. Baktérie borélie môžu človeku spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti s chronickými následkami. Pomocou domáceho testu Veroval Borélie z kliešťa možno predvídať možné ochorenie skôr než prepukne.

Lymská borelióza je ochorenie, ktoré prenášajú predovšetkým kliešte. Vyskytujú sa v jeho čreve, preto sa predpokladá, že pre infikovanie človeka je potrebná dlhšia doba prisatia – asi 12 až 24 hodín. Ochorenie možno preliečiť antibiotikami, je však potrebné diagnostikovať ho včas.

Inkubačná doba boreliózy je asi 2 mesiace, teda protilátky v tele sú detekovateľné 3 – 6 týždňov po infekcii. Potvrdiť prítomnosť borélií vyšetrením krvi je teda možné až s odstupom niekoľkých týždňov po napadnutí kliešťom.  S takým odstupom času si na kliešťa už mnohí ani nespomenú a jej odhalenie tak môže trvať ešte dlhšie.

Výhodou domáceho testu Veroval Borélie z kliešťa je práve získanie vzácneho času. Pomáha odhaliť riziko lymskej boreliózy prakticky ihneď po napadnutí kliešťom. „Výhodou tohto testu je, že takmer okamžite a v domácich podmienkach získate cennú informáciu, či je potrebné pozorovanie a návšteva lekára, alebo sú vaše obavy s najvyššou pravdepodobnosťou zbytočné,“ vysvetľuje Irena Malá, PR manažérka spoločnosti HARTMANN – RICO.

Príznakom skorej infekcie býva zvyčajne erythema migrans, červená škvrna s bledším vnútrom, ktorá sa začne tvoriť na pokožke v okolí miesta uštipnutia po niekoľkých dňoch až týždňoch. Tá  sa postupne zväčšuje na veľkosť 10 až 15 centimetrov a môže sa objaviť na rôznych častiach tela. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy neobjavia a ochorenie môže bez povšimnutia pokračovať,“ upozorňuje MUDr. Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých.

Každý domáci test obsahuje návod s podrobnými inštrukciami krok po kroku. K dispozícii sú aj inštruktážne videá na stránke www.veroval.info  a na YouTube kanáli spoločnosti HARTMANN – RICO. Domáci test Veroval  Borélie z kliešťa  je voľne dostupný v lekárňach za odporúčanú maloobchodnú cenu 10,99 eur s DPH.

 

Z  akých domácich testov Veroval®  si možno vybrať?

HARTMANN – RICO predstavuje na slovenskom trhu najširšie spektrum diagnostických testov pre domáce použitie. K už zavedenému CRP testu, ktorý sa používa pre rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie, postupne pribúdajú ďalšie testy Veroval: Zistenie alergie, Neznášanlivosť lepku, Borélie z kliešťa, Zápal močových ciest, Nedostatok železa, Prevencia črevných ochorení, Prevencia žalúdočných ochorení, Cholesterol, Mužská plodnosť a Drogy.

 

O spoločnosti HARTMANN – RICO

Spoločnosť HARTMANN – RICO vznikla v roku 1991 vstupom spoločnosti PAUL HARTMANN AG do vtedajšieho podniku Rico Veverská Bítýška. Patrí medzi najvýznamnejších výrobcov a distribútorov zdravotníckych pomôcok a hygienických výrobkov v Českej republike. Viac ako 20 rokov pôsobí HARTMANN – RICO aj na území Slovenska so sídlom v Bratislave.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej