ONLINE MAGAZIN

Trpíte častými hnačkami a nadúvaním? Príčinou môže byť lepok.

Pšenica, jačmeň, raž i ovos – obilniny, ktoré obsahujú lepok. Vzhľadom na svoj pôvod je táto zmes bielkovín obsiahnutá takmer vo všetkých potravinárskych výrobkoch. V populácii sa však teraz objavuje čoraz viac ľudí, ktorí trpia celiakiou, teda neznášanlivosťou lepku. Nepatríte medzi nich?

Celiakia môže postihnúť kohokoľvek bez rozdielu veku a pohlavia. Najčastejšími signálmi sú nadúvanie, hnačky či výrazný úbytok váhy. Bohužiaľ sa tieto symptómy prejavujú až v pokročilom štádiu choroby, kedy sa už jedná o chronický zápal tenkého čreva.  Prejavy choroby u dospelých však nemusia vždy súvisieť s trávením a tak často býva aj nepoznaná. V Európe sa počet takto postihnutých ľudí odhaduje na 3 milióny, u nás sa ich počet odhaduje na 1 % obyvateľstva, teda asi 50 tisíc pacientov. Presnejšie číslo by odhalilo iba celoplošné preventívne testovanie krvi. Nič také sa však v lekárskych ordináciách nedeje.

Novinkou, ktorá uľahčí rýchlejšiu orientáciu v zdravotnom stave, je diagnostický test na zistenie neznášanlivosti lepku z produktovej rady Veroval, ktorý si môžete vykonať v pohodlí domova. Nielen že behom chvíľky zistíte, aký je vzťah vášho čreva k lepku, ale tiež si ušetríte dlhé čakanie v ordinácii lekára. Tento test dokáže s 98 % presnosťou behom 10 minút určiť z kvapky vašej krvi, či intoleranciou na lepok trpíte alebo nie. Balenie obsahuje dve malé lancety na vpich do prsta a sklenenú kapiláru na odobratie krvi. Tá sa následne premieša so špeciálnym roztokom a výsledná zmes sa nakvapká na testovaciu kazetu.

Ak je test pozitívny odporúčam v čo najkratšej možnej dobe navštíviť lekára, ktorý by mal urobiť kontrolný krvný test. V prípade, že bude aj ten pozitívny, nasleduje spravidla biopsia sliznice tenkého čreva, ktorá sa vykonáva pri gastroskopii,“ upozorňuje MUDr. Jana Bendová, PhD., všeobecný lekár pre dospelých. Kvôli geneticky podmienenému základu tohto ochorenia je liečba celiakie zatiaľ neúspešná.

Jediným spôsobom, ako nepríjemné následky tohto ochorenia obmedziť je eliminácia konzumácie výrobkov obsahujúcich lepok. Nejde len o chlieb, rožky či buchty, ktorých sa musí celiatik vzdať. V malých množstvách sa lepok nachádza aj všade, kde sa zahusťuje obilným škrobom, obsahujú ho niektoré druhy kvasníc, mliečnych výrobkov, práškového cukru, ale aj tvrdý alkohol, pivo, čokoláda, mäsové výrobky. V posledných rokoch našťastie trh s bezlepkovými výrobkami výrazne vzrástol a pacienti s celiakiou majú možnosť preskripcie bezlepkových potravín, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia. Po istej dobe od začatia vhodnej diéty sa symptómy zmiernia a diéta umožní telu tenké črevo zregenerovať. U väčšiny postihnutých je možná úplná regenerácia pôvodnej funkcie čriev.

V Slovenskej republike funguje niekoľko spolkov a organizácií, ktoré zlučujú a podporujú chorých na celiakiu. Napríklad Slovenská spoločnosť celiatikov, Slovenská liga celiatikov, Informačné centrum celiatikov a rad rôznych občianskych združení celiatikov. Ak je domáci test Veroval pozitívny a následné lekárske vyšetrenie intoleranciu lepku potvrdí, máte sa kam obrátiť s prípadnými otázkami,“ doplňuje MUDr. Jana Bendová, PhD

Domáci test Veroval Neznášanlivosť lepku je voľne dostupný v lekárňach a predajniach zdravotníckych potrieb za odporúčanú maloobchodnú cenu 15,98 eur. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke www.veroval.sk.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej