ONLINE MAGAZIN

Stredné Slovensko – Radosť spoznávať

Destinácia Stredné Slovensko, to sú kráľovské mestá s bohatou baníckou históriou, rozmanité prírodné krásy, termálne pramene, skutočný prales, či vyhasnutá sopka. Preferujete oddych a relax, kultúru a tradície alebo hľadáte adrenalín a dobrodružstvo? Stredné Slovensko si zamilujete! Aj vďaka výhodnej geografickej polohe a vynikajúcej dostupnosti patrí Stredné Slovensko k najatraktívnejším regiónom na Slovensku.

Obľúbeným spôsobom trávenia voľného času v regióne Stredné Slovensko je v letnej sezóne najmä aktívny oddych v prírode. Cykloturistika, pešia turistika, adrenalínové aktivity, či zážitok z pozorovania hviezd alebo svojich blízkych pri radovánkach vo vode. Každý návštevník si tu zaručene nájde to pravé letné potešenie podľa svojich predstáv. Stačí si len vybrať z bohatej ponuky aktivít!

CYKLOBUS A E-BIKE REGIÓN

Pre priaznivcov cykloturistiky sa stal každoročnou tradíciou banskobystrický cyklobus. V polovici mája odštartuje už svoju siedmu sezónu, premávať bude vždy počas víkendov a sviatkov, a to približne do konca septembra. Hlavným nástupným miestom zostáva Strieborné námestie v Banskej Bystrici. Novinkou je, že tento rok sa cyklobusom zaveziete až do piatich cieľových staníc: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Podkonice – Pleše a Hrochoť – Kyslinky.

Cyklobus

 

Nabíjacia a servisná stanica pre E-biky

Rozbehnutým projektom od mája 2016 je E-bike región Stredné Slovensko, kedy sa na Kráľovej studni v NP Veľká Fatra otvorila prvá nabíjacia a servisná stanica pre E-biky na Slovensku. Cieľom tohto projektu je pomocou siete cyklonabíjačiek a servisných staníc prepojiť dôležité turistické miesta, obce, hotely a pamiatky. Vďaka partnerom projektu je v súčasnosti v systéme E-bike regiónu celkovo desať nabíjacích a servisných staníc. Tie sú zväčša umiestnené pri hotelových a stravovacích zariadeniach, aby mali cyklisti možnosť doplniť sily nielen elektrobicyklom, ale aj sebe. Tento počet nie je konečný, do siete postupne pribúdajú ďalšie cyklonabíjačky.

FATRANSKÁ TMA – PARK TMAVEJ OBLOHY VEĽKÁ FATRA

Región Stredné Slovensko má v súčasnosti veľký potenciál rozvíjať tzv. astroprodukt. Pod Krížnou – druhý najvyšší vrch Veľkej Fatry – v ničím nerušenom prostredí horského hotela Kráľova studňa, si turisti môžu v dohodnutých termínoch vychutnať čaro nočnej oblohy ďaleko od svetiel mesta a získať tak jedinečný zážitok z pozorovania hviezd v Parku tmavej oblohy.

Fatranská tma

K dispozícii sú astronomické ďalekohľady aj odborný výklad a prezentácia. Okrem Fatranskej tmy sa môžu návštevníci v tejto lokalite pokochať výhľadom na okolité vrchy za pomoci maľovaných máp s panoramatickými pohľadmi. V tomto roku by mali k mapám pribudnúť aj jedinečné lavičky so symbolom historických stolíc, nakoľko sa na Krížnej v minulosti stretávali hranice troch z nich – Liptovskej, Turčianskej a Zvolenskej. Čo sa týka astroproduktu, naplánované je jeho rozšírenie aj v ďalších častiach regiónu, a to v okolí Banskej Bystrice a Slovenskej Ľupče.

PRÍBEHOVÁ HRA

Najväčším prekvapením tejto letnej sezóny bude pripravovaná príbehová hra. Je zameraná na spoznanie unikátnych zákutí regiónu Stredné Slovensko pomocou príbehov a indícií, ktoré majú účastníkov doviesť až k tajomnému pokladu. Tento inovatívny projekt bude spustený v priebehu tohto leta, kedy budú objaviteľom predstavené prvé krásy regiónu. V ďalších rokoch bude pokračovať v iných častiach regiónu Stredné Slovensko. Pre zapojenie do hry sa žiadne medze nekladú. Úplne stačí, keď ste milovníkom prírody, turistiky, tradícií, histórie, alebo jednoducho – výletov s rodinou a priateľmi. Je určená pre všetkých, ktorí majú radi tajomstvá a chcú príjemne tráviť voľný čas na potulkách regiónom.

Príbehová hra

ADRENALÍNOVÉ ZÁŽITKY

Pre odvážnejších jednotlivcov, ako aj pre rodiny s deťmi je tu letné adrenalínové centrum zábavy Fun Arena Donovaly. Nachádza sa v obci Donovaly pri údolnej stanici lanovky na Novú hoľu. Vďaka svojim atrakciám – tobogánová bobová dráha, lanový park, umelá lezecká stena, bungee trampolíny a klasické trampolíny – poskytuje mnoho zábavy nielen deťom, ale aj dospelým. V prípade priaznivého počasia je absolútnym adrenalínom vyskúšať si pohľad z vtáčej perspektívy pri tandemových paraglidingových letoch. Spoznávať Donovaly je už možné aj na zapožičanej modernej elektrokolobežke. Najmenší cestovatelia si tu prídu na svoje v Dobšinského rozprávkovom svete – Habakuky, v „hlavnom meste detí“ – Donovalkovo a v Myšiačikovom detskom vodnom parku.

Bobová dráha Donovaly

VODA A WELLNESS

V rámci relaxu a regenerácie poslúžia liečivé termálne vody alebo wellness centrá ubytovacích zariadení v regióne. Jedným z benefitov pri návšteve regiónu sú zľavové kupóny do vybraných wellness zariadení, ktoré si zakúpite za symbolickú cenu vo vybraných infocentrách (Banská Bystrica, Zvolen, Sliač, Donovaly). S použitím týchto zliav v akcii 1+1 grátis tak ušetríte na vstupoch do wellness. Vonkajšími letnými areálmi s bazénmi a bohatou ponukou doplnkových aktivít sú Holidaypark Kováčová a Aqualand Banská Bystrica.

Voda a wellness

 

LOKÁLNE CHUŤOVKY

Počas pobytu na Strednom Slovensku odporúčame pochutnať si na lokálnych produktoch ako je „slovenský parmezán“ z mliečnej farmy Braunvieh, čokoláda z Dany – svet čokolády, pivo Baran z miestneho remeselného pivovaru alebo známe pivo Urpiner.

A pre tých, čo majú väčšiu chuť navštevovať podujatia než aktívne oddychovať v prírode, ponúkame niekoľko tipov: Zámocké huky a zabudnuté remeslá (máj – mesto Zvolen), FUBABY – festival umenia a dizajnu (jún – Banská Bystrica), Halušky FEST Turecká (júl – obec Turecká), The Legits Blast Festival (júl – Banská Bystrica), Medzinárodné letecké dni SIAF (september – Letisko Sliač), Výstup na Pustý hrad (september – mesto Zvolen), Radvanský jarmok a Trh tradičných remesiel (september – Banská Bystrica), Podzámčie – jarmok a divadlo (september – mesto Zvolen),…

Región Stredné Slovensko má jedinečné predpoklady rozvíjať stále populárnejší cestovný ruch zameraný na autenticitu, zážitky, panenskú prírodu, originálnu históriu a lokálne špecifiká. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože Stredné Slovensko je Radosť spoznávať

 

INFO o organizácii

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko

Námestie SNP 1, 974 01 Banská Bystrica

Tel.: +421 48 4330 805

info@centralslovakia.eu

www.centralslovakia.eu

 

https://www.facebook.com/centralslovak

https://www.youtube.com/channel/UClP1pGYKkljf1-eitYjK1Pw

https://www.instagram.com/centralslovakia/

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej