ONLINE MAGAZIN

PressTrip redakcie Slovak Lines v Znojemskom kraji

Z času na čas dostávame do našej redakcii pozvánky na pracovné cesty do rôznych regiónov Slovenska, poprípade celej Európy.
Počas týchto ciest sa naši redaktori oboznamujú s ponukami a turistickými zaujímavosťami toho ktorého kraja a oblasti.
Samozrejme, to čo nás najviac zaujme –  o tom napíšeme – a vás, našich čitateľov na tieto zaujímavosti upozorníme.

Poslednú cestu, /presstrip/ sme absolvovali spolu s kolegami z destinačnej spoločnosti Znojmo Región  a na pozvanie agentúry  B.H. PR & PROMOTION s.r.o.

Trasa nášho poznávacieho výletu do turistickej oblasti „Znojemsko a Podyjí“ viedla cez rad zaujímavých miest. Ich výber bol zameraný  na novinky turistickej sezóny 2018, tak aj na menej známe a neopozerané ciele, ktorých atraktivita je nesporná

ZNOJMO

Hradební okruh (hlavná turistická novinka roku 2018 !!!)

Mestské hradby sa dochovali v súvislých pásoch takmer okolo celého historického jadra Znojma.
To bolo označované za najlepšie opevnené mesto medzi Viedňou a Prahou – opevnenie sa skladalo miestami až z 3 pásiem hradného múru, zosilneného vodnými priekopami a mohutnými vežami. Keď opevnenie s vývojom vojnového umenia stratilo na význame, boli v prvej polovici minulého storočia na mieste zasypaných hradných priekop, vysadené mestské parky, ktoré obopínajú skoro polovicu mesta.

Dnes sú obľúbenou oddychovou zónou miestnych obyvateľov i návštevníkov mesta a dejiskom  kultúrnych a spoločenských akcií. Dochované hradby aj obranné veže boli v posledných rokoch zrekonštruované a v apríli 2018 bola slávnostne otvorená nová prehliadková trasa “ Hradební opevnění města Znojma“
Prehliadkový okruh so sprievodcom (cca 80 min.), vedie pozdĺž zachovaných hradieb a jeho súčasťou je návšteva šiestich veží (Radničné, Střelniční, Vlkova, Psie, Prašná a Nová).

Viacej informácií na: www.znojemskabeseda.cz/hradebni-opevneni

Znojemský pivovar

Kráľovské mesto Znojmo získalo variace právo už roku 1278 od rímskeho kráľa Rudolfa I. Habsburského výmenou za umožnenie priechodu jeho vojsk po bitke na Moravskom poli.
Už v dobe Karola IV. tu na rôznych miestach v meste pôsobilo hneď niekoľko právovariacich mešťanov, ktorí sa neskôr združili do pivovarského cechu. V predhradí znojemského hradu bol potom roku 1720 založený moderný mestský pivovar a od tej doby je neodmysliteľnou súčasťou panorámy znojemských „Hradčan“. Milovníci hrdzavého moku, môžu dnes navštíviť expozíciu múzea pivovarníctva, aj výrobu v novo vzniknutom pivovare, ktorý nadväzuje na tunajšie vyhlásenú tradíciu. Kým moderná Expozícia pivovarníctva Národného poľnohospodárskeho múzea, predstavuje históriu piva v Znojme vrátane pôvodnej technológie varne z roku 1930, videoprojekcie a tematického detského kútika, zážitková exkurzie do Znojemského mestského pivovaru vedie priamo do výroby. Jej súčasťou je aj ochutnávka niekoľkých druhov pív.

Pivo v Znojemskom pivovare chutí znamenite !

Dokonale natočene pivko od sládka v Znojemskom pivovare

Viacej informácií o Expozicii pivovarníctva je na:
www.znojemskabeseda.cz/expozice-pivovarnictvi
Viacej informácií  o Znojemskom pivovare je na:
www.pivovarznojmo.cz

Premonstrátsky kláštor Znojmo-Lúka

Kláštor v Louce založili roku 1190 knieža Konrád Oto spoločne s jeho matkou Máriou. Pôvodne sa jednalo  o románsku stavbu (dodnes je dochovaná podzemná stĺpová krypta), ktorá bola neskôr goticky a renesančne upravená.
Dnešný vzhľad získala až v období baroka, kedy bol koncom 17. storočia upravený kostol a vystavaná nová dvojposchodová prelatúra.
V prvej polovici 18. storočia vypracoval významný architekt J. L. Hildebrant plány výstavby nového štvorkrídlového konventu a kostola. Úpravy však začali až v roku 1748 a z monumentálneho barokového plánu bola realizovaná len časť (zhruba polovica).
Po zrušení kláštora pripadli budovy náboženskému fondu a následne bola upravená prelatúra na sídlo správy panstva, byty a faru. Vlastná konventuálna budova slúžila ako kasárne a neskôr ako tabaková továreň.

Dnes je konvent v užívaní vinárskej spoločnosti Znovín Znojmo, ktorá tu vytvorila návštevnícke centrum, umeleckú galériu, debnárske a vinárske múzeum alebo aj predajňu vín. Organizuje tu tiež sprievodcovské prehliadky, zakončené  ochutnávkou niekoľkých vzoriek vína. Loucký kláštor je nástupným miestom obľúbeného turistického vláčika, ale aj východiskovým miestom rozsiahlej siete nordic-wallking trás, vedúcich po okolitej vinárskej krajine a Národnom parku Podyjí.

Viacej informácií o Louckom kláštore je na:

www.znovin.cz/loucky-klaster-ve-znojme

 

Krížová pivnica Znojmo-Přímětice

Přímětická vínna pivnica si na svoje konto môže pripísať hneď niekoľko NAJ: patrí k najväčším krížovým pivniciam na svete,  zrejú v ňom tá najlepšia Znojemská vína a unikátna je aj tunajšia akustika, na ktorej adresu nešetril chválou dokonca slávny dirigent Rafael Kubelík.

Zvláštnosťou je aj takzvaný jezuitský telefón – keď potichu prehovoríte do steny, Váš hlas sa po klenbe donesie na opačnú stranu chodby.

Sklep si v Primeticich nechala postaviť Znojemsky jezuitský študensky domov v rokoch 1740-1756 na pôdoryse v tvare kríža, ktorý svojimi rozmermi predstavuje svetovú raritu: hlavná chodba s obrovskými sudmi po oboch stranách je 110 metrov dlhá a necelých 10 metrov široká, rameno kríža potom meria 56 metrov; klenby sú 6,5 metra vysoké, v kupole ešte o 1,5 metra vyššie.

V Přímětickom pivničnom hospodárstve v súčasnosti vinárska spoločnosť Znovín Znojmo spracováva vína bielych odrôd. Vína tu zrejú jak v tradičných dubových a agátových sudoch, tak v i v moderných nerezových tankoch. Priebežne tu býva uložené 750.000-1.200.000 litrov bieleho vína.

Viacej informácií je o Křížovém sklepě na:
www.znovin.cz/krizovy-sklep-primetice

Vranov nad Dyjí

Vranovská pláž

Vranovská priehrada patrí medzi najteplejšie a kvalitou vody najčistejšie vodnej nádrže v Českej republike. „Moravský Jadran“ je veľmi obľúbenou destináciou pre trávenie dlhšej letnej dovolenky alebo len krátkodobý pobyt spojený s kúpaním, vodnými športy či vyhliadkovými plavbami na výletných parníkoch.
Okolitá krajina má romantický charakter, umocnený bujnými lesmi a skalnými zrázmi Národného parku Podyjí alebo hradnými zrúcaninami.

Dominanta – visutá lávka pre peších – spája Vranov s upravenou piesočnatou plážou. Tunajší kemp býva pravidelne hodnotený ako najlepší v republike, kde kvalita aj rozsah služieb tomu zodpovedajú. Návštevu Vranovské pláže si možno spestriť zapožičaním horských bicyklov, vodných bicyklov, elektroloďami alebo surfov alebo si vyskúšať lanový park a adrenalínové zážitky. Nechýba ani detský kútik a animačné programy. Najmä v hlavnej turistickej sezóne je Vranovská pláž dejiskom mnohých športových i kultúrnych podujatí.

Viacej informácií o Vranovské pláži, je na:

www.vranovska-plaz.cz

Slup

Renesančný vodný mlyn

Unikátna technická pamiatka, mimoriadne zachovaného vodného mlynárstva, so 4 funkčnými vodnými kolesami a mlynským náhonom zo 16. storočia.
Pozoruhodná renesančná stavba je Národnou kultúrnou pamiatkou. Mlyn je samostatnou pobočkou Technického múzea v Brne, ktoré tu zabezpečuje odborný dohľad aj prehliadky so sprievodcom. V roku 2009 tu bola otvorená nová expozícia Vývoj mlynárstva, za ktorú Technické múzeum v Brne získalo 1. miesto v súťaži Gloria Musaealis. Ťažisko prehliadky spočíva vo vlastných priestoroch mlyna, kde si návštevník môže prezrieť 4 kompletné výrobné celky – staročeské mlynské zariadenie, kašník, amerikánske a valcové mlynské zariadnie. Na nich možno vysvetliť celý proces mletia obilia. Technickou pamiatkou je tiež Krhovicko-jaroslavický náhon, na ktorom mlyn leží. V súčasnej dobe dosahuje dĺžku vyše 30 km.

Viacej informácií  o Vodním mlýnu ve Slupi je na:

www.technicalmuseum.cz/pamatky/vodni-mlyn-ve-slupi

 

Nový Šaldorf – Sedlešovice

Srostlice dvoch obcí patrí k jednému z najstarších osídlení v blízkosti kráľovského mesta Znojma, ktoré historici datujú už do 11. storočia. Stredovekú históriu obce pripomína neskoro gotický stĺp z počiatku 16. storočia, verejné priestranstvá zdobí rad kaplniek alebo impozantné vinársky lis.

Slávu obce zaisťujú charakteristické vínne pivnice s lisovňami, najmä v časti obce zvanej „Modré pivnice“. Tunajšie vínne pivnice sú totiž hĺbené v pieskovci s vrstvami ílu modro šedej farby. Lokalita s „modrými“ pivnicami zaberajú plochu 9 hektárov a zmestilo sa tu viac ako 180 vínnych pivníc s pohnutou históriou. Tunajšia slávna vinárska tradícia však bola po odsune pôvodného nemeckého obyvateľstva roku 1945 násilne pretrhnutá.
Ku znovuobnoveniu došlo až po roku 1989. Dnes tak môžu návštevníci opäť navštevovať pivnice, ktoré vďaka „susedskej dohode“ nájdu vždy aspoň jedno otvorené.

Napríklad pivnica Rodinného BIO vinárstvo rodiny Špalková, ktoré ako prvé vinárstvo na Znojemsku zaviedlo gravitačné spracovania hrozna v novom, avšak historicky pojatej pivnici v Novom Šaldorfe.

Viacej informácií o obci nájdete na:

www.saldorf-sedlesovice.cz

Viacej informácií o vinárstve Špalek nájdete na:

www.saler.cz/spalek

 

MORAVSKÝ KRUMLOV

Starobylé mesto, ktorého historické jadro sa aj cez ťažké poškodenie na konci 2.svetovej vojny, stalo mestskou pamiatkovou zónou. Dominantou mesta je renesančný zámok, ktorý na nádvorí zdobia arkády hneď v troch poschodiach nad sebou a unikátne arkádové schodisko. Zámocký areál obklopuje anglický park, založený v 18. storočí, teda v rovnakej dobe, kedy tu vznikla aj kniežacia hrobka rodu Liechtensteinov.

V súčasnosti je zámok známy predovšetkým svojím súdnym sporom o umiestnení plátien Slovanské epopeje od Alfonsa Muchu a zložitými finančnými machináciami bývalých vlastníkov. Od roku 2017 je zámok v majetku Mesta, ktoré teraz  rozbieha rozsiahlu rekonštrukciu.

Čarovný výhľad na mesto sa ponúka od barokovej pútnickej kaplnke sv. Floriána z roku 1697. Podľa legendy bola založená na mieste, kde sa ako zázrakom zastavil koč kniežaťa Antonína Floriánova z Lichtensteina potom, čo sa mu za búrky splašili kone. Z vďačnosti nechal knieža práve tu postaviť kaplnku, ktorú zdobia štvorrohové věžice, a patrí dnes k najobľúbenejším výletným miestam.

Viacej informácií o pamiatkach mesta Moravský Krumlov nájdete na: www.mkrumlov.cz/pamatky-mesta.html

Jevišovice

Toto najmenšie mesto Juhomoravského kraja, je obľúbenou turistickou destináciou jednak vďaka nebývalému počtu historických pamiatok, tak aj vďaka tunajším prírodným krásam. Vďaka zachovalej barokovej zástavbe z 18. storočia, bolo historické jadro mesta roku 1990 vyhlásené mestskou pamiatkovou zónou. Návštevníci tu môžu obdivovať barokový Starý zámok, v ktorom sídli pobočka Moravského zemského múzea aj vlastivedné expozície Jevišovická, novogoticky upravený Nový zámok (dnes Domov dôchodcov) s romantickým anglickým parkom, barokovú sýpku na námestí, mohutný empírový kostol sv. Jakuba, klasicistická pohrebnú kaplnku rodu Ughartov, alebo barokovú fontánu či rad súsoší. Pozostatky Starého hradu na skalnatom výbežku nad riečkou Jevišovkou, leží v oblasti pravekého výškového sídliska. Využívané bolo od eneolitu až do stredoveku a je významnou archeologickou lokalitou. Tunajšie prieskumy moravského archeológa Jaroslava Palliardiho významne prispeli k poznaniu chronológie obdobia eneolitu na území ČR.

Jevišovickej priehrada – obľúbená dovolenková destinácia – je jednou z najstarších vodných nádrží v strednej Európe. Bola postavená v rokoch 1894-1897 ako zábrana proti povodniam a vďaka svojmu technickému riešeniu, bola vyhlásená za technickú pamiatku. Mesto je prirodzeným centrom mikroregiónu Jevišovická a je tiež sídlom Dobrovoľného zväzku obcí Jevišovická, ktoré bolo zriadené v roku 2002.

Viacej informácií o Jevišoviciach nájdete na:

www.jevisovice.cz

Viacej informácií o DSO Jevišovická, nájdete na:

www.dsojevisovicka.cz

 

Chvalovice

 Malá obec s prekvapivo veľkou ponukou – stará osada, pôvodne slovanského založenia, neskôr výrazne ponemčená, leží v tesnom susedstve hraníc s Rakúskom. Patrí medzi vinárskej obce Znojemskej vinárskej podoblasti a kvalitné víno tu chutí najlepšie v malebnej Pivničné uličke ukryté v údolí potoka Daníž.

 

Cesta do nej vedie príjemným udržiavaným lesoparkom okolo jedného z najväčších vonkajších ihrísk s aktívnou zónou pre deti i dospelých v ČR. Miestna časť Hatě, je hraničným prechodom a tak sa tu ponúka aj obrovské nákupné a zábavné centrum Excalibur City, zahŕňajúce obchody so značkovým oblečením, zmenárne, kasína, ale aj rozsiahly detský park Merlin’s Kinderwelt alebo múzeum Terra Technica s najväčšou kolekciu mechanických, elektrických a elektronických zábavných prístrojov na svete.

 

Viacej informácií o Sklepní uličce Chvalovice, nájdete na:

http://vinarichvalovice.cz

Viacej informácií o Excalibur City, nájdete na:

www.excaliburcity.com

Hluboké Mašůvky

 Jedno z najvýznamnejších a najnavštevovanejších pútnických miest juhozápadnej Moravy. Tunajšiemu liečivému prameňu boli pripisované zázračné uzdravenia, a keď bol roku 1676 súdne preskúmaný, vznikli v jeho blízkosti menšie kúpele (dnes už zaniknuté). Z vďačnosti za uzdravenie, bola nad prameňom vystavaná najprv drevená mariánska kaplnka, neskôr kamenný kostolík a keď ani ten nestačil náporu pútnikov, vznikol tu v 50. rokoch 20. storočia rozľahlý pútnický areál.
Ten dnes zahrňuje krížovú cestu, Boží hrob, Mariánsku cestu s viac ako peťdesiatimi obrazmi pútnických miest ČR, Slovenska a Rakúska, Lurdskú jaskyňu, Svätú studňu, sochy Panny Márie a radu svätcov. Areál zdobia aj Kalvária a len pár krokov od nej, monumentálny Pamätník oslobodenia.

Prvá písomná zmienka o Hlbokých Mašůvkách pochádza z roku 1220, ale osídlenie tohto miesta je preukázané už v praveku. Oblasť je tiež významným archeologickým náleziskom – bolo tu objavené a preskúmané osídlenie najstaršieho poľnohospodárskeho ľudu na území Českej republiky. Práve tu bola nájdená unikátna ženská plastika „Venuša z Hlbokých Mašůvek“. Tento idol vysoký 36 cm a je po Věstonickej Venuši, jedným z najpopulárnejších neolitických nálezov v ČR.

Viacej informácií o Hlubokých Mašůvkách, nájdete na:

www.hlubokemasuvky.cz

Dyjákovice

Pohraničné opevnenie „Závora“

Spolok MJ-S 15 v tesnom susedstve štátnych hraníc s Rakúskom, prevádzkuje a postupne rekonštruuje pechotný zrub MJ-S 15 s krycím menom „Závora“ (vrátane dvoch priľahlých ľahkých objektov vz. 37). Ide o typické stavby československého predvojnového opevnenia. Vzhľadom k tomu, že bola „pätnástka“ neskôr zahrnutá do celkovej koncepcie obrany štátu proti „imperialistickému“ Rakúsku,  je na rozdiel od väčšiny pechotných zrubov, výnimočná niekoľkými svojimi technickými úpravami. Návštevník môže vzhliadnuť modernizovaný filtračný systém, strieľne, vrátane kompletného vybavenia, originálne pumpu atď.

Viacej informácií o opevnení Závora, nájdete na:

www.mjs15.cz

Viacej o akciách, nájdete na:

www.technicalmuseum.cz/akce/den-pevnostnich-muzei-jizni-moravy-2018

KULTÚRA

Hudba Znojmo

Organizátor koncertov a hudobných festivalov so špičkovým medzinárodným obsadením.

Januárový Jazzfest s patronátom uznávaného Petera Lipy zo Slovenska, priváža každoročne do Znojma svetových jazzmenov, pod výrečnou hlavičkou „Wine goes to Jazz!“.

Júlový Hudobný festival Znojmo, radený medzi TOP kultúrne podujatia ČR, je zárukou excelentných koncertov nielen v Znojme, ale aj na najrôznejších miestach v okolí (na zámkoch, v kostoloch alebo v Národnom parku Podyjí). Patrónom podujatia s podtitulom „Festival ako víno“ je husľový virtuóz Pavel Šporcl a umeleckým riaditeľom oceňovaný dirigent Roman Válek.

Unikátne je tiež prepojenie kvalitnej hudby s výborným vínom. Akcia vždy sprevádza ochutnávky vybraných vín zo Znojemské vinárskej podoblasti a obľúbeným spestrením sú aj gurmánske zážitky.

Viacej informácií nájdete tu:

www.jazzfestznojmo.cz

www.hudbaznojmo.cz

 

SLUŽBY

Cyklo Klub Kučera (Znojmo)

Významný partner pre milovníkov cykloturistiky na Znojemsku.

Prevádzkuje 1. Medzinárodné cykloturistické centrum služieb a informácií v ČR – vo znojemskej Starej vodárni.
Požičiava bicykle, elektrobicykle, kolobežky či šliapacé káry; organizuje prímestskej tábory, preteky a cykloakcie pre verejnosť.

www.cykloklubkucera.cz

 

Hotel LAHOFER (Znojmo)

Za historickú fasádou domu z prelomu 13. a 14. storočia, sa skrýva moderný dizajn a vybavenie zaisťujúci komfort 21. storočia. Hotelová reštaurácia patrí ku gurmánskym miestam a jej ponuku dopĺňa vinotéka, veľká a malá vínna pivnica, lobby bar či vonkajšia záhradka.

www.lahofer.cz/cs/hotel

 

Hotel Savannah (Chvalovice-Hatě)

Komfortný hotel, ležiaci na hraničnom priechode, ponúka 70 dvojposteľových izieb, 6 luxusných apartmánov, 8 konferenčných sál, fitness, spa a wellness centrum. Súčasťou hotela je aj centrum pravej Ajurvédskej medicíny s terapeutmi zo Srí Lanky a luxusné kozmetické štúdio.

http://znojmo.twhotels.cz

 

PREMIUM Hotel (Znojmo)

Komfortné ubytovanie v moderných izbách. K dispozícii je skvelá gastronómia, reštaurácia, vináreň, bar. Je možné organizovať kongresy, konferencie, firemné akcie, školiace stredisko, spoločenské party, rodinné oslavy do 400 osôb. Wellness, sauna, fitnes, solárium, masáže.

www.premiumhotel.cz

 

Fotografie boli použité z archívu redakcie Slovak Lines a z webstránok prezentovaných informácií.

Viac fotografií si môžete pozriet aj tu:

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej