ONLINE MAGAZIN

Stredné Slovensko – Radosť spoznávať

Destinácia Stredné Slovensko, to sú kráľovské mestá s bohatou baníckou históriou, rozmanité prírodné krásy, termálne pramene, skutočný prales, či vyhasnutá sopka. Preferujete oddych a relax, kultúru a tradície alebo hľadáte adrenalín a dobrodružstvo? Stredné Slovensko si zamilujete! Aj vďaka výhodnej geografickej polohe a vynikajúcej dostupnosti patrí Stredné Slovensko k najatraktívnejším regiónom na Slovensku.

Obľúbeným spôsobom trávenia voľného času v regióne Stredné Slovensko je v letnej sezóne najmä aktívny oddych v prírode. Cykloturistika, pešia turistika, adrenalínové aktivity, či zážitok z pozorovania hviezd alebo svojich blízkych pri radovánkach vo vode. Každý návštevník si tu zaručene nájde to pravé letné potešenie podľa svojich predstáv. Stačí si len vybrať z bohatej ponuky aktivít!

CYKLOBUS A E-BIKE REGIÓN

Pre priaznivcov cykloturistiky sa stal každoročnou tradíciou banskobystrický cyklobus. V polovici mája odštartuje už svoju siedmu sezónu, premávať bude vždy počas víkendov a sviatkov, a to približne do konca septembra. Hlavným nástupným miestom zostáva Strieborné námestie v Banskej Bystrici. Novinkou je, že tento rok sa cyklobusom zaveziete až do piatich cieľových staníc: Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky, Podkonice – Pleše a Hrochoť – Kyslinky.

Cyklobus

 

Nabíjacia a servisná stanica pre E-biky

Rozbehnutým projektom od mája 2016 je E-bike región Stredné Slovensko, kedy sa na Kráľovej studni v NP Veľká Fatra otvorila prvá nabíjacia a servisná stanica pre E-biky na Slovensku. Cieľom tohto projektu je pomocou siete cyklonabíjačiek a servisných staníc prepojiť dôležité turistické miesta, obce, hotely a pamiatky. Vďaka partnerom projektu je v súčasnosti v systéme E-bike regiónu celkovo desať nabíjacích a servisných staníc. Tie sú zväčša umiestnené pri hotelových a stravovacích zariadeniach, aby mali cyklisti možnosť doplniť sily nielen elektrobicyklom, ale aj sebe. Tento počet nie je konečný, do siete postupne pribúdajú ďalšie cyklonabíjačky.

FATRANSKÁ TMA – PARK TMAVEJ OBLOHY VEĽKÁ FATRA

Región Stredné Slovensko má v súčasnosti veľký potenciál rozvíjať tzv. astroprodukt. Pod Krížnou – druhý najvyšší vrch Veľkej Fatry – v ničím nerušenom prostredí horského hotela Kráľova studňa, si turisti môžu v dohodnutých termínoch vychutnať čaro nočnej oblohy ďaleko od svetiel mesta a získať tak jedinečný zážitok z pozorovania hviezd v Parku tmavej oblohy.

Fatranská tma

K dispozícii sú astronomické ďalekohľady aj odborný výklad a prezentácia. Okrem Fatranskej tmy sa môžu návštevníci v tejto lokalite pokochať výhľadom na okolité vrchy za pomoci maľovaných máp s panoramatickými pohľadmi. V tomto roku by mali k mapám pribudnúť aj jedinečné lavičky so symbolom historických stolíc, nakoľko sa na Krížnej v minulosti stretávali hranice troch z nich – Liptovskej, Turčianskej a Zvolenskej. Čo sa týka astroproduktu, naplánované je jeho rozšírenie aj v ďalších častiach regiónu, a to v okolí Banskej Bystrice a Slovenskej Ľupče.

PRÍBEHOVÁ HRA

Najväčším prekvapením tejto letnej sezóny bude pripravovaná príbehová hra. Je zameraná na spoznanie unikátnych zákutí regiónu Stredné Slovensko pomocou príbehov a indícií, ktoré majú účastníkov doviesť až k tajomnému pokladu. Tento inovatívny projekt bude spustený v priebehu tohto leta, kedy budú objaviteľom predstavené prvé krásy regiónu. V ďalších rokoch bude pokračovať v iných častiach regiónu Stredné Slovensko. Pre zapojenie do hry sa žiadne medze nekladú. Úplne stačí, keď ste milovníkom prírody, turistiky, tradícií, histórie, alebo jednoducho – výletov s rodinou a priateľmi. Je určená pre všetkých, ktorí majú radi tajomstvá a chcú príjemne tráviť voľný čas na potulkách regiónom.

Príbehová hra

ADRENALÍNOVÉ ZÁŽITKY

Pre odvážnejších jednotlivcov, ako aj pre rodiny s deťmi je tu letné adrenalínové centrum zábavy Fun Arena Donovaly. Nachádza sa v obci Donovaly pri údolnej stanici lanovky na Novú hoľu. Vďaka svojim atrakciám – tobogánová bobová dráha, lanový park, umelá lezecká stena, bungee trampolíny a klasické trampolíny – poskytuje mnoho zábavy nielen deťom, ale aj dospelým. V prípade priaznivého počasia je absolútnym adrenalínom vyskúšať si pohľad z vtáčej perspektívy pri tandemových paraglidingových letoch. Spoznávať Donovaly je už možné aj na zapožičanej modernej elektrokolobežke. Najmenší cestovatelia si tu prídu na svoje v Dobšinského rozprávkovom svete – Habakuky, v „hlavnom meste detí“ – Donovalkovo a v Myšiačikovom detskom vodnom parku.

Bobová dráha Donovaly

VODA A WELLNESS

V rámci relaxu a regenerácie poslúžia liečivé termálne vody alebo wellness centrá ubytovacích zariadení v regióne. Jedným z benefitov pri návšteve regiónu sú zľavové kupóny do vybraných wellness zariadení, ktoré si zakúpite za symbolickú cenu vo vybraných infocentrách (Banská Bystrica, Zvolen, Sliač, Donovaly). S použitím týchto zliav v akcii 1+1 grátis tak ušetríte na vstupoch do wellness. Vonkajšími letnými areálmi s bazénmi a bohatou ponukou doplnkových aktivít sú Holidaypark Kováčová a Aqualand Banská Bystrica.

Voda a wellness

 

LOKÁLNE CHUŤOVKY

Počas pobytu na Strednom Slovensku odporúčame pochutnať si na lokálnych produktoch ako je „slovenský parmezán“ z mliečnej farmy Braunvieh, čokoláda z Dany – svet čokolády, pivo Baran z miestneho remeselného pivovaru alebo známe pivo Urpiner.

A pre tých, čo majú väčšiu chuť navštevovať podujatia než aktívne oddychovať v prírode, ponúkame niekoľko tipov: Zámocké huky a zabudnuté remeslá (máj – mesto Zvolen), FUBABY – festival umenia a dizajnu (jún – Banská Bystrica), Halušky FEST Turecká (júl – obec Turecká), The Legits Blast Festival (júl – Banská Bystrica), Medzinárodné letecké dni SIAF (september – Letisko Sliač), Výstup na Pustý hrad (september – mesto Zvolen), Radvanský jarmok a Trh tradičných remesiel (september – Banská Bystrica), Podzámčie – jarmok a divadlo (september – mesto Zvolen),…

Región Stredné Slovensko má jedinečné predpoklady rozvíjať stále populárnejší cestovný ruch zameraný na autenticitu, zážitky, panenskú prírodu, originálnu históriu a lokálne špecifiká. Presvedčte sa na vlastnej koži, pretože Stredné Slovensko je Radosť spoznávať

 

INFO o organizácii

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko

Námestie SNP 1, 974 01 Banská Bystrica

Tel.: +421 48 4330 805

info@centralslovakia.eu

www.centralslovakia.eu

 

https://www.facebook.com/centralslovak

https://www.youtube.com/channel/UClP1pGYKkljf1-eitYjK1Pw

https://www.instagram.com/centralslovakia/

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej